ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:45/345)

Ciasto „Danio” 1732

lubię. Być może pomogłoby tutaj nasączenie, o którym w trakcie przygotowań nie pomyślałam. Biszkopt budyniowy to moje drugie podejście do biszkoptu przygotowanego właśnie na proszku budyniowym (pierwszy raz robiłam go wykonując ciasto „Ptasie Mleczko -> przepis KLIK ). Myślę, że trzeciego razu nie będzie;) Za to ciasto to będę na pewno chciała upiec raz jeszcze (tym razem wykorzystując po prostu(...)Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy

Smaki Na Talerzu
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 277

Macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem i dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja(...)wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze raz na papier na którym się piekło (chodzi o to aby kontury były na dole) zwinąć ściśle i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Galaretka: 1 opakowanie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawić do całkowitego stężenia. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 2.0 % budyń

Krakowskie smaki Ani
Ciasto Ule Karoliny wg Siostry Anastazji 164

rzędy kulek na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki.Ciasto upiec.  Masa:  Z mleka,mąki,cukru waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń.  Wykonanie ciasta:  Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.Każdą kulkę przykryć okrągym biszkoptem nasączonym rumem.Całość polać polewą.Ciasto kroić na porcje tak,aby zawsze w połowie przekroić kulkę. Ja zamiast biszkoptów

Pychotkaaa
Miodownik z kremem budyniowym. 181

satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku(...)rzadki). Krem ubijamy przez ok. 3 min.  Rozpoczynamy składanie miodownika. Na talerzu układamy pierwszy blat wystudzonego ciasta, smarujemy cienką warstwą powidła śliwkowego i nakładamy część kremu budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta i tą czynność powtarzamy z każdym blatem ciasta.Ostatni blat układamy równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem.   W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta

Kuchnia Łukasza
Ciasto Cherry 4466

Dzisiaj polecam przepis na pyszne ciasto Cherry. To połączenie biszkoptów z masą budyniową i wiśniami. Ciasto to upiekłam specjalnie dla mojej koleżanki Alicji, której dawno nie widziałam  i która przyjechała mnie odwiedzić. Razem wybrałyśmy się na wycieczkę rowerową po mojej okolicy.  Niestety przytrafił mam się ogromny pech i moja koleżanka przebiła oponę w rowerze. Musiałyśmy przejść 7 kilometrów(...)stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 208

MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU Przepis na miodownika, przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk, jest to ciasto, z tych, które lubią wszyscy. Każdy zawsze się skusi na kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu(...)łyżki masła Do rondelka wlej 350 ml mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy. Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami

SMYKWKUCHNI
Piękny Cygan 263

sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 C w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.  Krem budyniowy  Dwa rodzaje mąk wymieszać w 1 szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajmy rozmieszaną mąkę w mleku, gotujemy budyń następnie(...)łyżce przestudzonego budyniu ucieramy na jednolitą masę.  Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wody odstawiamy do stężenia. Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy biszkopty i drugą część masy przykrywamy drugą połową ciasta. Przygotowujemy polewę: masło rozpuszczamy dodajemy cukier, kakao i jogurt podgrzewamy przez chwilę

kgwjanczewo
„Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho 284

” Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp

Ogrodnik w podróży
Najlepsze ciasto 3 Bit na krakersach 1038

ciasta, które mają u nas wielkie wzięcie. Zawsze mile widziane są szarlotka i ciasto z kremem więc ciasto 3bit również jest na liście bestselerów. W tym cieście jest kremowa masa budyniowa, lekka bita śmietana, słodki kajmak, a całość przełamuje lekko słony smak kruchych krakersów. Próbowałam robić to ciasto na zwykłych herbatnikach , ale to już nie to samo. Zdecydowanie krakersy pasują

Smaczna Pyza
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 277

Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone  1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe(...)aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna    0,5 kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki

głodny alergik
Budyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami 170

wyłożyć na blachę, przypiec przez około 10-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim budyniową masę, włożyć przekrojone na pół śliwki. Drugą połowę ciasta można rozwałkować i położyć na masie budyniowej. Na powyższym zdjęciu zamiast wałkowania, skubałam ciasto. Wyszły kruszonki.  Piec ciasto przez kolejne około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  Masa budyniowa

Jak u mamy
Top 15 ciast na Święta Bożego Narodzenia 168

godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). 9. Sernik chałwowo-czekoladowy - prosty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy.  10. Rafaello , czyli herbatniki przełożone domowym kremem budyniowym i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste do przygotowania i bardzo smaczne!  11. Ciasto „FIONA” to czerwona wersja wypieku o wdzięcznej nazwie „SHREK” 😊 Typowy przekładaniec, który składa się z biszkoptowego spodu(...)czekolada to idealne połączenie smaków.  15. Snikers - ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Ciasto Snikers składa się z herbatników przełożonych kremem budyniowym wraz z dodatkiem masy orzechowej i krówkowej. Całość udekorowana kajmakiem, solonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (po mocnym

Ugotować
Warstwowa pyszotka z ciasteczkami Brześć 167

Witajcie :) Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :) Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam(...)miękkim masłem. Do misy miksera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy sypki krem i na niskich obrotach ubijamy aż zgęstnieje.       Warstwy ciasta: 1. ciasto ciemne nasączamy herbatą 2. następnie wykładamy masę budyniową 3. na budyniu układamy warstwę herbatników jasnych 4. na herbatniki wykładamy masę krówkową  5. masę krówkową przykrywamy herbatnikami jasnymi 6. na herbatniki wykładamy połowę masy

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą 512

Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam! Inspiracja Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki pszennej 120 g masła 10-12 dużych śliwek Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść

Czerwień i błękit