Pin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy AleksandryGdy za oknem niebo jest zamglone. A liście zmieniają kolor i spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem
cookplImieniny w pracy to może być miłe wydarzenie. Kawa wypita wspólnie z kolegami i koleżankami a do kawy coś słodkiego - w niektórych firmach jest to do zrobienia a nawet mile widziane i szefostwo nie ma nic przeciwko. Oczywiście trzeba znać zasady panujące w swojej pracy albo zapytać o zgodę żeby nie narobić sobie kłopotów. Ale chyba w dzisiejszych czasach większość(...)pracodawców rozumie, że dobre relacje wśród załogi to też lepsza wydajność. Poza tym szef też człowiek - chętnie zje kawałek ciasta, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaforemka o śr.10,5 (skł. w temp. pokojowej) 1,5szklanki mąki 60g zimnego masła 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa: 2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek(...)łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier
Symfonia Smakówzmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem z cukrem i nadzienie gotowe. Maliny mrożone najpierw(...)przestygły. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Upieczone babeczki studzimy. W wystudzonych babeczkach za pomocą wykrawacza lub np. zakrętki robimy otwór na nadzienie. Napełniamy otwory malinami. Wydrążoną wcześniej częścią ciasta zakrywamy dziurki. Za pomocą szprycy dekorujemy muffinki kremem
Mania GotowaniaKolejny deser własnego autorstwa. Gdy jest ciepło zdecydowanie nie mam ochoty an stanie przy nagrzanym piecu więc najczęściej goszczą u mnie właśnie takie deserki w pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego jak wziąć(...)pucharek i rozgościć się na tarsie:) Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 30 fix do śmietany 200 g słonecznika mała puszka masy krówkowej tabliczka czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszcamy kawę i czekam aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając torebkę fix i ropuszczoną kawę. Słonecznik wsypujemy do garnka dodoajemy karmel
ciastkarnia na kruchym spodziemasła50 g gorzkiej czekolady1/3 szklanki kakao1/4 szklanki wódki żołądkowej gorzkiej miętowej1/2 szklanki oleju2 jajka2 żółtka2.5 szklanki cukru1.75 szklanki mąki + szczypta soli pęczek mięty 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej Kawę zalewam w garnuszku wrzątkiem. Dodaję masło i podgrzewam całość, aby się rozpuściło. Zdejmuję z palnika. Następnie wrzucam połamaną gorzką czekoladę, a kiedy i ona się rozpuści, wsypuję kakao(...)użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJeśli nie spodobał się shot kawowy lub pomarańczowe zauroczenie to mam jeszcze jedną propozycję. Tym razem o smaku kawy i bananów. Ten shot jest mocniejszy od kawowego ponieważ jest na wódce.Składniki:1/3 syropu czekoladowego1/3 nektaru bananowego1/3 wódki czystejbita śmietanaprzyprawa do deserów w młynkuPrzygotowanie:Wszystkie składniki dobrze schłodzić.Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy(...)wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów.Inspiracje znalazłam
Ala piecze i gotujeLubelski Kociołek znowu wre i parą bucha. To już VII edycja wspólnego gotowania/wypiekania. Tym razem postanowiłyśmy przygotować coś z jagodami. Miałam przygotować coś innego, lecz
kolorowotorcikowoubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt(...)tajemnicy i powiem, że będzie bardzo… migdałowo. Oczywiście, jak już wspomniałam na wstępie – jest to jeden z bardzo wielu przepisów. Łasuch nie pogardzi też samym biszkoptem do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Biszkopt appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodziecku do plecaka bez konieczność używania woreczka śniadaniowego - szybko i wygodnie. Drożdżówki nie zawierają środków konserwujących, dlatego termin ich przydatności do spożycia jest krótki. Ślimaczki to wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem budyniu czekoladowego lub waniliowego - w zależności od wariantu smakowego. Tak właśnie pakowane są bułeczki. Małe, poręczne i bardzo smaczne. MOJA OPINIA: Drożdżówki są puszyste i delikatne. Dzięki pakowaniu(...)Moje dziecko chętnie sięga po nie, gdy ma ochotę na coś słodkiego. Podaję je też jako drugie śniadanie do szkoły. Sama także sięgam po bułeczki, przy śniadaniu lub do kawy - zamiast ciasteczka :) Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej, tak wiele informacji o firmie i jej produktach: http://www.dancake.pl/o-firmie/historia/
kolorowotorcikowosezamu 1/4 szklanki mleka szczypta soli szczypta kardamonu 1 łyżka startej skórki ze sparzonej pomarańczy 1 łyżka startej skórki ze sparzonej limonki (lub cytryny) łyżka aromatu orzechowego ( takiego do kawy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier, kardamon). W drugiej misce za pomocą trzepaczki łączymy składniki mokre(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy
Symfonia SmakówWiecie, że jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów na świecie oprócz kawy jest zapach świeżo upieczonego pieczywa? Kto jest się w stanie jemu oprzeć? Prawdziwy dom, a w nim otulający i rozpieszczający zapach wyjętych prosto z pieca chrupiących bagietek... mniammm... SKŁADNIKI: NA ZAKWAS DROŻDŻOWY: - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200 g mąki pszennej - 10 g drożdży świeżych - 200ml wody(...)szczypty soli - 2 łyżki oliwy z oliwek Wszystkie składniki połącz ze sobą, odstaw w bezpieczne miejsce na całą noc. NA CIASTO GŁÓWNE: -300 g mąki pełnoziarnistej - 400 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska - 400- 450ml wody - sól - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oliwy z oliwek - mąka do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut
SMYKWKUCHNIjuż kupną to mogę potwierdzić że domowa jest o niebo lepsza. Wyrazista w smaku i musiałam złamać trochę smak cukrem. Dodatek cukru sprawił że jest pyszna także do kawy czy herbaty. Polecam oczywiście zrobić domową przyprawę. domowa przyprawa do piernika Składniki : * łyżka cynamonu * łyżeczka mielonego imbiru * łyżeczka mielonych goździków * łyżeczka mielonej gałki(...)przyprawy wsypujemy do słoiczka i potrząsamy do połączenia. Ja dodałam łyżkę cukru bo za ostry smak uzyskałam. Goździki , kardamon oraz anyż włożyłam do mocnego woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta. Nie jest więc potrzebny młynek by przygotować sobie domową przyprawę do piernika
Magiczne Życie Martyniedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą to mój faworyt ostatniego czasu w kuchni. A co jeszcze do kawy? Ja czytam sobie najnowszą powieść Sapkowskiego. Ostatnio czytałam go będą chyba jeszcze w liceum albo na początku studiów i zastawiałam się czy jeszcze zainteresuje mnie jego sposób pisania. O ile akcja(...)przy poprzednich przygodach Geralda czy świetnej historii husyckiej. Może po prostu ja już się robię za bardzo wymagająca z wiekiem? kto wie:) Składniki na 8 tarteletek: ciasto: 150 g masła 3 łyżki maślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100 g masła
ciastkarnia na kruchym spodzie