ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:136/325)

Pizza z sadzonym jajkiem 181

bójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem.  P.S. Pamiętajcie, im mniej dodatków na spodzie do pizzy - tym danie będzie smaczniejsze, a ciasto mocniej wyrośnie

Ugotować
Zawijasy z ciasta francuskiego 123

Ciasto francuskie, zwłaszcza to gotowe, to szybki sposób na smaczne danie czy deser. Ja często go używam właśnie do wytrawnych potraw i dzisiaj takie właśnie Wam

Gosia gotuje
Parówki zapiekane w cieście francuskim 113

 Szybkie, smaczne danie przekąskowe i fajnie się prezentuje na talerzu. Polecam parówkożercom, choć można wykorzystć tu również ulubioną cienką kiełbasę. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta

Gosia gotuje
Empanady z tuńczykiem 334

woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy

Zakręcony Widelec
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 138

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego

bistro mama
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 274

dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta"  nakładamy konfiturę...Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy kształt rogala.Wierzch smarujemy białkiemPieczemy aż rogaliki się zarumienią

NaKońcuJęzyka
Kruche rogaliki z powidłami 213

koła, delikatnie podsypujemy mąką. Jeśli chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy wyciąć sobie idealne koło odrysowując np. okrągłą tackę czy talerz. Kroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut

Aga w kuchni
Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 149

domowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :)Składniki:ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka,  125 ml wody  2 łyżki cukru,  1 łyżeczka soli,  15 g drożdży,  3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula,  1 ząbek czosnku

Aga w kuchni
Drożdżówki a la Pizza 217

przywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę przypomina w smaku pizzę. Jako sosu możecie więc użyć ulubionego sosu do pizzy lub po prostu ketchupu. To jest właśnie typ przekąsek, które bardzo lubię(...)komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na drożdżowe wypieki to kliknijcie tutaj -> klik ! Drożdżówki a la Pizza 4 porcje (4 duże drożdżówki, 1 porcja to ok. 300kcal) czas przygotowania to ok. 1 h 40 min (z tego 1 godzina na rośnięcie ciasta i 20 minut pieczenia) koszt to ok. 2 zł 85 gr Składniki: drożdże świeże 20g ciepła woda

rabarbarowo
Pizza meksykańska na tortilli 122

Któż nie lubi pizzy? Ale wydaje się ona czasami zbyt pracochłonna do przygotowania. Mam wyjście – dla amatorów cienkiego ciasta będzie to idealne rozwiązanie , a może i inni też się do niego przekonają Otóż, ciastem w tym przepisie jest tortilla! Tak, tak, ten cienki placek, który można użyć do wrapów albo wegabów. Z kolei bazą dla nadzienia jest fasola(...)można byłoby się spodziewać w meksykańskiej pizzy A całość jest niezwykle pyszna i szybka w przyrządzeniu. Polecam, nie tylko dla dzieci! Składniki: Ciasto: placki tortille według tego przepisu<klik> lub ze sklepu Nadzienie: 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Lamarida.pl
Pide z cukinią i fetą 162

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz.  Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na cienkie placki na blacie obsypany, mąką. Każdy placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 167

Dziwne? Ale zjadliwe". No właśnie, dziwne połączenie? Na pierwszy rzut oka może i tak. Ale gwarantuję, że zjadliwe. I nawet chce się dokładkę. Początkowo miała być pizza, ale nie chciało mi się zagniatać ciasta. Więc poszłam na skróty i zrobiłam tartę. Ale z totalnie z innej beczki. A raczej innej kiełbasy. Próbowaliście kiedyś tak? szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej100g(...)się je podsmażyć. Gotowe ciasto wyłożyłam w naczyniu do tart. Podpieklam przez 20min. Następnie spód wysmarowałam sosem, rozłożyłam kiełbasę i cebulę. W centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min.Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym

bastalena
Pizza z chipsami z samami 216

Tylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta  na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym.  Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru(...)rozwałkować na krążek o średnicy 35 cm, przełożyć  na kamień do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto smarujemy pastą pomidorową, układamy na niej plastry sera żółtego, salami, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, oliwki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 30 min w temp 200°C – 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy

Moniki Smakołyki
Pizzerinki 145

łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -dodatkowo: przyprawa do pizzy, ketchup, ser żółty, dowolna wędlina Wykonanie: W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, olej, cukier i sól. Wlewamy letnią wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, dodajemy odrobinę mąki, jednak nie za dużo, bo ciasto(...)straci swą elastyczność. Nie odstawiamy do wyrośnięcia, gdyż w zupełności wystarczy czas kilkunastu minut dopóki nie nagrzeje się piekarnik.  Ciasto dzielimy na 4 kawałki, układamy na posypanej mąką blaszce, spłaszczamy i smarujemy ketchupem. Posypujemy mieszanką ziołową do pizzy i układamy kawałki wędliny, np. kiełbasy. Ja dodałam też kawałki pieczonego kurczaka w curry :). Na wierzch ścieramy ser i pieczemy

KasiekGotuje
Pizza wiejska 144

kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut(...)koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. *ser można wyłożyć od razu, ale my nie lubimy spieczonego sera dlatego dajemy go na sam koniec. Nasza pizza w kształcie prostokąta częściowo bez sera Porcja dla naszego alergika - ciasto bez mleka i wierzch bez sera

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie