witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu manganu miedzi wapnia fosforu boru jodu żelaza cynku błonnika (pektyny) fitosteroli kwasów owocowych - jabłkowego, cytrynowego garbników (odmiany cierpkie i mało soczyste) Wartości zdrowotne gruszek: pozytywnie wpływają na układ krążenia obniżają poziom cholesterolu we krwi regulują ciśnienie krwi zmniejszają ryzyko udaru mózgu hamują agregacje płytek(...)kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ
Kuchnia MagdaLenyKto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory
Słodki ZakątekJakiś czas temu Coca Cola wypuściła na rynek zupełnie nową linię napojów roślinnych, które kreowane są na zdrowe przekąski nie zawierające laktozy, białego cukru, odpowiednie dla
Candy Pandaswaniliowego bez cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka cukru, u mnie po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego (lub więcej, gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta) Dodatkowo: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego (lub cytryny) - kremówka Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami (najlepiej wykorzystać tortownicę ze szklanym spodem, gdy mamy). Boki przesmarować masłem. W garnku roztopić(...)spód z herbatników. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić. Następnie delikatnie polukrować. Lukier przygotowujemy z pudru z olejkiem migdałowym (marcepanowy) i kremówką lub z sokiem z cytryny (cytrynowy). Podajemy schłodzone. Smacznego
Smaczne ZdroweWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, ze w tym roku pogoda zaskoczy nas pozytywnie i nie przywitamy ich, jak się się w poprzednich latach
Ostra na Słodkospożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę. Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem(...)puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta. Gdy ślimaczki wystygną polewam je obficie cytrynowym lukrem. Smacznego
Kuchnia Vikipizzę która powstała z włoskiej mąki od Skworcu.com.pl Wyszło pysznie! zapraszam. Składniki na jedną pizze; 2 szkl. włoskiej mąki farina do pizzy - Skworcu 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego mała puszka kukurydzy z groszkiem zioła prowansalskie Skworcu(...)trakcie wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam robić takie torciki na zimno. Czasami ich smak przypomina mi lody. Robiłam już różne torciki a ten powstał z mieszanki różnych składników i przepisów Podaję
Kuchenne Wariacjepasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy(...)pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam
Przepisy i porady kulinarnerazem pyszna pizza z mrocznymi elementami. Smakuje wybornie mimo straszznego wyglądu! Zapraszam ! Składniki na jedną pizze; 2 szkl. mąki pszennej 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag pieczarek 1 czerwona cebula puszka kukurydzy kilka czarnych oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz(...)trakcie wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z miodem i przyprawami. Wykładamy pieczarki które wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowa. babka gotowana forma Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera do formy. Babka gotowana! Przygotuj teraz sprzęt do gotowania. Wstaw wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie do gotującej wody, włóż szczelnie zamkniętą formę(...)sprawdzaj co jakiś czas ilość wody w garnku, gdyż w szybkim tempie jej ubywa. Po tym czasie Twoja babka będzie na pewno dobra. Babkę gotowaną możesz udekorować lukrem cytrynowym, lub polewą czekoladową . Zapraszam Was do pozostałych przepisów, i udanej babki gotowanej Wam życzę! Czym dekorujecie najczęściej swoje babki? Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu ugotuj-przepis.pl | Przepisy kulinarne
ugotuj-przepis.plZostało mi jeszcze trochę maki krupczatki , więc postanowiłam ją wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę . Składniki: 4 jaja mąka pszenna tym 500 1 szklanka mąka krupczatka 1 szklanka 5 łyżek majonezu skorka otarta z cytryny sok z połowy cytryny ksylitol fiński Kłos -Pol 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: margaryna bułka tarta do obsypania naczynia cukier(...)mieszałam . Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy . Wsypujemy skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Teraz wystarczy tylko wymieszać . Naczynie szklane ( żaroodporne) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do naczynia . Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem
Różowa kuchniaKaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem(...)koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrze