kilka minut, do uzyskania jednolitej, elastycznej masy lekko odchodzącej od dłoni lub łopatek robota, jeżeli wyrabia się mechanicznie. Teraz wyrobione ciasto powinno odpocząć i urosnąć, potrwa to około 1,5 godziny. Przykrywam je ściereczką i odstawiam w miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka(...)całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko
I tu będę miała takie teletniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu(...)pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Por oczyścić, pokroić w krążki, a następnie w połówki. Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowaniedługo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe. Polecam! Inspiracja tutaj Składniki na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku
Stare Garyobowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami. Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny
Smaczna Pyzasmaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata -"TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki:1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz
W Mojej Kuchni Lubięformujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Świetny film polecony przez "Zapach Chleba" pokazujący jak postępować z ciastem tutaj. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut. Wyrośnięte bochenki posypujemy(...)papierem na rozgrzany kamień. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut.Smacznego!Uwagi: Miałam sporo kłopotu z wrobieniem reszty wody do ciasta. Tak naprawdę nie jestem pewna czy udało się to do końca. Bardzo mocno trzeba posypać mąką ściereczki na których wyrastają
Stare Garyprawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes
Pink Envelopesłodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in. zielona herbata i kawa z mlekiem roślinnym
Bananowe Poleminut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków
SzczyptaSmaQsię nie przyznaje do ich pożarcia....:). I co mi pozostało?, zrobić nową porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :). Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska
Apetyczna babeczkaDosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki
Przysmaki Karolkiczasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi.Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ zbyt spieczone staną się zbyt chrupkie
Słodka Stronajogurt gęsty naturalny, - w opisie śliwki duszone ilość ciasta i śliwek jest na 8 babeczek z mikrofali i pozostała reszta ciasta i śliwek jest na tortownicę 20 cm co będzie pieczona w piekarniku 75 dag śliwek bez pestek w rondlu udusić z 1 łyżką masła i 1 łyżką cukru - mieszać z 3 minuty na średnim ogniu i wystudzić 4 żółtka
W Mojej Kuchni Lubiępast, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta.Zdjęcia pokazują gotowy efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał i jak smakował zależy od was, przy przygotowywaniu takich tortów nie ma żadnych granic ani barier. Liczy się
Bernika - moj kulinarny pamietnik