ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:386/508)

Świąteczne rogaliki drożdżowe pachnące kardamonem z marcepanem, suszonymi owocami i kandyzowanymi skórkami 252

łyżeczki mielonego imbiru, 1/5 łyżeczki mielonego anyżu, 75 g drobno pokrojonych suszonych moreli, 50 g drobno pokrojonej suszonej żurawiny, 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 25 g kandyzowanej skórki cytronu, 70 g marcepanu dodatkowo: 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier i z grubsza wierzch wymieszać! Następnie zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże(...)dodajemy przyprawy, pokrojone suszone owoce oraz skórki! Włączamy mikser na niskich obrotach, dodajemy resztę mleka i zwiększamy obroty! Po kilku minutach dodajemy partiami masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Ciasto będzie klejące! Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę - do podwojenia objętości. W międzyczasie marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem ręki, a następnie

Plate of Joy
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 212

wyrabiając hakiem ok.5-7 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm(...)wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 241

Połączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno.  I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki.  Nie

Walijskie Pichcenie
Sernik ze Snikersami 174

  Dziś coś specjalnego dla miłośników sernika. Przedstawiam Wam pyszny serniczek z   batonikami Snikers i masą kajmakową. Sernik jest kremowy i delikatny w smaku, a

Passion of Cooking
Nalewka śliwkowa 156

owocowe. Nalewka śliwkowa jest ostatnią i zapowiada się, że również jako ostatnia zostanie otwarta, wymaga bowiem długiego okresu dojrzewania i klarowania. W oczekiwaniu na węgierkowe smaki delektujemy się nalewką cytrynowo–imbirową . Składniki na nalewkę śliwkową 1,5 kg śliwek węgierek 1 l wódki 1 gwiazdka anyżu 2 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki umyć, usunąć pestki – kilkanaście pestek(...)tygodnie. Powstały syrop znad owoców przefiltrować i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Nalewkę śliwkową rozlać do butelek i odstawić na pół roku. Owoce można wykorzystać do upieczenia ciasta, nasze użyliśmy do pleśniaka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Nalewka śliwkowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
MIGDAŁOWE CIASTECZKA LINZER 153

pyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej rodzinie. Przywołują bożonarodzeniową atmosferę poprzez dodanie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Aromaty przypraw unoszą się po całym domu Składniki: 170 g masła 1 szklanka cukru pudru skórka z 1 cytryny skórka z 2 pomarańczy 1 1/4 szkl. mąki(...)sobą wszystko. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrawać z ciasta ciasteczka (jedna połowa ciasteczek pełnych, druga połowa ciasteczek z okienkiem). Ciastka wyłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do lodówki

Kuchnia w oparach
SPIRALITE COOKIES – PREY 169

które możemy znaleźć na całej stacji. W kuchni TranStaru widać naleciałości międzynarodowej kuchni, do wyboru mamy rosyjskie bliny, sushi, dim sum czy makaron udon, pudding bananowy, paluszki rybne, ciastko cytrynowe, suszone pomidory, cukierki i ciastka przypominające małe galaktyki. Jest też sporo napojów, z alkoholem włącznie. Jeśli spróbujemy każdego dostępnego produktu spożywczego na stacji, dostaniemy trofkę TranStar Gourmand. Oprócz ciekawych zaprojektowanych(...)wpis poświęcę wspomnianym już ciastkom przypominającym małe galaktyki, SPIRALITE COOKIES , które są wyrobem TranStar Kitchens. Żeby stworzyć w realu podobną formę do wizerunku z plakatów użyłam dwukolorowego ciasta z makiem i sezamem. Osobiście jestem zadowolona z efektu wizualnego – ciastka mają przyjemną kruchość i nie są zbyt słodkie, także polecam je nawet tym, którzy nie przepadają za mdłymi deserami. Ciastka

Nerds Kitchen
O prawdziwej maszynie do lodów. I nugatowo-karmelowe semifreddo 223

mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe placuszki waniliowo-bananowe (z serka homogenizowanego i mąki jaglanej) 193

bazie mąki jaglanej, więc śmiało mogą się nimi zajadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Idealnie smakują ze świeżymi owocami, które są lekko kwaskowate. Ja do środka dodaję odrobinę soku cytrynowego i jadam je bez dodatków. Pycha! (około 18 sztuk) 150g serka homogenizowanego waniliowego 90g mąki jaglanej 1 jajko (duże) 1 banan 1 łyżka cukru brzozowego (opcjonalnie; ja lubię słodsze(...)wmieszać do masy serkowej. Na końcu dodać odrobinę soku z cytryny i sody oczyszczonej. Całość ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Ciasto Brazylianka 1775

masła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 300 g cukru pudru ok. 2 łyżek gęstej śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne) Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części.  Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części(...)się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową:    1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku  10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić.  Przełożenie

talerz przyjemności
Weekend z grillem #1 177

połowie wyrabiania dodajemy ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy (ja używam silikonowych keksówek). Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia. Lub po prostu silikonowa, wtedy(...)Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu i zraszamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym (dosłownie po parę ziarenek na połówkę). Pomidory umieszczamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Potem

Marder&Marder Manufacture
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 142

Jak już wspomniałem wcześniej, w dalszym ciągu jestem na diecie oczyszczającej. Dieta jest bardzo restrykcyjna, a moje menu bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Jeśli chcielibyście

kulinarnyJa
Pączki hiszpańskie 170

Ciasto do tych paczków przygotowuje się praktycznie w ten sam sposób jak ciasto parzone do karpatki czy ciasto na ptysie. Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a jestem pewny, że prawie każdy zna smak tych pączków. Pączki hiszpańskie składniki Zazwyczaj pączki hiszpańskie podaję z lukrem, ale z umiarkowaną ilością. Te pączki gniazdka to klasyczne pączki przygotowane na cieście parzonym(...)przy pomocy rózgi kuchennej, albo drewnianej łyżki, aby nie powstały nam w cieście grudki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawiamy ciasto na bok i studzimy. Ostudzone ciasto, może być jeszcze delikatnie ciepłe miksujemy z jajkami. Jajka dodajemy po kolei do ciasta. Miksujemy na średnich obrotach, ale nie zadługo, tylko do połączenia się składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort z różą 76

mleka roślinnego 2 łyżki (30 ml) kakao bez cukru – na ciemny biszkopt, na biały pomijamy Nadzienie z jabłek: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) cytrynowa lub agrestowa Krem z batatów i róży: 600 – 700 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie

Lamarida.pl
Torcik jogurtowy z galaretkami 482

zmienić, by nikt z domowników i Rodziny nie zarzucił mi, że "Takie było ostatnio" ;) i upiekłam cieniutki biszkopt, a na wierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką.  Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele.  Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie jeszcze(...)tortownicę 26 cm Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jogurtowiec: 5 galaretek (np. 2xtruskawkowa, pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa) 800ml jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 200ml słodkiej śmietanki ⅓ szklanki zimnej wody Dodatkowo np. ananasy z puszki lub inne owoce Sposób przygotowania w Tefal Companion Biszkopt: Białka

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania