Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam energię na cały dzień, ale również reguluje i pobudza pracę naszego układu trawiennego zapewniając
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podociskaj aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż jagodny na połowę ciasta i nakryj je drugą połową dociskając brzegi. Rozwałkuj je delikatnie na prostokąt o grubości około 1,5 cm i za pomocą ostrego noża pokrój je wzdłuż na 3 cm paski. Następnie pokrój(...)other side. Remove to paper towel. When ready to serve, top with plenty of powdered sugar. Enjoy! Poniżej przypominam też moje inne karnawałowe słodkości: Pączki luksusowe Churros z sosem czekoladowo-kawowym Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym Oszukane mini doughnuts
karmelowyDziś mam dla was pyszne, puszyste muffinki o smaku omleta :) Można je zjeść zarówno na śniadanie jak i na deser. Takie omleto-muffinki to świetna opcja
Healthy food explorerCzy tort jest u Was również nieodzownym elementem każdych urodzin niezależnie od tego, ile świeczek na torcie musi zdmuchnąć solenizant? Niezależnie od tego, czy impreza urodzinowa
Słodki sentymentGofry zawsze kusiły nas wyglądem, ale ich smak (mówimy o gofrach w restauracjach/cukierniach) wiecznie rozczarowywał (jako, że u nas - u matki i córki - nietolerancja nie jest
Wypisz WymalujSerniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka
Kuchcik gotujeryżu. Są wśród nich takie, które smakują także wyśmienicie na słodko. Kasza jaglana Dzięki swojej delikatności doskonale nadaje się do deserów. Możesz z niej przygotować budyń jaglany, krem do ciasta, a także jaglane bounty. Nie musisz jednak szukać wydumanych przepisów. Czasami wystarczy po prostu ugotować kaszę na mleku lub napoju roślinnym i dodać do niej ulubione owoce oraz orzechy. Polecam(...)stanowić bazy jedynie do pomidorówki. Przygotuj do niego aromatyczne curry lub tikkę masalę. Na słodko posmakuje Tobie, jak i Twoim dzieciom w formie domowego belriso (polecam szczególnie wersję czekoladową z wiśniami). Ogólne wskazówki: Spróbuj dodać do kaszy przecier pomidorowy (passatę) i aromatyczne przyprawy wraz z różnymi warzywami. W ten sposób możesz zachęcić do kasz osoby, które twierdzą
Fabryka pomysłówformy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasta na przemiennie łyżkami aby stworzyć łaty i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorące biszkopty z piekarnika i spuścić je (w formie) na blat stołu z wysokości(...)zacznie się ścinać można obkładać nią pyszczek. 7. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sproszkowany węgiel i wymieszać. Na foli formować łaty i narysować oczy oraz rogi. Włożyć czekoladowe łaty do lodówki i obkładać nimi tort gdy stwardnieją
Candy PandasOstatnio miałam zaszczyt robić tort dla znajomych, na chrzciny ich córki - mojej imienniczki 😉 Wspólnie ustaliliśmy, że ma być to tort borówkowo-śmietanowy, no i musi być
Kuchnia MagdaLenybezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki pszennej, ale zamieniłam(...)Mąkę wymieszać z cukrem pudrem 2. Miód podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z przyprawą piernikową i sodą. Dodać do mąki z cukrem. 3. Dodać pokruszone drożdże, jajko i masło 4. Ciasto wyrobić. 5. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać pierniczki. 6. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 min. Ja chciałam upiec więcej pierniczków, dlatego użyłam
Mama z MotylemCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem
Kto ugości moich gości?Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDbając o zdrowie swoje i bliskich, staramy się nie kupować produktów, które są szkodliwe dla naszych organizmów. Jednak nie należy popadać w skrajności. Wyeliminowanie wszelkich słodkości
Ugotowane pozamiatanemasy jajecznej dodać w trzech turach przesianą mąkę, mieszając delikatnie rózgą kuchenną po każdym dodaniu. Na koniec wymieszać krótko szpatułką, by upewnić się, że wszystko się dobrze połączyło. Ciasto przełożyć do tortownicy lub rantu cukierniczego ( zabezpieczonego papierem do pieczenia ) o średnicy 16 cm, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 175°C przez około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu(...)koniec dodać sól i zmiksować. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ( aby ułatwić roztapianie czekolady, polecam ją posiekać ). Powinna powstać gładka, jednolita masa czekoladowa. Masę lekko przestudzić - powinna mieć temperaturę około 30°C. Przestudzoną czekoladę dodać do ubitego masła i miksować do powstania jednolitego kremu. UWAGA : Tynk będzie miał na tym etapie konsystencję dość lejącą
Opowieści z piekarnikaWpisując w internet hasło KALABRIA najczęstszym przymiotnikiem, jaki napotkacie w opisach tego rejonu, to NIEODKRYTA. Nieodkryte tereny, nieodkryty raj, plaże, klify… Klify z widokiem na Tropeę
Słodki sentyment