ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:918/1509)

Piernik dojrzewający 94

miękki, delikatny, po prostu doskonały. Wielu osobom piernik dojrzewający kojarzy się z mnóstwem pracy, a to nieprawda. Ciasto robi się szybko, a czas dojrzewania kompletnie nas nie zajmuje. Zapisz sobie datę odstawienia piernika i możesz o nim zapomnieć na kilka tygodni Ciasto powinno dojrzewać od 3-6 tygodni w chłodnym pomieszczeniu. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej aromatyczny piernik. Mój stał(...)mieszam i dodaję do ciasta. Całość chwilę wyrabiam. Ciasto będzie dosyć gęste, ale klejące. Piernik wykładam szpatułką lub ręką oprószoną mąką do miski, miskę przykrywam, zostawiając delikatny dopływ powietrza. Tak przygotowane ciasto odstawiam na 3-6 tygodni w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto będzie sztywne i z łatwością da się dzielić i wałkować. Ciasto dzielę na 3 w miarę

Słodki sentyment
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 174

tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z  pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" Składniki:100 g masła100 g cukru pudru2,5 łyżki

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami 152

Skadniki: Biszkopt : 5 jajek 5 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego (opakowanie) 50 g czekolady w proszku 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 200 g gorzkiej czekolady 1 utrwalacz do śmietany Dodatkowo: około 200 g borówek około(...)znowu smarujemy kremem, tym razem posypujemy go jeżynami. Następnie znowu kładziemy kolejny blat ciasta, smarujemy masą, posypujemy borówkami i przykrywamy ostatnim blatem. Całość ozdabiamy pozostałym kremem, a na koniec owocami. Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego Artykuł Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Tarta czekoladowa z kiwi. 157

byle dawkować ją sobie z umiarem . Przepis na prościutką czekoladową tartę z kiwi. Porcja na 4 osoby czyli 4 malutkie tarty. Przygotowanie 10 minut. Piecznie 5 minut. Plus odłożenie czekolady na pół godziny do lodówki, by stwardniała. Potrzebne nam będą : 2 kiwi, 5 cl śmietany, 30 g masła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę

MODA NA BIO
Gofry z grilla z czekoladą 193

roztopionego masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki waniliowej pasty Czekoladowa mieszanka 500 ml gorącego mleka 1 łyżka skrobii kukurydzianej 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Rozpuść masło. Wymieszaj suche składniki w misce. Wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj masę. Na koniec wlej rozpuszczone masło i energicznie zamieszaj. Odstaw ciasto na gofry w chłodne miejsce na 20 minut. Rozgrzej patelnię grillową

codojedzenia
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 203

bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem(...)silikonową szpatułką na musie jabłkowym. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier z jabłek, gdy się przykleją do papieru możemy pomóc sobie szerokim nożem. Powierzchnię musu posypujemy płatkami białej czekolady, a nastepnie ciasno zwijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik z Inką. 151

Piernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej - idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie(...)wszystkie składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać. Do masy dodać: sodę, kawę, mleko oraz roztrzepana jaja. Zmiksować i na końcu dodać stopniowo (łyżka po łyżce) mąkę. Ciasto wlać do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka). Kiedy ciasto przestygnie dzielimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto Paryski Michałek 441

Dzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1  łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec(...)POLEWA:  Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:)  PRZEŁOŻENIE: Biszkopt-masa-ciastkaparyskie-masa-biszkopt- polewa

Moje Słodkie Piekiełko
Tort kokosowo wiśniowy 120

łyżki, woda zimna 50 ml, żelatyna 1 łyżeczka, krem kokosowy: śmietanka 30%  660 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, biała czekolada 150 g, wiórki kokosowe 200 g, czekoladowy drip: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, śmietanka 30% 60 ml, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy 0,5 opakowania, sok z cytryny 1 łyżeczka, dodatkowo: wiśnie(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, a na koniec dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą suche składniki. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wylewamy masę jajeczną i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. W ten sam sposób

kulinarne odsłony pati
Drożdżowe bułeczki mleczne / Milk Rolls 85

około 10 małych, podłużnych bułeczek - jeśli wolicie, możecie uformować je tradycyjnie i upiec okrągłe bułki. Ciasto jest tak plastyczne, że tak naprawdę możecie je uformować dowolnie. Takie maślane bułeczki mleczne fantastycznie smakują ze słodkimi dodatkami, na przykład domowym dżemem, konfiturą, czekośliwką lub kremem czekoladowym. Same nie są słodkie, dlatego pasują też do nich wytrawne dodatki, na przykład szynka(...)cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą i jajkiem lub żółtkami. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie podzielić

Lekcje w kuchni
Mazurek z mincemeat 206

słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta proszku do pieczenia MASA MINCEMEAT: 1/4 szklanki(...)pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej

https:KKuchniaMniam
Piernik czeski z zeszytu mamy. Lekko modyfikowany. 145

Kolejny raz sięgam do starego ,pożółkłego zeszytu z przepisami mojej mamy. A w nim- słynny u nas w domu piernik czeski ,lekko modyfikowany ciemnym czekoladowym blatem. Piernik czeski to u nas wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej leży ,tym lepiej smakuje. Jest jak wino-dojrzewa. Placek kroi się idealnie w kostkę(...)Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika, jeśli jest dobra,aromatyczna, to wystarczy łyżeczka 150 g masła (unikam margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody 2 łyżki prawdziwego miodu 1 torebka cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżko kakao Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny

Z Kuchni Do Kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję