szklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej(...)muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek. Ciastka są gotowe gdy wbity
KorniszonkiPrzepis na ciasto 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1 szklanka wiórków kokosowych, może być kolorowy kokos 7 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka olejek migdałowy Wszystkie składniki wyrabiamy i dajemy na 30 min do lodówki, potem wałkujemy i wykrawamy kółeczka lub inne kształty. Ciastka pieczemy ok 20 min jedną blaszkę(...)170st . Masa do przekładania ciastek 20 dag cukru pudru 1 kostka masła 25 dag mleka w proszku 1 jajko olejek cytrynowy lub wyciśnięta cytryna wszystko wymieszać razem i smarować ciastka i składać. Ja ciastka ozdobiłam czekoladą i kokosem rozpuszczoną i posypałam kokosem
Moje WyrobyMoje serce bardziej bije do deserów i dań słodkich dlatego z tej książki przygotowałam bardzo smaczne i ślicznie wyglądające ciasteczka o miłej dla uszu nazwie - Biscotti al limone. Ciasteczka cytrynowe. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag cukru 1 jajko 1 duża cytryna pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier kryształ i cukier puder do obtoczenia ciasteczek(...)dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy
Radość kipiąca uśmiechem.niedzielne popołudnie polecam przepis na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Pokochają je miłośnicy cytrynki i nie tylko. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiMoja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości(...)minut). Dodać mąki, proszek do pieczenia i letnie rozpuszczone masło. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub użyć silikonowej. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder
CookYourselfWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Prosta babka jogurtowa. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy 15 minut, aby ją przygotować, a później wstawić tylko do piekarnika
Marta GotujePrzywołujemy wiosnę! Najlepiej zrobić to pysznymi, chrupiącymi ciasteczkami z orzeźwiającym, cytrynowym akcentem i kawałkami słodkiej, rozpływającej się białęj czekolady. Poprawa humoru gwarantowana! Składniki 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru jajko 1 1/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1/2 cytryny 100 g białej czekolady Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko i dokładnie zmiksować(...)Dodać mąkę, proszek, sok, skórkę z cytryny, całość ponownie dokładnie zmiksować. Czekoladę posiekać i dorzucić do masy, wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Łyżeczką wykładać kulki ciasta (niezbyt blisko siebie, bo ciastka się rozpłyną i urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 min. Wystudzić na blaszce (tuż po upieczeniu są bardzo, później trochę stwardnieją i łatwiej
Słodkie inspiracjeZnacie z dzieciństwa określenie: „Cud, miód i orzeszki!”? Ciśnie mi się na usta, spróbujcie naszej propozycji na słodki śniadanie, a poznacie jego genezę bez zaglądania do
Ania i Marcin gotujądżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek Na lukier: cukier puder 200 g gorąca woda ok 2 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki barwnik spożywczy (opcjonalnie) Wykonanie: Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam aż się połączą, następnie dodaję ok 50 ml ciepłego mleka, 2-3 łyżki mąki i dokładni mieszam aby nie było(...)dużej miski, dodaję sól, resztę mleka czyli 300 ml, rozpuszczone masło, i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa
Kuchnia VikiSkładniki: jajka 3 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubiętego ich żółty kolor - idealny na poprawę humoru w te jesienne dni. Polecam nie tylko do porannej kawki. Nie bójcie się oliwy, jej smak nie jest wyczuwalny. 'cytrynowe ciasteczka z delikatną oliwą z oliwek' Składniki: - 2 żółtka - 120ml oliwy z oliwek (użyłam oliwy z oliwek Carbonell ) - 1 szklanka mąki pszennej - 10 łyżek mąki ziemniaczanej - 8-10 łyżek cukru pudru(...)szczypta soli Żółtka zmiksować z oliwą z oliwek na gładką emulsję. Stopniowo dodawać do przesianej mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru pudru, soli, skórki z cytryny i ziarenkami wanilii. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 40 minut (ew. wsadzić do zamrażalki na 20 minut). Piekarnik nagrzać do 180C. Ciasto rozwałkować na grubość
CookYourselfskładniki * 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza) * 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 200 ml śmietany kremówki * 150 ml serka homogenizowanego waniliowego * podłużne biszkopty Sposób
Mix smakuZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNIPoza tym ukręciłam pyszny krem bezowo czekoladowy . Cudowne smaki, które tworzą świetną, smakową eksplozję. Wylizałam wszystkie miski! He, he… Nie wiem czy jeszcze będę miała ochotę na jakiekolwiek ciasto przez najbliższe dni. Jest mi tak słodko! Kochani, to pierwszy wpis w tym roku, który mam nadzieję będzie dla wszystkich lepszy. Cieszę się, że jesteście ze mną i mam nadzieję(...)czekoladowy. Krem jest bardzo słodki i mimo sporej porcji tłuszczu bardzo puszysty. Według mnie to idealny krem czekoladowy do przełożenia tortu. Tort na Sylwestra 16 porcji Składniki: Biszkopt z cytrynową skórką 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka otarta z jednej cytryny tłuszcz
codojedzeniadysponujesz wolną chwilą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaparzyć sobie dobrą kawę i delektować się w spokoju pyszną keto muffinką z borówkami. Każdemu według zasług. Keto muffinki cytrynowe z borówkami Szybki przepis na szybkie keto śniadanie Wspominałam już też, że same muffinki robi się extra szybko…? No właśnie. Po tych kilku bardziej skomplikowanych i wymagających przepisach nareszcie przyszła(...)keto muffinki z borówkami to propozycja nie tylko o charakterze deserowym, ale także śniadaniowym. Nie ma bowiem lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia! Dania Deser , Śniadanie Kuchnia Amerykańska Keyword babeczki , ciasto z owocami , finger food , jajka , muffiny , owoce Porcje 6 muffinek Czas przygotowania 8 minut Czas gotowania 20 minut Składniki 3 jajka 2 łyżki gęstego mleka kokosowego 2 łyżki masła klarowanego
Modern Cave Girl