margarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny
Ciastka - domowe słodkościPiękny i pyszny zarazem! Składniki na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (450), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wykonanie biszkoptu: Ubić całe jajka
Tradycyjna KuchniaZastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą? Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest
IzaGotujeSłodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Tortownica o śr. 24 cm
VioletoweKucharzenieSernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika(...)wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem
Kuchnia po mojemuNie wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę.... Dla wiosny, oczywiście. Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw
KUCHARNIAprzesiałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje(...)kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam
W kuchni Karmel-itkidomowe puszyste ptasie mleczko. Mając do wykorzystania śmietankę z kończącym terminem, chciałam z niej wykonać jakiś deser. Nie wiem, czy zalicza się on do małych deserów, czy do ciast na zimno, obie wersje pasują. Znalazłam galaretki, dołożyłam dojrzałego banana i wyszedł mi przepyszny domowy deser. Nie jestem jakąś super fanką ptasiego mleczka, ale jak już ktoś mi je podarował(...)kawałka (16) 78 kcal B 1 g W 2 g T 7 g Składniki: 400 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku 1 banan (można pominąć lub dać inny owoc) dosłodzić wedle uznania (w przypadku galaretek bez cukru) Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy (mieszajcie
Zdrowie i pysznie na talerzudomowe puszyste ptasie mleczko. Mając do wykorzystania śmietankę z kończącym terminem, chciałam z niej wykonać jakiś deser. Nie wiem, czy zalicza się on do małych deserów, czy do ciast na zimno, obie wersje pasują. Znalazłam galaretki, dołożyłam dojrzałego banana i wyszedł mi przepyszny domowy deser. Nie jestem jakąś super fanką ptasiego mleczka, ale jak już ktoś mi je podarował(...)kawałka (16) 78 kcal B 1 g W 2 g T 7 g Składniki: 400 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku 1 banan (można pominąć lub dać inny owoc) dosłodzić wedle uznania (w przypadku galaretek bez cukru) Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy (mieszajcie
zdrowo i aktywnieMocno cytrynowe ciasteczka rodem z Toskanii. Przepis prosty, a ciasteczka miękkie i aromatyczne - stanowią idealny dodatek do kawy... Składniki: 100 g masła 100 g cukru cytryna jajko 2 szkl. mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier i cukier puder - do obtoczenia ciasteczek Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, ciągle(...)pieczenia. Po wymieszaniu całości i otrzymaniu kremowej masy wstawić ją na około godzinę do lodówki. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać najpierw w cukrze, potem w cukrze pudrze i układać w odstępach na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut
wyzwania kuchenneubijając. Następnie dodajemy stopniowo wymieszane z wodą żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną, cappuccino oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (wyłożonej samo dno papierem do pieczenia) o średnicy 21 cm. Pieczemy w 170 st. C, przez ok. 30- 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)gorącej wody opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy. składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy cappuccino, ubijamy
Domowy Smak Jedzeniaznikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła 550 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jajko(...)cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka. 4. Wymieszaj wszystko dokładnie. 5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki 6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty. 7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez
Zasmakuj Kuchniłyżki sody oczyszczonej 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika około 350 g bakalii (100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g rodzynek sułtańskich, 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 g orzechów włoskich, 50 g płatków migdałowych) Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Orzechy włoskie bardzo drobno okroić. Migdały w płatkach pokruszyć(...)śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia
Ciastka - domowe słodkościPisałam Wam już o kokosankach, dzisiaj tez urodzinowe wspomnienie. Ciasteczka bardzo delikatne w smaku, migdałowo cytrynowe, po prostu pyszne ALE wymagają bardzo dużo cierpliwości od gryzącego :) Są twarde, takie sucharkowe, ale tym samym idealne do maczania w kawie czy herbacie. Dzieci ich nie polubiły za to ja i psiapsiółki byłyśmy zachwycone! Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". Wloskie ciasteczka(...)całych migdałów skórka otarta z 1 cytryny 2 jajka szczypta soli Do mielonych migdałów dodajemy mąkę, dodajemy sól, proszek, cukier, skórkę oraz 2 jajka i całe migdały. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok 3-4 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 25-30 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryobjętość ( u mnie niecała godzina) 3. Jagody/borówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając. 4. Kawałki wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki(...)żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru. 6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli
UgotujmyTo.pl