ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:137/325)

Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva 177

się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę, jak to przy cieście drożdżowym, ale zaręczam, że warto. Z takiej ilości składników wychodzi 1 duża okrągła pizza (28 cm średnicy) i prawie cala blacha z piekarnika.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą i oliwki. Posyp jeszcze ziołami. Zapiekaj pizzę przez około 20-25 minut.     Dla porównania pizza funghi w Presto Pepperoni z OpenCard (Galeria Nowy Świat, Rzeszów). Normal

Qlinarnie i Qlinarnie
Pizza z wędzonkami i pastą chili. 165

jedzą inaczej, jednak naprawdę warto kupić chociażby pastę chili i przyprawę do pizzy. Nadają głębi pizzy i jeżeli ktoś ma problem z doborem przypraw to będzie zachwycony efektem końcowym. Przepis własny Składniki na 2 blaszki okrągłe jak na zdjęciu. Składniki na ciasto: 1 jajo 30 dag mąki pszennej tortowej 3 dag drożdży 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru szczypta soli Mleko(...)plastry, podsmażyć z solą. Pomidory pokroić drobno, podobnie paprykę. Kiełbasy pociąć w plastry a żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ciasto rozwałkować płasko w koło, ułożyć na blaszce. Jeżeli nie macie typowej blaszki do pizzy, trzeba je nakłuć dość mocno widelcem. Wierzch posmarować warstwą oliwy. Na to wylać około łyżeczkę pasty z chili, równo rozprowadzić. Z pastą trzeba

Poezja Smaków - blog kulinarny
Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 102

oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 160

oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony

Niedzielny kucharz
Pizza wegetariańska 222

Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa. Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: pół szklanki zielonego groszku ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę 250 g sera żółtego(...)ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220 o C. Spód pizzy powinien być lekko

Czerwień i błękit
Pieczone pierogi z pstrągiem 143

oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza, ryby w praktyce w polskich sklepach nieobecnej, zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się

Niedzielny kucharz
Pełnoziarnista pizza - kozi ser/tymianek/mozzarella/szynka szwarcwaldzka/gruszka/miód 113

pizzę kocham miłością gorącą i szczerą. Za to, że jest chrupiącą, cieniutka, a dodatki podlane odrobiną dobrej jakości oliwy mają smak. Cała pizza ma smak, bo nie tonie w ogromnej ilości sera. Postanowiłam do tego cienkiego ciasta dodać ulubione ostatnio dodatki i sprawdzić słodko-słone połączenie. Śmiem twierdzić, że wyszła mi najlepsza pizza, jaką jadłam w życiu. I polecam(...)samo ciasto. Zawijamy wszystko folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h lub do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu uderzamy w nie pięścią, lekko wyrabiamy i dzielimy krojąc nożem na 2 części. Na blaszce lekko podsypanej mąką formujemy z niego koło rozciągając je od środka do zewnątrz. Z podanej ilości wychodzą 2 duże pizze

Cooking Monster
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 195

najbardziej lubimy.  Strombola  przepis na pizzę   stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego  10 plasterków salami  10 plasterków szynki  1 mozzarella  10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego  sól, pieprz, oregano  jajko+ jedna łyżka mleka    Ciasto przygotowujemy wg powyższego przepisu i cienko je wałkujemy(...)nakłuwamy widelcem.  Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na to kładziemy nasze ciasto i smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, znowu posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy w 190 C przez 25 minut. Podajemy gorące. Uwaga, całość jest bardziej sycąca niż normalna pizza :)   Smacznego !   Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis

Kuchnia na wzgórzu
Pizza na spodzie z mąki z cieciorki 167

sposobem trafiłam na blogu Kotlet.tv na pizzę. Pomijając ze składników mozzarellę będzie ona nie tylko bezglutenowa, ale także wegańska i bez laktozy. Ciasto jest płynne, jednak po zapieczeniu zmieni zupełnie konsystencję, więc nie musicie się tym martwić. Pizza w 100% wychodzi, jest przepyszna i zdrowa. Natomiast dodatki do niej możecie dobrać wg indywidualnych gustów smakowych. Składniki na pizzę o średnicy(...)oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano szczypta pieprzu na wierzch pizzy: 200g passaty (przecieru) pomidorowej ½ małej czerwonej cebuli 1/2 papryki (u mnie żółta) ½ kulki mozzarelli ok. 10-12 szt. zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku Sól pieprz Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut i ponownie wymieszać. Dzięki temu mąka z ciecierzycy

Fabryka pomysłów
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 145

Pizzę najbardziej uwielbiają dzieci,ale wśród dorosłych także znajdzie się wiele łasuchów i my chyba do nich należymy. Kiedy mamy ochotę na pizzę,robię taką domową z różnymi dodatkami. ciasto:  400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. mleka rozcieńczonego z ciepłą wodą (pół na pół) 1/3 łyżeczki soli po szczypcie suszonej bazylii,oregano(...)drobno pokrojonej mozzarelli  Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki,obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na średniej grubości paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem.  Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym

Kolorowa kuchnia Elki
Pizza ze szpinakiem i trzema serami 142

dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka(...)czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry. Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją

Czerwień i błękit
Francuskie mini roladki z kabanosami 196

grana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony, 1 małe jajko. Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy kroimy po długości na 5 równych pasków. Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon.  Delikatnie spłaszczamy i kroimy na 8 równych części,  na mini rolad

Moniki Smakołyki
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 137

jednak inaczej. Za 14,5 zł dostaliśmy 32 cm pizze z kurczakiem, bananem, brzoskwinią i ananasem posypaną curry. Hmm NIE lubię curry. Ale pizza w połączeniu z tymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu

Słodkie Przyjemności
Kalafiorowy spód do pizzy 145

mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca. Już jakiś czas temu okryłam kalafiorowy spód do ciasta i od tamtego dnia nie robię już innej pizzy. Ten spód jest idealny dla dbających o linię, gdy jemy za mało warzyw lub gdy chcemy te warzywa przemycić do jadłospisu np. dzieciom (ale jemy pizzę(...)taki paradoks!). Jeżeli macie ochotę to zamiast kalafiora możecie wykorzystać również brokuła. Do przygotowania pizzy potrzebujemy: Kalafiorowy spód: – 200 g surowego kalafiora – 4 łyżki płatków jaglanych lub innych (ewentualnie można dodać mąkę) – 2 jajka – sól, pieprz – zioła i inne przyprawy (wg uznania; ja wykorzystałam oregano, koperek) – dodatki u nas ricotta, ale świetnie sprawdzą się

Szybko Tanio Smacznie
Pizza z szynką, pomidorem, ogórkiem kiszonym i orzechami nerkowca 189

Dzisiaj rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej, specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Was na pyszną pizzę. Taką pizzą możemy się zajadać podczas oglądania meczów. Udanego kibicowania !!! SKŁADNIKI: Ciasto:   1,5 szklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone(...)tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam prażone

Tradycyjna kuchnia Kasi