ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:392/508)

Ekstrakty domowe cz.1 159

Dziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy. Jego dostępność w Polce, cóż, bardzo kiepska. A jak już się go dostanie to trzeba wydać na niego nie małe pieniądze, które na pewno przydałyby się na coś innego. Przynajmniej w moim przypadku. Dlatego(...)najpopularniejszy - waniliowy - przygotowany z lasek wanilii, lub pomarańczowy z wyparzonej skórki pomarańczowej. Ale czy to wszystko? Oczywiście, że nie! Można przygotować różne smaki ekstraktów np: waniliowy pomarańczowy / mandarynkowy grejpfrutowy cytrynowy / limonkowy goździkowy - świetnie sprawdzi się przed świętami Bożego Narodzenia migdałowy miętowy lawendowy kawowy rumowy czekoladowy - choć trudno w Polsce o ziarna kakaowca i wiele, wiele innych... Co potrzebujemy do przygotowania

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą 176

szkoły:) Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki z porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie )   Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Składniki na 12 sztuk 200g mąki pszennej 40g kakao 1,5 łyżeczki(...)jednym naczyniu zmiksować jajka, cukier, olej, mleko, rum. Wsypać suche składniki i krótko zmiksować lub wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników (mogą pozostać drobne grudki). Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć porcję ciasta, w cieście zanurzyć kawałki śliwek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut

Obiad gotowy
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 120

przykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony i wyciągamy ok. 1/4 ciasta do góry i przeciągamy je na drugą stronę(...)glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 85

przykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony i wyciągamy ok. 1/4 ciasta do góry i przeciągamy je na drugą stronę(...)glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego

Raj dla Podniebienia
LAMBADA 144

Lambada to bardzo orzeźwiające i uzależniające ciasto. Sprawdzi się na imprezę rodzinną, święta ale też jako weekendowe ciasto. Z czystym sumieniem go polecam bo znika w tempie ekspresowym. Biszkopt : ( blacha 20 x 30) 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem(...)gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na ostudzony i nasączony pozostałym sokiem biszkopt. Gdy masa ostygnie wyłożyć delicje. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany 30% galaretka cytrynowa  czekolada mleczna bądź gorzka Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić,pod koniec dodać już chłodną,lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na delicje i posypać tartą

Niespełnione zdolności kulinarne
Gotowane muffinki pomarańczowe 141

Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki i również wrzuciłam do ciasta. Ciasto wymieszałam łyżką. Silikonową foremkę na muffinki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nałożyłam do foremek ciasto (nie używałam papilotek!). Formę Nakryłam szczelnie formą aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie(...)posypałam wierzch wiórkami kokosowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: piernik gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/piernik-gotowany.html), babkę cytrynową z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę

Waniliowe Improwizacje
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 148

glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego(...)akurat zatrzymaliśmy się na przystawkę i zupę. Mało nas w domu. Słoneczne i ciepłe dnie staramy się spędzać na powietrzu, w pobliżu wody. Lody z herbatą earl grey z cytrynowymi herbatnikami i otarta skórką z limonki – raj dla podniebienia! Ulubiona pizza mojej pociechy w Pizzerii Paolo w Kryspinowie. W drodze do Limanowej. Na niebie ruch… Dzieciństwo – czas

Raj dla Podniebienia
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 233

super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły mi potwory strasznie(...)cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast wody dodać sok z cytryny. Ja nie robię bo nie lubię, ale wiem, że dużo ludzi lubi. Gniazdka są rewelacyjne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 183

trwa to około tygodnia) to ją kruszę i zamykam w słoiku. Jak widać na zdjęciu. W przyszłości pewnie też przygotuję sobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach(...)dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach

Marder&Marder Manufacture
Tort Batman z truskawkami 361

cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna MASA MAŚLANA: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę(...)Batmana wycięłam od szablonu. Nieużywaną masę trzymać zawiniętą w woreczku lub foli spożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Torty Tagged: biszkopty , galaretka , kremówka , masa plastyczna , truskawki , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Jabłecznik z pomarańczową galaretką (bez pieczenia) 195

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,2 łyżki żelatyny ,po czym dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ,równomiernie rozprowadzamy. Na jabłkach układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na godzinę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto kroimy w kostkę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Orzeźwiający grejpfrut z truskawką 268

herbacianej puszce zawsze znajduje się przynajmniej po jednym typie herbaty czarnej, białej, zielonej i owocowej. Z reguły więcej. Ostatnim pysznym odkryciem jest czarna herbata z mango i zielona z cytrynowym makaronikiem (seria Liptona, w której były też jagodowe muffiny czy truskawkowe babeczki ). Szaleję za herbatami białymi - są takie delikatne i eleganckie. Owocowe kupuję na potęgę; kiedy tylko zobaczę coś nowego(...)herbaty. W końcu, z równym mojemu ożywieniem, wybierał nowy dzbanek (stanęło na pękatym, w intensywnie limonkowym, tudzież zielono-jabłuszkowym, kolorze). Kawę zaparzamy najczęściej, jak mamy gości; czasem do ciasta, ale naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Latem robię kawę mrożoną, ze słodkimi syropami - pycha. Jak już się zrobi ciepło (wierzę w to z całego serca) mam zamiar zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak przygotować wigilijną kolację 159

wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa od ości . Które z wigilijny potraw można(...)smakowe kapusty z grochem lub śledzi. Po trzecie na rynku pojawiło się wiele nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin rzymski perfekcyjnie pasuje do pierogów z kapustą i grzybami . Tradycyjna polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, ale dużo w niej potraw tłustych

Cztery Fajery
Sernik tradycyjny – przepis idealny! 119

Dobrze wiecie, ze serniki to ja kocham miłością bezgraniczną. Dziś zapraszam Was na tradycyjny sernik, bez dodatków, na biszkoptach. Bardziej zwarty, cięży niż ten ulubiony „

Ostra na Słodko
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 278

       Może to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde

W kuchni Karmel-itki