Nie ulega wątpliwości, że najlepszą wuzetkę robiła moja babcia. Albo Twoja ;) Jasna sprawa! Wuzetka mojej babci była przełożona kremem, który składał się głównie z zsiadłego mleka
Ciastkozercyczekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy(...)kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie, 2 łyżki śmietany 36%, cukierki, kilka biszkoptów WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy
słodki bratekksiążki Kubusia Puchatka, ale nie jest to miodek. Słodkie, pyszne i pięknie się prezentujące babeczki , przekładane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierchu każdej muffinki czapa z czekoladą. Może na Walentynki takie upieczecie? Polecam! Składniki około 20 szt Ciasto 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 czubata(...)muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Polewa 100 g czekolady 3 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić nad parą z dodatkiem mleka. Krem 600 ml śmietany kremówki (36%) cukier ( według własnego smaku) 250 g serka mascarpone Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno, a następnie dodać
O kuchni z uczuciemKtóż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam
Kuchenne aromatymieszając, czekamy, aż czekolada całkiem się rozpuści. Następnie odstawiamy do przestygnięcia, po czym wkładamy na dwie godziny do lodówki, aby nasza śmietanowo- czekoladowa masa dobrze się schłodziła. Schłodzoną masę miksujemy, aż osiągnie konsystencję gęstego kremu. PRZEKŁADANIE : Wystudzone, czekoladowe blaty delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Układamy pierwszy blat na paterze. Smarujemy warstwą kremu z czekolady i przykrywamy drugim blatem. Pozostałą ilością kremu(...)wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje czekoladowych kropelek. Obkładamy nimi boki tortu. Pozostałe czekoladowe kropelki wysypujemy na środek tortu- zostawiając miejsce po bokach na kremowe zdobienia. Ubijamy śmietanę kremówkę (bez cukru!) Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i wykonujemy dookoła tortu kremowe zdobienia… … i pyszny
Domowe Tortymasła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią. Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu. Składniki: (forma do tarty o średnicy(...)tarty: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 100 g czekolady deserowej z 50% kakao Krem do tarty: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 6 - 7 łyżek cukru pudru laska wanilii Dodatkowo: 250 g dojrzałej borówki amerykańskiej Do odmierzania użyłam łyżki - 15 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować tartę
Kuchcik gotujemuszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę
Przysmaki KarolkiCudo! To była pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy po spróbowaniu kawałeczka „Bananowej chmurki”. I choć zwykle mam do swoich wypieków jakieś „
Smaki Na Talerzuczym Wam się kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :) Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki(...)Jajka rozbijamy oddzielajac żółtka od białek. Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu miksujemy ze sobą resztę składników, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną taflę gofrownicy. Pieczemy ok 7 minut (w zależności od mocy urządzenia) do uzyskania złocistego koloru. Gotowe gofry studzimy na metalowej kratce. Uwaga 1: W wersji ekspresowej
Zawsze głodna!patelni;-) Smakuje, jak najlepsze ciasto, a robi się naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Świetnie(...)będą pasowały także jagody i maliny. Poza sezonem omlet podaję bez świeżych owoców, a sos przygotowuję z owoców mrożonych. Sos truskawkowy i bitą śmietaną należy przygotować w pierwszej kolejności, gdyż smażenie omletu zajmuje nie więcej niż 10 minut. SKŁADNIKI / 2 porcje OMLET 3 jajka w temp. pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki drobnego cukru do wypieków
cool and mintyświecie od ponad 200 lat. Występuje w coraz to bardziej wymyślnych odsłonach. To już nie tylko ciasta, pralinki czy lody, ale również piwo, mydło, a nawet masaż! Trudno się dziwić temu szaleństwu, ponieważ czekolada bardzo długo czekała na swoje odkrycie. Co prawda, czekoladowym napojem raczyli się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero na początku XVI wieku przywiózł(...)właśnie okazji przygotowałam czekoladowy fondant. Prawdopodobnie najlepszy deser czekoladowy jaki jadłam. Gwarantuje czekoladową rozkosz i zastrzyk endorfin już po pierwszej łyżeczce. Składniki: (4 porcje) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła + do posmarowania foremek 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka mąki + do posypania foremek Do podania: cukier puder, świeże owoce, lody lub bita śmietana Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik
Smakowity Blog KulinarnySernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja
Kulinarne Fantazje Marioligorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej(...)gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/4 szklanki cukru drobnego 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 750 ml śmietany 30% 200 gr białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny'; document.write(" "); Składniki na wysoką tortownicę 23 cm lub niższą 25-26 Składniki na czekoladowy spód: 85 gr masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 200 gr gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/4 szklanki cukru drobnego
moj przepis nasłoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie i nie jest przesłodzony. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka(...)galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli
Kuchnia MagdaLeny