ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:43/345)

Ciasto krówka z orzechami 233

podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Każdą część ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować(...)pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta: placek miodowy 2/3 kremu budyniowego placek miodowy masa orzechowa placek miodowy 1/3 kremu budyniowego posiekane orzechy włoskie Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce na 1-2 dni. Ciasto przed podaniem musi zmięknąć. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Torcik z truskawkami 238

szczyptą soli, dodać cukier, ubić, dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty. 2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić budyń(...)utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego stężenia. 4. Składamy ciasto (odłożyć trochę kremu budyniowego i truskawek do dekoracji): biszkopt nasączony herbatą, część kremu budyniowego, część truskawek, okrągłe biszkopty, część truskawek. Kiedy truskawki stężeją wyłożyć krem budyniowy i przykryć biszkoptem. Lekko nasączyć. Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami 304

mleka\r","100 g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","\r","Owoce do dekoracji\r"],"name":"Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Ze sk\u0142adnik\u00f3w szybko zagnie\u015b\u0107 elastyczne ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107\u00a0w foli\u0119 i wsadzi\u0107 do lod\u00f3wki na godzin\u0119(...)u0142ada\u0107 krem, ozdabia\u0107 owocami.\r","Mo\u017cna serwowa\u0107 same, posypane cukrem pudrem lub tart\u0105 czekolad\u0105"]} Drukuj Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami Składniki Ciasto 370 g mąki pszennej 250 g smalcu lub palmy (dałam 100 g smalcu i 150 g twardego masła) szczypta soli 100 g cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki śmietany

Mieszam w Garnku
Ciasto św. Jakuba 438

Różowa pianka: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe drylowane wiśnie ( mogą być z syropu )   Dowolny krem budyniowy, u mnie taki: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych(...)sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników. 5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem. 6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z budyniem 161

Puszyste i przyjemnie wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem na niezbyt słodki deser lub podwieczorek dla dzieci. Ciasto oprócz pysznej masy budyniowej zawiera również chrupiącą kruszonkę. Rozpoczynając przygodę w kuchni, ciasta drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawały mi się nie dość, że trudne do zrobienia to jeszcze bardzo pracochłonne. Dziś wiem, że miałam o cieście drożdżowym błędne wyobrażenie. O ile trzeba(...)rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C 45 - 50 minut do delikatnego przyrumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.  Masa budyniowa: W 200 ml mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować ciągle mieszając na małej mocy

Kuchcik gotuje
Babeczki waniliowe z budyniem 163

Babeczki waniliowe z masą budyniową.  Słodkie, wilgotne w środku. Bardzo szybko znikają! Podajemy lekko polukrowane z kolorową posypką. Składniki: 150 g Kasi + łyżka do budyniu, jajko, 2 szklanki mąki, prawie ¾ szklanki cukru, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g), kilka kropel aromatu waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka + 400 ml do budyniu, budyń waniliowy Przygotowanie: Masło rozpuszczamy(...)misce suche składniki (mąka, cukier,cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia). Łączmy suche i mokre składniki. Do foremek wykładamy dużą łyżkę masy na ciasto, następnie łyżeczką masę budyniową i przykrywamy ciastem do ¾ wysokości formy. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni

Lena Gotuje
Metrowiec z masą budyniową 197

piekłam jak byłam nastolatką :) nie pamiętałam proporcji więc zasięgnęłam wiedzy u innych :) jak zawsze zrobiłam trochę modyfikacji kilku przepisów i wyszedł piękny Metrowiec , masa budyniowa z masłem idealnie pasuje do tego typu ciast , a polewa czekoladowa swoją gorzkością przełamuje słodycz ciasta :)        polecam ,  trochę pracochłonne ale warto :) Składniki : ciasto - 300 g mąki pszennej(...)Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo wyrosły w górę dlatego musiałam ściąć wierzchy aby po pokrojeniu ładnie wyglądało ciasto. Ciasto stygnie a my zabieramy się za masę budyniową. Mleko dzielimy na dwie części,jedną mieszamy z mąkami bardzo dokładnie żeby nie było grudek ,ja przetarłam przez sito po wymieszaniu , drugą cześć mleka doprowadzamy

Wypieki Rene
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 139

pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec posmarować

Praktyczna pl
Tarta z malinami i borówkami 193

krem wysypać owoce. Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę. Uwierzcie mi jednak, że to ciasto jest tak pyszne, że nie chciałam czekać ze zrobieniem zdjęć do następnego razu :) Mimo, że krem trochę się rozjeżdża, to biorąc

Codzienna kuchnia niecodzienna
3 BIT 160

Troszkę inna wersja 3 bita jakiego znamy. Przepis wynalazłam w magazynie kropka i parę razy go piekłam, domownikom bardzo smakował. Placek składa się z miodowych ciast przełożony krówką oraz budyniową masą z dodatkiem cytrynowych galaretek, oblany polewą czekoladową. Więc jak tu się na niego nie skusić?   Smacznego :) SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki 4 żółt ka kostka margaryny 4 łyżki(...)wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie dość gęsty.  SKŁADANIE CIASTA : Na jeden placek wykładamy masę krówkową i przykrywamy drugim, następnie smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy trzecim ciastem. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (jak nie chce się rozpuścić wrzucam na parę sekund

Pani na deser
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 116

roztopionego masła     odrobinę czerwonego barwnika    ciasto na roladę      3 jajka + żółtko z ciasta czerwonego      100g mąki      100g cukru        masa budyniowa      200ml mleka      120g truskawek      1 budyń śmietankowy      2 łyżki(...)się mleka z musem truskawkowym. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie wystudzony dodawać po łyżce masła  i miksować. Roladę delikatnie rozwinąć ze ściereczki. Masę budyniową równomiernie rozłożyć na ciasto po stronie gdzie nie ma wzoru. Na szerszym brzegu ułożyć wzdłuż paski galaretki. Roladę delikatnie zwinąć i schłodzić w lodówce

Amatorka kuchenna
Babka majonezowa z budyniem 177

składzie babki mamy majonez, zamiast tradycyjnego tłuszczu. Na oryginalnej kartce, widnieje nawet „Majonez babuni”, ale ciasto udaje się równie dobrze z każdego innego Do ciasta dodajemy też proszek budyniowy i stosunkowo niewiele mąki. Ciasto jest tak proste do zrobienia, że zrobi je nawet dziecko, zresztą polecam Wam bardzo rodzinne wypieki. Nie wychodzi suche i dość długo pozostaje świeże(...)proszku do pieczenia 1 mały majonez, słoiczek mniejszy niż 250 ml Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy majonez. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/babka-majonezowa-budyniem/ MieszamWGarnku   Artykuł Babka majonezowa z budyniem pochodzi

Mieszam w Garnku
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 449

Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze. Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli(...)masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową.  Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto biszkoptowe z musem śliwkowym 205

prostokątna i miała wymiary 20 na 30 centymetrów. Jajka użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Lubisz ciasta ze śliwkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką . The post Ciasto biszkoptowe z musem śliwkowym appeared first on MeCooks

mecooks
Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 126

dodatkowo owijam folią tak aby całość miała prostokątny kształt i nic mi sie nie wylewało. Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką . The post Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową appeared first on MeCooks

mecooks
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE, MOJA DELICJA + FILMIK 867

jajka i rozmieszane budynie z mąką ziemniaczana w mleku. Masę ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy bardzo zgęstnieje odkładamy aby lekko przestygła.  Na pierwszy blat ciasta wylewamy część masy budyniowej, przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy. Na wierzch rozkładamy resztę masy i równo ją rozprowadzamy.  Delicje rozkładamy równo w rzędach, biszkoptem na dół a czekoladą do góry i lekko

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasto miodowe brazylianka 305

wody wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Ciasta na Komunię Świętą 682

fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami - i wszystkie były przepyszne! Ciasto krówka Najsłodsze ciasto

Moje Qulinaria
Pysznotka 228

cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno ciasto z pianą i orzechami wyłożyć krem, na krem wyłożyć drugie ciasto tak, by piana i orzechy były wierzchem ciasta

In my kitchen