ciasto do kawy - 500 przepisów (strona:25/34)

Brownie 151

Brownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.Składniki200 gr masła (pokroić w kostkę)200 gr gorzkiej czekolady85 mąki40 gr kakao50 gr białej czekolady50 gr mlecznej czekolady 3 duże jajka200 gr cukru1 krokZagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała wody(...)sprawdzić czy jest upieczone, jeśli jest jeszcze nie dopieczone piecz jeszcze 5 min.Kiedy uznasz, że jest gotowe wyłącz piekarnik i poczekaj aż całkowicie wystygnie.Świetnie pasuje do filiżanki mocnej kawy, a dla dzieci z kubeczkiem kakao

Kulinarna rozmowa
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 201

lokalu, w którym wszystko miało się rozegrać, dopiero co ludzie się zbierali. Miałam okazjęobejrzeć, zobaczyć, jak wyglądają "od zaplecza", "od kuchni" przygotowania do takiego przedsięwzięcia. Siedziałam, wszyscyproponowali mi kawę, dziewczyny próbowały zabawić rozmową, a ja tak się stresowałam, że rozkręciłam się dopiero na samych warsztatach.Cieszę się z faktu, że tylko środowe spotkanie miało być filmowane. W razie czego, żadna(...)pozostali się wgapiali w niego zdziwieni.Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa

W kuchni Karmel-itki
Piegusek białkowy 149

przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki  zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie(...)strony. 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa około 1/2 szklanki cukru pudru. Suszony hibiskus i cukier puder przekładamy do pojemnika blendera z ostrym ostrzem lub do młynka do kawy,  mielimy całość aż uzyskamy lekko fioletowy puder. W zależności od naszych upodobań smakowych możemy dodać więcej hibiskusa lub cukru. Smacznego! The post Piegusek białkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem! 197

Serwus! Witamy po nieco dłuższej nieobecności, która spowodowana była wirem obowiązków na uczelni.. Jutro jest ostatni dzień letniego semestru, a z uwagi na to, że

Symfonia Smaków
Domowy cukier waniliowy 410

rzeczywiście cukier waniliowy... a nie wanilinowy... Jedna literka "n", a taka różnica! Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie nieco podobnie, smakuje zbliżenie, używając go do ciasta w żadnym wypadku się nie otrujemy, diabeł jednak tkwi w szczegółach. To trochę tak jakby porównywać Mercedesa z Fiatem 126P - obydwa auta jeżdżą, ale to pierwsze wygrywa niekwestionowanie jeśli(...)waniliowego: Zamiast zwykłego cukru kryształ, użyć brązowego cukru trzcinowego. Filozofia przygotowywania pozostaje bez zmian. Mniam, wspaniała posypka do ciastek! Skoncentrowany cukier waniliowyPorządnie wysuszone laski wanilii zmielić w młynku do kawy na proszek. Wystarczy wtedy dodawać do wypieków jedynie odrobinę takiego proszku, by efekt był identyczny - a nawet mocniejszy - do standardowej wersji cukru waniliowego. Wanilia vs. czekolada, kawa czy jogurt waniliowyChęć

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania