oczywiście zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Zapraszam! 1. Ciasto „Wiśniowa pokusa” (przepis TUTAJ ). Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje ale również wspaniale wygląda. Polecam :)) 2. Ciasto(...)uroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić aby zaskoczyć naszych gości (moi goście nie mogli uwierzyć, że to ciasto nie jest z cukierni) ! 5. Kruche ciasto z malinami na budyniowej piance (przepis TUTAJ ). Wydaje mi się, że jest ono raczej znane i z pewnością bardzo lubiane a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjnie prezentuje się
Blog z ApetytemOstatnio jakoś wolę piec ciasta aniżeli ciasteczka, dlatego tym razem padło na sernik budyniowy z mango . Wypiek jest delikatny, a połączenie z mango jest(...)wprost idealne. Pierwszy raz jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego, serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:) Przepis jest na tortownicę 26cm. Składniki na masę serową: -1250g serka mascarpone
Smaczne Zdrowemogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem(...)całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem
Mia Cucina SofietaWbrew pozorom nie jest trudne do wykonania . Jeśli nie piekliście, to zachęcam do spróbowania. Warto je upiec nie tylko od święta. Cudownie lekkie ciasto, biało -czarne ,nasączone Inką biszkopty, masa budyniowa i galaretki, smaki doskonale się ze sobą komponują . U nas będzie powtórka na święta. Może z innym kolorem galaretki... Dodam(...)ładnie się połączą . Blaszkę do pieczenia wykładam papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „ Piekę około 50 minut w 180 st C. góra dół Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producenta w 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimny
Takie tam pichcenieKokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych. Z podanej porcji przygotujecie(...)obtoczenia ciasteczek Wykonanie: - masło i żółtka powinny być z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem - dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego
Smakołyki Berenikidzieciństwa to szarlotka na kruchym spodzie z pyszną, kruchą posypką na wierzchu. Dziś przedstawiam Wam podobną, jednak troszkę odmienioną wersję szarlotki, z mięciutką budyniową pianką :) Polecam! :)) Blacha 22cm x 33cm Przepis podpatrzyłam u Arabeski . Składniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 200g cukru 200g zimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki(...)ubijamy. Na koniec białka miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolita masa. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy rozwałkowane ciasto z lodówki. Następnie jabłka, a na nie piankę budyniową. Wierzch posypujemy, startym na tarce jarzynowej, ciastem z zamrażalnika. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. DOBRE RADY (tak na koniec) : Im bardziej zmrożone ciasto, tym lepiej będzie się tarło na tarce
Czerwona PorzeczkaMasz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe? Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroić na dwa placki. Krem budyniowy: Do dwóch i pół szklanki mleka dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pół szklanki mleka mieszamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka
Pyszności Słodkościproszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 250 g margaryny Dodatkowo: 1,5 kg jabłek cynamon cukier z prawdziwą wanilią 5 białek szklanka cukru 3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą(...)lekko cynamonem i cukrem z prawdziwą wanilią. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i proszek budyniowy. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą pianę wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy 3 część ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170 stopni
Pelusiowa Kuchniakwaśne jabłka.Tym razem jednak skorzystałam ze świeżych i słodkich jabłek, dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto (bezglutenowe, jedno z lepszych jakie jadłam) i dodatek masy budyniowej. Dodatek kremowej masy re w elacyjnie komponuje si ę z ciastem . Całość rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu ok a. SZARLOTKA z BUDYNIEM(...)Masę dobrze zrobić trochę wcześniej aby ostygła. Na mleku gotujemy budyń,w gorącym rozpuszczamy czekoladę, całość studzimy. wykonanie: Na podpieczony spód układamy jabłka, następnie masę budyniową i wierzch posypujemy pokruszonym pozostałym ciastem. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 40 minut. Inspiracją tego pysznego przepisu było cafeamaretto.pl polecam
Bon appetit mon amiesłodkości nie piekę - to do tego nie kupuję ;) Podczas ostatniej wizyty u Mamy miałyśmy okazję trochę czasu razem spędzić w kuchni i wyszło z tego pyszne ciasto z jabłkami pod budyniową kołderką. Sprawdźcie przepis: Składniki: 5 szklanek mąki kostka margaryny do pieczenia 3/4 szkl. cukru 1 - 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr mleka(...)następnego. Ale kto by tyle czasu czekał. Warto wybrać do tego ciasta jabłka wyraziste w smaku z lekko kwaskową nutą by troszkę wybiły się spod budyniowej delikatnej w smaku pierzynki. Generalnie pychotka. Kruche ciasto z wilgotnym wnętrzem. Mmm na samo wspomnienie chęć na słodkie mnie bierze. Przepis zapewne przywieziony przez Mamę z sanatorium ... w końcu doczekał się wypróbowania. Sprawdzony, wart
Kuchnia po mojemujasne 6 białek 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej ciasto ciemne 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju masa budyniowa 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki kawy(...)puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy na dwie części, wykładamy na spód ciasta połowę masy budyniowej, na nią biszkopty nasączone w kawie. Następnie resztę masy, zalewamy tężące galaretki, przykrywamy drugą połowę ciasta. Dekorujemy cukrem pudrem schładzamy w lodówce ok 4-5 godzin. Smacznego
kgwjanczewostężały. [caption id="attachment_8426" align="aligncenter" width="685"] Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną[/caption] Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami: Szarlotka Bez Pieczenia Z Masą Budyniową Szarlotka Sypana Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną Szybkie Ciasto Z Jabłkami I Rodzynkami Szybki Jabłecznik Kokosowy Kruche Ciasto Z Jabłkami Artykuł Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną pochodzi
e-PrzepisyKulinarneczekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie połówki ciasta mocniejszym alkoholem. P.S. Na cały deser (krem budyniowy, polewę i ciasto x2) zużyłam 2 gorzkie czekolady (powyżej 70%). Do ciasto dałam (przy podwojonej liczbie pozostałych składników): ok. ¾ szklanki cukru, ¾ tabliczki gorzkiej czekolady i 10 łyżek kakao. Pozostałą ¼ tabliczki zużyłam
Qlinarnie i QlinarnieKawa 2 łyżeczki kawy zaparzyć w ¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu . Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego
w mojej kuchniKremowo-budyniowo. Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej
potrawyregionalnemasłem i cukrem , dodajemy rozpuszczony budyń stale mieszając. Zmiksowane żółtka wlewamy stopniowo do budyniu chwilkę gotujemy cały czas mieszając a następnie masę odstawiamy z ognia. Na upieczone ciasto wykładamy masę budyniową dokładnie rozprowadzając a na wierchu układamy maliny . Ciasto schładzamy
Smakowite Dania