klik nieco zmodyfikowałam) CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki(...)likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie
Bon appetit mon amieprzyjemnego. To mała przyjemność, która najlepiej smakuje, gdy towarzyszy jej kolejna, i jeszcze jedna, i ... Brandy Snaps to cudownie chrupkie rurki z nadzieniem, najczęściej z bitej śmietany. Nazwa pochodzi od brandy , która jest składnikiem ciasta oraz od słowa snap , które oznacza trzaskać, łamać, chrupać i oddaje niebywałą przyjemność, jaką sprawia chrupanie rurek. Brandy Snaps są bardzo popularne w krajach anglojęzycznych(...)rozłożoną folię aluminiową i ustawić na niej (czekoladzie) pionowo przygotowaną rurkę. Czekolada zastygnie tworząc dno - po zastygnięciu musicie delikatnie oddzielić folię od czekoladowego spodu. Gotowy kubeczek można nadziać musem, kremem lub po prostu bitą śmietaną i ozdobić, np. mrożonymi lub świeżymi owocami. Brandy Snaps można ozdobić mocząc końcówki w rozpuszczonej czekoladzie, a później obsypać ją mielonymi pistacjami
KUCHARNIAczekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta (fot.1(...)ciasto (fot.3) i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Połamaną czekoladę połączyć z kremówką i podgrzać je razem w kąpieli wodnej, do chwili połączenia składników (fot.4) . Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić (fot.5) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny. W czasie, kiedy ciasto
Świat Ciastaupieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych(...)łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy 400 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem
Na Ciasteczkowych PapierachCzekoladowa pychotka z morelami. Składniki : ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) 25 dkg mąki 25 dkg cukru 25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych(...)wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem na stół oprószyć z góry cukrem pudrem. Ciasto możemy także ozdobić bitą śmietaną. Zamiast moreli możemy
Przepisy i porady kulinarnesię do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy(...)Jeśli chcemy, żeby krem był bardziej różowy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku (nie w płynie, możemy nim popsuć konsystencję kremu). Na koniec dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i dokładnie miksujemy całość. Na paterę lub talerz wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć
Ciastkozercygorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek(...)Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi. Moje posty
Słodka StronaDzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z
Oryginalny smakWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się(...)lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy: Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami oraz Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej
KreatywnePinyJeśli lubicie banany i słodkie wypieki to mam dla was coś pyszn ego . Ciasto w smaku mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i miksować do momentu aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt, 1/4 kremu budyniowego, pokrojone w plasterki banany, reszta kremu budyniowego, krem śmietanowy i wiórki czekoladowe
Ala piecze i gotujepanujące za oknem upały, a inni, tak jak ja uśmiechają się od ucha na widok termometru w okolicach „trzydziestki”. W takie upały zdecydowanie częściej sięgamy do lody, ciasta na zimno czy też mrożone desery. Dziś, zainspirowana współpracą ze sklepem i palarnią kawy CAVERES.PL , o której pisałam Wam już przy przepisie na najlepsze na świecie Tiramisu ( tutaj ) albo pokazując(...)garstka * lody orzechowe * lody czekoladowe * kostki lodu * kakao do posypania * ewentualnie cukier do posłodzenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kawę mielimy, zaparzamy, studzimy. Do szklanek wkładamy kostki lodu. Dodajemy lody orzechowe i czekoladowe. Zalewamy mocno schłodzona kawą. Posypujemy kakao i np. kawałkami czekolady. Świetnym dodatkiem z całą pewnością ( da tych, co kalorii nie liczą, będzie też bita śmietana! ). Polecam! Smacznego
Ostra na SłodkoBardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może(...)środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną
Kuchcik gotujeBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemRoku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu- rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne(...)około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder*. Mascarpone ubij trzepaczką**, połącz je z bitą śmietaną, domieszaj ekstrakt migdałowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska