można się w nich zakochać. Puszyste, przełamane słodką brzoskwinią, rozpływające się w ustach I najważniejsze robi się je w 10 min. Także żaden gość już nas nie zaskoczy :) Do kawy jak znalazł ...Zaczynamy :) Składniki na 24 ciasteczka: 220 gr mąki self rising *220 gr drobnego cukru -caster sugar220 gr masła2 łyżeczki aromaru wanililiowego5 jajek1 puszka brzoskwiń*self raising - odpowiada(...)Dobrze kiedy masło wyjmniemy z lodówki wcześniej , wtedy jest miękkie I szybciej połączymy składniki.Odcedzamy brzoskwinie , kroimy na cząstki.Do formy mufinkowej wkładamy papierki I wypełniamy je dwoma łyżkami ciasta, na górę kładziemy brzoskwinię. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15-20 min.Gotowe :) Ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego
Smaki Edytygóra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze
Blondynka Gotujełyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zbożowe znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe, czy też Ciasteczka kruche z orzechami. Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe ciasto chętnie klei się do formy. Papier do pieczenia świetnie sobie tu poradzi, ale możecie również, zgodnie z tradycyjnym zwyczajem, wyłożyć dno formy waflami opłatkowymi. Zaleca się spożywanie panforte razem ze słodkim vin santo (toskańskie wino deserowe), albo w towarzystwie kawy. Więcej o historii panforte (i historyczne przepisy): italianfood(...)łopatką, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Przełóż masę do formy i starannie ją wygładź. Maczaj łyżkę w wodzie, aby masa się do niej nie kleiła. Na końcu wygładź ciasto wilgotnymi dłońmi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie do całkowitego ostygnięcia
Chilli Czosnek i OliwaTo kolejna propozycja na wieczór sylwestrowy. Shot kawowy również jest z niewielką ilością alkoholu. Jednak przyciąga wzrok ze względu na warstwy no i jest pyszny. Ilości
Ala piecze i gotujełyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe, czy też Ciasteczka kruche z orzechami.Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Ciasteczka jaglane z żurawiną(...)greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze wolny poniedziałek. Pogoda w dalszym ciąg słoneczna, w niektóre dni aż za bardzo. Jednym słowem żyć nie umierać. Aby do takiej sielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie(...)domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem
ciastkarnia na kruchym spodziesię z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam całość orzechami, bo akurat miałam je w zapasie. Spytacie jaki efekt? mnie smakowało i przyjaciółce, którą odwiedziłam na kawę również smakowało. Bardzo lubię takie(...)pieczenia. Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej brytfanki i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.Biszkopt ciemny: Wykonujemy dokładnie te same czynności, tylko do mąki dodajemy kakao. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić go na dwie części.Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy fix do śmietany. Na sam koniec delikatnie wlewamy rum. Przełożenie: Ciemny biszkopt, dżem, masa, jasny
ciastkarnia na kruchym spodziemiodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2) dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie(...)nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej. Lukier: Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy
RAROSSAlekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty. Składniki :* 30dag maki pszennej * 4 żółtka* 1 jajko* 5 łyżek kwaśnej śmietany* 1 łyżka spirytusu * szczypta soli* cukier puder * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie :Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć
Magiczne Życie Martypierwszy raz go przygotowałam, jest doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np: na jogurcie kozim z brzoskwiniami drożdżowe na kefirze czy drożdżowe z jabłkami W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i: Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazakupach w IKEA. W bufecie jemy często lunch i pijemy kawę. Zauważyliśmy cynamonowe bułeczki i postanowiliśmy ich spróbować. Były bardzo smaczne i pasowały do jesiennej pory roku . Postanowiliśmy, że upieczemy je raz wspólnie w domu. Nadszedł własnie ten moment. Jak nam wyszły wraz z przepisem zobaczycie poniżej:Składniki na ciasto: 450 g mąki, 20 g drożdży (opakowanie drożdży instant
cookplorzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować w lodówce około 2-3dni, po tym czasie blaty zmiękną, a wszystkie warstwy połączą się smakowo w idealną całość.Wykonanie:MASA GRYSIKOWA-z mleka odlać 0,5 szklanki(...)przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając- masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem- masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy na masie grysikowej, będzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście PIANKA JOGURTOWA- żelatynę zalać zimną wodą
Smakołyki Berenikiponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy(...)szklanki mąki 2 żółtka Ok.3/4 kostki masła 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli Garść rozdrobnionych orzechów włoskich 1 łyżka aromatu orzechowego (takiego do kawy) Krem: 130ml mleka 1 opakowanie mini marschmallow (150g) 1 opakowanie serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych michałków Wawelu® Garść listków tymianku + kilka do posypania wierzchu
Symfonia Smaków