ponownie, podziel na dwie kulki i rozwałkuj je na kształt koła (ciasto grubości ok. 0,5-1 cm, pamiętaj o podsypaniu od spodu mąką, żeby ciasto nie przywarło). Podziel na 8 części (jak pizzę). Na każdym trójkącie rozwałkuj masę cynamonową, ewentualnie dodaj żurawinę lub rodzynki. Zroluj na rogaliki, rozpoczynając od najszerszego miejsca. Ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia
Corner With Recipesbyła pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, szklanka letniej wody, łyżka oleju, szczypta soli, szczypta cukru. Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej
Z miłości do słodkościmango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnigustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy.Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone.To wyjątkowo proste i bardzo smaczne danie.Porcja idealna dla trzech osób.Albo dla dwóch, a trzeci kawałek schowany do odgrzania na dzień następny.Dla NIEGO, bo to przepis wyjątkowo pieszczący męskie kubki smakowe :)Czytaj więcej
bistro mamamomentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty (około 5x5 cm). 4. Na środek każdego kwadratu kładziemy marmoladę/powidła i sklejamy ze sobą przeciwległe rogi. 5. Pieczemy
Szefowa kuchniPopołudniowa kawa? - czemu nie !!! Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazylię :D To kolejna pyszna kawa
kolorowotorcikowoprzez Was pozycję. Jednak na początku powinnam napisać kilka słów wstępu o tej potrawie. Pide pochodzi z Turcji, a jego bliskim kuzynem jest włoska pizza. Można go przygotować na cienkim i grubym cieście, ale od wersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem. Ponadto, ma on kształt
Fabryka pomysłówzwycięstwa Mamed'a Khalidov'a to był naprawdę miły wieczór. Jeśli zdarzają się wam takie "szybkie wizyty" lub najnormalniej w świecie cierpicie na brak czasu- taki przepis na szybką pizzę może uratować wam życie. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Passata lub przecier pomidorowy(...)wyrobić ciasto. Mi w tym zadaniu pomaga niezawodny kMix. Sos rozrobić w szklance wody, dodać passatę i oregano i zagotować. Sosem posmarować cienko rozwałkowane ciasto. Następnie dodać wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy (pamiętając, że im mniej,tym lepiej). Posypać z wierzchu mozzarellą. Pizzę piec przez ok. 10-15 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytmoim stole :D I wyszły cuuudowne! Farsz jest rewelacyjny :) Dawno nie jadłam tak smacznych pierogów :) Przepis podaję za autorką. Zmieniłam tylko proporcje dostosowując je do własnych potrzeb a ciasto na pierogi jest z przepisu mojej mamy. Podsmażone na patelni wyszły po prostu boskie:) Do przygotowania pierogów użyłam sera Gouda Mońki. I dzięki małej "ściądze", którą otrzymałam, nie miałam wątpliwości, jaki(...)nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz: 30 dag ziemniaków 13 dag żółtego sera pół cebuli ząbek czosnki sól
My simple kitchenprzepisu na domową pizzę o zmniejszonej liczbie kalorii ... z mozzarellą zamiast żółtego sera, pomidorami, cebulą oraz spodzie z mąki razowej i domowym sosem pomidorowym. Bo dieta odchudzająca może być pyszna i wcale nie musi się wiązać z wyrzeczeniami i głodówką! Chcesz dowiedzieć się jak schudnąć skutecznie i bez efektu jo-jo? Szczegóły pod przepisem 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)kroimy w piórka. Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie koło i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy 1-2 łyżki sosu pomidorowego i układamy dodatki - pomidory i cebulę. Wierzch posypujemy kawałkami mozzarelli i suszonym tymiankiem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15-20 min. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Zdrowe i skuteczne
Kuchnia MagdaLenyNastępnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu o grubości 4 mm i podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę ). Na środku każdego daj łyżkę masy makowej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie
Via GustoJeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i warzywami z ryżem. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Wierzch: 2 łyżki keczupu Oregano 200 g warzywa na patelnię z ryżem(...)Pieczarki kroimy w plasterki. Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy. Przygotowane ciasto smarujemy keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy oregano. Następnie wykładamy podsmażone warzywa z ryżem i salami. Na pozostawiony brzeg wykładamy połowę sera, zawijamy do środka. Na wierzch wysypujemy pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach posypujemy resztą sera
VioletoweKucharzeniesosem bolognese. Prosta w przygotowaniu, pyszna domowa pizza z sosem bolognese. Idealna na obiad, spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę. Pizza jest dość duża i naprawdę sycąca. Taką domową pizze bolognese przygotujecie naprawdę szybko. U mnie całość jest wręcz ekspresowa zwłaszcza odkąd mam piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux. Ma wiele wspaniałych funkcji. O części z nich pisałam(...)stopni (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia włączam termoobieg). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy niewielką ilością ketchupu lub pomidorowego sosu. Sypiemy ser, następnie łyżka po łyżce nakładamy nasz sos delikatnie go rozsmarowując. Sosu nie powinno być
Słodkie okruszkiDawno nie było u mnie tarty. Nadrobiłam. Bo odkryłam smaczne, gotowe ciasto na tartę w jednej z lodówek supermarketu. Reszta, to już kwestia fantazji. Na tartę można położyć chyba wszystko. Podobnie jak na pizzę. Moja tarta jest z rzeczy, które miałam w lodówce , i które wykorzystałam ,by się nie zmarnowały.Taka resztkowa tarta. Podaje składniki(...)Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra virgin do smażenia trochę śmietany 30 % Rozgrzewamy
Z Kuchni Do Kuchni