Przepis na ten sernik z cytrynową nutą wymyśliłam pewnego mroźnego popołudnia i od tamtej chwili swoją delikatnością zachwyca wszystkich gości... wprost rozpływa się w ustach :) Składniki: 1 kg sera (ja użyłam już zmielonego), 4 jaja, 2 szklanki cukru, 1 cytryna, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 1 łyżka kaszy manny, 1 kostka masła (250g), Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć(...)czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g
Delicious Titbitsosób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie''. Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe. Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu i może być z różnymi(...)Poncz: woda (1/4 szkl.) cukier (1 łyżeczka) sok z cytryny (2 łyżki) Masa jabłkowa : jabłka (około 8 szt średniej wielkości) woda (około 4-6 łyżek) cynamon (1 łyżka) galaretka cytrynowa (2 opakowania) Bita śmietana : żelatyna (1 łyżka) woda zimna (1/4 szkl.) śmietanka kremówka 30% (500 ml.) aromat waniliowy w proszku (3 g) dostępny tutaj lub ekstrakt/cukier waniliowy
RITA food channelPyszne, delikatne jak puch, pachnące cytrusami. Pieczone w silikonowych foremkach, łatwo się wyjmują po upieczeniu, trzeba tylko chwilę odczekać aż nieco wystygną SKŁADNIKI: p. masła
Z MarcepanemCzy ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć
Kulinarna rozmowaPieczenie w soli to metoda która powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku. Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli(...)tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą
Stare Garyłyżeczki cukru 4 łyżeczki soli i dodatkowo wybrane przyprawy – ja użyłam: 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy harissa 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego przygotowanie Jak zrobić ogórki kanapkowe w occie do słoików? Ogórki umyj i odkrój końce. Następnie pokrój w plastry – jak na kanapki. Ogórki umieść pionowo w słoikach – z podanych proporcji(...)trochę koperku. Dodałam również po 3 ziarna jałowca do każdego ze słoików. Następnie przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem, solą i przyprawami – ostrą papryką, harissą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Następnie dodaj ocet i całość ponownie zagotuj. Gotową, gorącą zalewą zalej ogórki. Ogórki powinny być w całości zalane zalewą. Jeśli braknie Ci trochę zalewy, dolej do słoików przegotowanej wody. Zalane
Via Gustojakoś spożytkować. Z wiśniami najbardziej kojarzy mi się ciasto czekoladowe. Do tej pory robiłam przeważnie ciasto jogurtowe czekoladowe z wiśniami. Dziś postanowiłam zrobić babkę, taką delikatną, piaskową, ale całą czekoladową, a nie jasną. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i powstała bardzo smaczna babka idealna do kawki czy herbaty. Dodatkowo ciasto oblałam czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jaja 3/4szkl(...)masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli roztopione i przestudzone masło i znów miksowałam do połączenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodałam odsączone z zalewy wiśnie i delikatnie wmieszałam je łyżką do ciasta. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Babkę piekłam do suchego patyczka
Waniliowe Improwizacjesmakach .Było pysznie, tylko zdjęcia takie nieudane. Składniki: herbatniki kakaowe ptasie mleczko -40 szt. 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 płaskie łyżki cukru pudru 4 galaretki cytrynowe [ u mnie 2 brzoskwiniowe i 2 pomarańczowe] 4 szkl. wrzątku starta ciemna czekolada do posypania wierzchu Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić(...)lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało
Moje domowe kucharzenieserniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej(...)opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym
Ze smakiem i z pasjączasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe(...)natualnego jogurtu greckiego wymieszałem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i delikatnie doprawiłem solą. Na talerze wyłożyłem mięso, obficie podlewając pozostałym z jego duszenia sosem. Mięso polałem sosem jogurtowo - cytrynowym. Całość udekorowałem pozostałymi listkami natki kolendry oraz obficie posypałem pestkami owocu granatu. Podałem z upieczonymi chlebkami, które po upieczeniu przekroiłem na połówki, aby wygodnie maczać je w sosie. Dawno
Wyprawy kulinarnewtedy krem/śmietanka kokosowa, którą można wyzbierać za pomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu ♥ lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki ♥ kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarnego bzu ♥ fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną(...)proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
Be Fit Be Strongprzy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała Cukierenkaprzy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała CukierenkaDeser borówkowo-bananowy to fajna przekąska, dla wszystkich miłośników lekkich smakołyków. Jest łatwy do zrobienia, smaczny a co najważniejsze, bardzo efektowny. Pięknie prezentuje się w pucharku
Alle Dobre!Delikatny, nie mocno słodki klasyczny sernik bez spodu. Uwieńczeniem jego smaku jest fajny, ananasowy mus, który znajduje się na górze ciasta. Niestety chciałam dodatkowo podkręcić smak sera, nadając mu ananasową nutę i pokroiłam do środka 2 krążki ananasa. Nie był to dobry pomysł ... bo ananas spowodował, że sernik po upieczeniu stał się tak sypki, że trudno było go pokroić(...)cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1 kostka masła o wadze 200 g 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40 g kilka kropli aromatu śmietankowego lub cytrynowego Składniki na mus: 1 puszka ananasów 1.5 opakowania galaretki cytrynowej Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Twaróg przełożyć do miski. Dodać
Walijskie Pichcenie