czekolada mleczna -wiórki kokosowe Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i ciągle mieszając dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec ( najlepiej dzień wcześniej ) Jeżeli macie swój wypróbowany sposób na biszkopt to upieczcie go wg.swojego przepisu . Masa serowa : W dużym garnku utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem(...)masa zgęstnieje i ponownie zacznie wrzeć.Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Gorącą masę wylać na biszkopt ( można a nawet należy go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym ). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z rozpuszczonej czekolady albo wylać czekoladę na cały sernik. Pychota ! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniaprzed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś(...)tłuszczu (nie musi być gęsta) 50g miękkiego masła szczypta soli opcjonalnie – aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy zamrożone owoce żurawiny (polskiej drobnej lub wielkoowocowej) kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Karo in the Kitchencukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej(...)przekładamy do torownic wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) pozostawiając ciasta w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Do miski wlewamy zimną śmietankę dodajemy mascarpone i razem z cukrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu
Słodkie Przyjemnościweekendy często gotuję wraz z moimi ukochanymi pomocnikami. Czy duży, czy mały, każdy ma swój wkład w obiad, sałatkę czy ciasto. Tym razem postanowiłam upiec ćwiartki ziemniaczków wraz z kiełbasą i podać je z naszą ulubioną surówką. Małe rączki z uśmiechem na ustach pomagały smarować pędzelkiem ziemniaczki. To była naprawdę smaczna i co najważniejsze pełna uśmiechu rodzinna niedziela. Zapraszam(...)miękkim środkiem, a całość dopełnia wspaniała, złocista kiełbasa. Wyśmienity obiad. Spróbujcie. Składniki: około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw * sól + woda do gotowania ulubiona surówka - u nas kapusta kiszona * u mnie zioła włoskie w młynku - 5 przekręceń Przygotowanie: Ziemniaki dobrze myjemy
Słodkie okruszkirzadko. Tym bardziej się cieszę, że w nocy cofaliśmy wskazówki zegarów o godzinę. Moje dzisiejsze leniuchowanie, będzie dłuższe :) Towarzystwa dotrzymują mi: moja cudowna kotka Szarusia, jeszcze ciepła babka cytrynowa książka "Wszystkie barwy Toskanii" I oby tylko reszta rodziny, wróciła późno do domu ;) SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dosypywać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu miksując. Cienką strużką dolewać olej. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachdelikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao(...)Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie powinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na ten sernik z cytrynową nutą wymyśliłam pewnego mroźnego popołudnia i od tamtej chwili swoją delikatnością zachwyca wszystkich gości... wprost rozpływa się w ustach :) Składniki: 1 kg sera (ja użyłam już zmielonego), 4 jaja, 2 szklanki cukru, 1 cytryna, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 1 łyżka kaszy manny, 1 kostka masła (250g), Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć(...)czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g
Delicious Titbitsosób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie''. Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe. Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu i może być z różnymi(...)Poncz: woda (1/4 szkl.) cukier (1 łyżeczka) sok z cytryny (2 łyżki) Masa jabłkowa : jabłka (około 8 szt średniej wielkości) woda (około 4-6 łyżek) cynamon (1 łyżka) galaretka cytrynowa (2 opakowania) Bita śmietana : żelatyna (1 łyżka) woda zimna (1/4 szkl.) śmietanka kremówka 30% (500 ml.) aromat waniliowy w proszku (3 g) dostępny tutaj lub ekstrakt/cukier waniliowy
RITA food channelPyszne, delikatne jak puch, pachnące cytrusami. Pieczone w silikonowych foremkach, łatwo się wyjmują po upieczeniu, trzeba tylko chwilę odczekać aż nieco wystygną SKŁADNIKI: p. masła
Z MarcepanemCzy ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć
Kulinarna rozmowaPieczenie w soli to metoda która powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku. Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli(...)tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą
Stare Garyłyżeczki cukru 4 łyżeczki soli i dodatkowo wybrane przyprawy – ja użyłam: 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy harissa 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego przygotowanie Jak zrobić ogórki kanapkowe w occie do słoików? Ogórki umyj i odkrój końce. Następnie pokrój w plastry – jak na kanapki. Ogórki umieść pionowo w słoikach – z podanych proporcji(...)trochę koperku. Dodałam również po 3 ziarna jałowca do każdego ze słoików. Następnie przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem, solą i przyprawami – ostrą papryką, harissą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Następnie dodaj ocet i całość ponownie zagotuj. Gotową, gorącą zalewą zalej ogórki. Ogórki powinny być w całości zalane zalewą. Jeśli braknie Ci trochę zalewy, dolej do słoików przegotowanej wody. Zalane
Via Gustojakoś spożytkować. Z wiśniami najbardziej kojarzy mi się ciasto czekoladowe. Do tej pory robiłam przeważnie ciasto jogurtowe czekoladowe z wiśniami. Dziś postanowiłam zrobić babkę, taką delikatną, piaskową, ale całą czekoladową, a nie jasną. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i powstała bardzo smaczna babka idealna do kawki czy herbaty. Dodatkowo ciasto oblałam czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jaja 3/4szkl(...)masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli roztopione i przestudzone masło i znów miksowałam do połączenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodałam odsączone z zalewy wiśnie i delikatnie wmieszałam je łyżką do ciasta. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Babkę piekłam do suchego patyczka
Waniliowe Improwizacjesmakach .Było pysznie, tylko zdjęcia takie nieudane. Składniki: herbatniki kakaowe ptasie mleczko -40 szt. 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 płaskie łyżki cukru pudru 4 galaretki cytrynowe [ u mnie 2 brzoskwiniowe i 2 pomarańczowe] 4 szkl. wrzątku starta ciemna czekolada do posypania wierzchu Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić(...)lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało
Moje domowe kucharzenie