pizzę która powstała z włoskiej mąki od Skworcu.com.pl Wyszło pysznie! zapraszam. Składniki na jedną pizze; 2 szkl. włoskiej mąki farina do pizzy - Skworcu 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego mała puszka kukurydzy z groszkiem zioła prowansalskie Skworcu(...)trakcie wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam robić takie torciki na zimno. Czasami ich smak przypomina mi lody. Robiłam już różne torciki a ten powstał z mieszanki różnych składników i przepisów Podaję
Kuchenne Wariacjepasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy(...)pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam
Przepisy i porady kulinarnerazem pyszna pizza z mrocznymi elementami. Smakuje wybornie mimo straszznego wyglądu! Zapraszam ! Składniki na jedną pizze; 2 szkl. mąki pszennej 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag pieczarek 1 czerwona cebula puszka kukurydzy kilka czarnych oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz(...)trakcie wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z miodem i przyprawami. Wykładamy pieczarki które wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowa. babka gotowana forma Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera do formy. Babka gotowana! Przygotuj teraz sprzęt do gotowania. Wstaw wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie do gotującej wody, włóż szczelnie zamkniętą formę(...)sprawdzaj co jakiś czas ilość wody w garnku, gdyż w szybkim tempie jej ubywa. Po tym czasie Twoja babka będzie na pewno dobra. Babkę gotowaną możesz udekorować lukrem cytrynowym, lub polewą czekoladową . Zapraszam Was do pozostałych przepisów, i udanej babki gotowanej Wam życzę! Czym dekorujecie najczęściej swoje babki? Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu ugotuj-przepis.pl | Przepisy kulinarne
ugotuj-przepis.plKaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem(...)koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowy budyń kokosowy z malinami to pomysł na prosty i pyszny deser lub drugie śniadanie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionych owoców np. malin, truskawek lub ananasa
Oryginalny smakczekolady przygotowanie Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę mąki. Przygotowane ciasto owiń w foliowy woreczek lub przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut (dzięki temu ciasto będzie elastyczne), a następnie rozwałkuj(...)Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi. Ja wykroiłam okręgi o średnicy 9 cm i otrzymałam 30 pierogów. Na każdy z okręgów ciasta nałóż łyżeczkę kaszy manny i dodaj 2-3 maliny, ciasto złóż na pół i dokładnie zaklej przeciwległe brzegi ciasta ze sobą. Jak ugotować pierogi z owocami? Gotowe pierogi włóż
Via Gustoodcisnęłam i dodałam do ciasta. Na koniec dodałam jeszcze prażoną cebulkę, przyprawiłam ciasto solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam porcje ciasta formując owalne placki. Placki smażyłam na średnim ogniu z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone placki wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki podałam na ciepło bez żadnych dodatków(...)jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu
Waniliowe ImprowizacjeWiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi(...)cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka
Ostra na Słodkokasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.plMój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca(...)extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKotPewnie znacie już firmę Planton, te roślinne zamienniki jogurtów możecie już dostać stacjonarnie w wielu sklepach. Tym razem mamy dla Was świeżynki, które wchodzą dopiero
Candy PandasWszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i
kulinarnyJagorącej wody i zostaw do wystygnięcia. Truskawki umyj, połowę zmiksuj na mus i dodaj do tężejącej galaretki. Pozostałe truskawki zostaw do dekoracji. Tężejącą galaretkę wyłóż na zimne ciasto i udekoruj połówkami i ćwiartkami truskawek. Następnie wstaw sernik do lodówki na co najmniej 6 – 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Co więcej, spód i ścianki wyklejone pokruszonymi herbatnikami sprawiają(...)rolę. Dlatego sernik z truskawkami i herbatnikami bez pieczenia jest bez wątpienia świetnym pomysłem dla wszystkich, którym nie zawsze udają się serniki pieczone. Biorąco to pod uwagę, zobacz również cytrynowo – czekoladowy sernik na zimno , a także piękny domowy sernik japoński . Jeśli więc pieczenie, to nie Twoja bajka, dzięki temu i innym naszym przepisom, jesteś na najlepszej drodze do odzyskania
Kuchnia Na Wypasie