Szybkie i proste ciasto dla miłośnika czekolady! Kakaowy biszkopt, polewa czekoladowa, czekoladowe dropsy i świeże owoce. Mimo, że troszkę ciężkie jest to idealne ciasto na lato! Składniki na małą blaszkę: 4 jajka 1 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao naturalnego 4 łyżki ksylitolu Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka
CzarnawisienkaKiedy zobaczyłam zdjęcia tego pysznego ciasta na blogu ilovebake wiedziałam, że koniecznie muszę wypróbować przepis. Wilgotne, mocno czekoladowe, z pięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie ciasta :-) Troszkę obawiałam się, czy za sprawą dodania 2 szklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie. Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam
Walijskie Pichceniepyszna. Ciasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą. Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne
Mieszam w Garnkujakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła - 1 łyżka cukru - około 1 łyżki wody Przygotowanie ciasta: Przesiewamy do miski mąkę i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę
Życie zamknięte w smakuUwielbiam szybkie, proste a smakiem w pełni zadowalające ciasta. Szukając słodkości na bazie mleka kokosowego… Tak tak pozostałość po ostatnich czekoladowo – kokosowych muffinkach… Natknęłam się na kokosowe ciasto z jabłkami. Przyznaję, że na pierwszy rzut oka to połączenie smaków nie bardzo do mnie przemawialo. Jednak z czystej ciekawości postanowiłam je zrobić. A że szybkie, proste, nie wymagające
Made By Mom And SonPyszny, puszysty, czekoladowy biszkopt, a na nim warstwy kremu, które łącząc się w każdym kęsie, pieszczą podniebienie bogactwem smaku. Intensywny smak czekolady, kremowy smak kawy i delikatny smak bitej śmietany harmonijnie łączą się ze sobą i tworzą niezapomniane doznania. Jest pyszny!!! Składniki na torcik Latte Macchiato blaszka 24x28 cm Przepis własny. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki(...)sztywnej śmietany, nadal ubijając, pomału (najlepiej po łyżce) dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzony biszkopt przekładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietanę dzielimy na trzy części. Pierwszą z nich przekładamy do pozostałej, chłodnej masy krówkowej i ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy, najlepiej do zamrażarki
Rozpustne gotowanieteściowej. Piekę je na wyjątkowe okazje oraz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie i do przygotowania kremu użyłam gotowej mieszanki na krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo delikatny, wspaniale kremowy(...)stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta tak, by orzechy były na górze.Polać polewą czekoladową. Smacznego
Z miłości do słodkościbiałek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe). Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g(...)kąpieli wodnej (miseczkę ustawić nad garnuszkiem z parującą wodą) - rozpuszczoną czekoladę ostudzić, jeszcze płynną rozsmarować na wierzchu i/lub bokach ciasta - ciasto udekorowane polewą pozostawić do jej zastygnięcia - przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu (ze względu na polewę czekoladową
Smakołyki BerenikiWarstwa j abłkow a : ok. 1 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem(...)biszkopt. O d kładamy do przestudzenia . Na mak wykładamy jabłka i przykrywamy górn ą częścią biszkoptu . Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy , a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka StronaWitam was serdecznie! Dzisiaj mega prosty przepis na czekoladową tartę wegańską. Jest jeden mały haczyk, potrzebujecie blendera! :) To do dzieła! Wybaczcie, że bywam tak rzadko, ale wszystkie moje sprzęty potrzebne do pracy się buntują! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA: - 50g daktyli zalanych wrzątkiem na 10 minut - 30g wiórków kokosowych - 70g płatków owsianych - 30g orzeszków ziemnych WYKONANIE: (moja tortownica... a w zasadzie(...)nadmiaru. 2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj ja w miarę lepką masę. 3. Wypełnij spód naczynia oraz ścianki powstałym ciastem i dokładnie je przyciśnij. 4. Włóż do lodówki. SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ - 1,5 awokado (260g) - 1 banan (100g) - 100g daktyli zalanych wrzątkiem na 10 minut - 20 g gorzkiego kakao - 30g oleju kokosowego PŁYNNEGO WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki
fitolarun.blogspot.comPrzepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą! To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej, mocno orzechowe, czekoladowe, wilgotne- dzięki soczystym gruszkom, chrupiące bo na wierzchu ma mocno czekoladową polewę z całymi orzechami laskowymi. Tak to zdecydowanie idealne ciasto na jesienne popołudnie. Taki maksymalny poprawiacz humoru ;-) Ciasto z orzechami
SMYKWKUCHNImigdałowego; Podane składniki wymieszać. Zamiast aromatu i spirytusu, można dodać rum lub Amaretto. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć i delikatnie skropić przygotowanym wystudzonym ponczem. Następnie ciasto posmarować powidłem śliwkowym. Na powidło wyłożyć masę czekoladową (trochę odłożyć do dekoracji), posypać orzechami i czekoladę i ciasto zwinąć w roladę. Gotową roladę obsmarować masą i udekorować według własnego uznania. Dobrze schłodzić przed podaniem
In my kitchenNiepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki biszkopt(...)drugim blatem ciasta i lekko dociskam. śmietana: Rozpuszczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w odrobinie ciepłej wody, studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.Dodaję żelatynę, a do wymieszanej masy wrzucam wiórki czekolady i delikatnie mieszam łyżką Wykładam na wierzch drugiego blatu biszkoptu, wygładzam i zostawiam w lodówce min. 3 h. SMACZNEGO! Pozdrawiam czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWitajcie. Dzisiaj proponuję lekki czekoladowy biszkopcik z masą z bitej śmietany i pomarańczami. I tym ciastem chciałabym się z Wami na krótki moment pożegnać, ponieważ gdy będziecie czytać ten przepis, będę już na urlopie. Wyjeżdżam do Finlandii i obiecuję Wam skrzętnie notować nowe przepisy i próbować wszystkiego...no może oprócz kiełbasy z renifera :-) Wracając do ciasta: Składniki: Biszkopt
dolcevitainmykitchenmąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki kardamonuMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowejWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu
Kulinarne przygody Gatity