Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła(...)ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy. Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty. Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:) Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy
Moje Słodkie Piekiełkodużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż ciasto się puszy i rośnie. Krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru kryształu 500 ml mleka Żółta i jajko rozcieramy. Mąki mieszamy(...)łyżkach wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem, na sztywno. Wlewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy. Na krem budyniowy wykładamy krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki i tam też przechowujemy. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. The post Kremówka appeared first on Made
Made By Mom And SonZnane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy
Kuchnia MagdaLenyZnane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy
Kuchnia MagdaLenyCiasto "Shrek" to jedno z popularniejszych deserów jakie znajdziemy w sieci. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście zielonemu kolorowi, który jest charakterystyczny dla znanego niemal wszystkim dzieciom bohatera. Ciasto "Shrek" cechuje kisielowo-budyniowa masa na bazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość stanowi(...)ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 700 ml napoju w kolorze zielonym (np. frugo zielone) 2 budynie śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku, do frugo dodałam 1/3 szklanki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka
Słodka Stronabędzie smakowało wszystkim, jest banalnie proste w przygotowaniu a daje maksymalną rozkosz dla podniebienia .polecam do wypróbowania . składniki na dużą formę ciasta masa budyniowa 1/2 l mleka 1 duży budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ostatnią warstwę herbatników a na niej rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki . 2 opakowania śmietany śnieżki ubijamy na sztywno według przepisu na opakowaniu i nakładamy na warstwie dżemu, na wierzch ciasta ścieramy na tarce gorzką czekoladę .Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy herbatniki będą miękkie
Smakowite Daniamąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Kujawski Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówmąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej(...)blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówJeżeli uwielbiacie kokosowe ciasta, to te na pewno Wam zasmakuje. Kokosowy smak jest bardzo wyraźny i smacznie komponuje się z owocami. U mnie są to maliny i borówki amerykańskie, bo właśnie takie owoce miałam w domu, ale możecie eksperymentować ze smakami. SKŁADNIKI 6 dużych jajek szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 80 ml oleju rzepakowego 120 g mąki kokosowej(...)wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitej masy jajecznej wlać olej i miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawać składniki sypkie. Całość powinna przypominać masę budyniową. Gotowe ciasto przelać do formy. Na wierzchu wyłożyć równomiernie owoce i włożyć do piekarnika na 30 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifeBardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do
AleTorcikCiasto "Fiona" to dziewczęcy odpowiednik ciasta "Shrek" będącego jednym z popularniejszych deserów w sieci. Ciasto "Fiona" cechuje kisielowo-budyniowa masa na bazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Wszystkie elementy ciasta reprezentują malinowy smak i różowy kolor któremu nie sposób się oprzeć(...)Całość stanowi ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto " Fiona " - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 250 ml prawdziwego soku malinowego 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym) 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona
Słodka StronaTEEKANNE Krem kawowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g kremowego serka lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Budyniowa pianka: 4 białka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego kilka kropel olejku cytrynowego Ciasto kruche przepis: Jak zrobić kruche ciasto? Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem mieszamy tworząc kopczyk. Na środek dodajemy żółtka i śmietanę(...)Śmietankę ubijamy z mascarpone, na koniec dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy i połowę z masy wykładamy na naszą owocową warstwę, którą posmarowaliśmy jeden z blatów ciasta. Na kremie układamy budyniową piankę (wystudzoną) i smarujemy ją pozostałą częścią kremu. Całość zakrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kruche ciasto z kremem najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy nieco zmięknie. Wioleta Gargula
MamaOskarkasię całkiem efektownie, co sugeruje, że spędziło się w kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości (teraz intensywna praca usiłuje się bronić, kamuflując niedoskonałości). Dobra, dość tego gadania. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz, pojedynczo, żółtka. W następnej kolejności łączymy całość z olejem i ciepłą wodą. W drugiej misce mieszamy produkty sypkie. Do nich dodajemy składniki mokre, nie odwrotnie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Składniki na budyniowy krem rumowy: - 1 opakowanie
Życie zamknięte w smakusodę. Miksujemy aż do połączenia. Wylewamy ciasto do formy 21x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 min w 170 stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlać większą część mleka. Zostawiamy pół szklanki w której mieszamy mąkę i budyń. Do mleka w garnku dodać cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mąki(...)jakiś 5 min do wystudzenia, ale uważamy by nie zgęstniała za bardzo. Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru wkładamy znów do foremki. Posmarować masą budyniową, dokładnie do brzegów by truskawki nie wpadły na dno ciasta. Na wierzch wylać masę truskawkową. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO
Panda i jej światgotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło miksujemy i porcjami dodajemy wystudzony budyń. Gdy całość jest gotowa możemy zabrać się za składanie tortu. Ciasto różowe kładziemy na spód na nie wykładamy 1/3 masy budyniowej(...)połowa pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Na nie wykładamy ciasto piegowate, następnie smarujemy je całym słoiczkiem powideł śliwkowych a na nie 1/3 masy budyniowej. Kolejna warstwa to ciasto różowe, masa oraz brzoskwinie a na wierzch ciasto piegowate. Wierzch dekorujemy resztą masy bądź polewą czekoladową. Zdobienia na torcie zrobiłam z kolorowych draży oraz pianek. Źródło
Zainspirowana w kuchni