wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec(...)mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..."Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujBędąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa
UgotujmyTo.plKiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy na chrupiącym spodzie. Lekkie i ożywcze truskawki z dodatkiem ricotty, chrupiący spód i
Słodki sentymentTort biszkoptowy na Wielkanoc lub inne święto, urodziny czy też, jakąkolwiek inną okazję. Torty wypiekam bardzo rzadko i bardzo żałuję bo kocham to robić. Dla
SMYKWKUCHNIKiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy na chrupiącym spodzie. Lekkie i ożywcze truskawki z dodatkiem ricotty, chrupiący spód i
Słodki sentymentPo sukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z
Kto ugości moich gości?Większość najlepszych pomysłów rodzi się w mojej głowie gdzieś w okolicach godzin zaśnięcia lub o wczesnym poranku, kiedy moje ciało jeszcze smacznie śpi
Gotowanie to kochaniemyślę, że daje radę. Chcecie zobaczyć, jak powstawał mój najbardziej skomplikowany do tej pory tort? Jeśli tak, to zapraszam na przepis i moje instrukcje, jak wykonać go samemu. Biszkopt czekoladowy z kremem owoce leśne w kształcie ludzika lego (Lucy z filmu LEGO Przygoda) (przepis na duży tort, ok. 25 na 40 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 10 jajek 1 szklankę(...)naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego
Ratunku obiadrównież w sklepach stacjonarnych jak Action, Tedi, czy Pepco. Więcej o pojemniczkach na deserki napisałam w tym artykule – https://viagusto.pl/pojemniczki-na-deserki-czy-warto-je-kupic/ Jak zrobić krem do Balladyny? Krem do ciasta lub deserków Balladyna można przygotować na bazie sera z wiaderka lub serków homogenizowanych. W tym przepisie użyłam sera z wiaderka, do którego dodałam śmietankę kremówkę, cukier puder i żelatynę. Dokładny(...)całkowitego stężenia galaretki. Na wierzchu możesz jeszcze zrobić kleks z kremu. Zobacz również inne przepisy na deserki bez pieczenia bananowe deserki z galaretką deserki Oreo deser Bounty w pucharku czekoladowe deserki Bajeczne mini deserki Tiramisu bez pieczenia Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest
Via Gustobardziej cieszę się, że zajrzeliście na bloga. Przynoszę dzisiaj życzenia świąteczne i przepis na deser Mimoza, mojego autorstwa. Zainspirowałam się popularnym włoskim ciastem Mimoza. Klasyczna Mimoza to puszysty biszkopt przełożony waniliowym kremem, ozobiony malutkimi kawałkami ciasta, który przypomina złocisty kwiat mimozy. I właściwie to miałam upiec dla Was taką tradycyjną Mimozę z włoskiego przepisu. Poczytałam o biszkopcie(...)jajeczek. A słoneczny kolor zawdzięcza odrobinie kurkumy. Pamiętaj, żeby dozować ją ostrożnie. Kształt kopuły powstaje dzięki misce, którą wykładamy folią spożywczą. Śmietanowo- maślankową masę wzbogaciłam ananasem. A ciasto nasączyłam leciutko likierem cytrynowym. Można też użyć rumu, soku z pomarańczy lub słabej herbaty. Warto jest poczekać, żeby masa dobrze zastygła i wszystko się przegryzło. Całość dekorujemy kawałeczkami biszkopta. Odcinamy przyrumienioną
dolcevitainmykitchendziwnego, że dzieci wykazują niewielką chęć jedzenia warzyw z własnej woli, jeśli od najwcześniejszych lat życia przedstawia się je w nieciekawej formie. Wiadomo, że dużo bardziej zachęcające wydają się czekoladowe batoniki, zawierające ogromne ilości cukru i tłuszczu, czy owoce, które zazwyczaj są naturalnie słodkie. Warzywa mają mniej wyraźny smak, poza tym w niczym nie przypomina on słodkiej przekąski, więc dzieci(...)mieszanek owocowych, wzbogacając ich smak i dodając napojowi dodatkowych pozytywnych właściwości. 4. Pizza i zapiekanki z piekarnika. Nie od dziś wiadomo, że jakimś magicznym sposobem, wszystkie warzywa wrzucone na ciasto do pizzy i zapieczone z serem smakują o niebo lepiej i nikomu nie przeszkadza chociażby kawałek szpinaku, za którym nie przepada. To jest również idealny sposób na przemycenie warzyw
ProstePesto.plTort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami. Dzisiaj przepis na mój ulubiony tort. Torty albo są ładne albo smaczne
Wylizany Rondelchłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest(...)kilka dni zapraszam Was na jajko-niespodziankę . Kto zgadnie co to będzie? Wpisujcie swoje pomysły - osoba, która odgadnie lub będzie najbliżej prawidłowej odpowiedzi, otrzyma ode mnie foremkę do czekoladowych łyżeczek (tych samych, jakie podawałam z karmelisu - klik )! A zatem ruszcie głową i wpisujcie swoje pomysły - uprzedzam, nie będzie łatwo:) Powodzenia! Na Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO
KUCHARNIASernik bez spodu łatwy i tani, łyżką mieszany. Sernik jest bez spodu, gdyż spód nie jest potrzebny. Podczas pieczenia rośnie wysoko, podczas studzenia równo opada, po
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię