ciasto beza - 3500 przepisów (strona:94/234)

Placek z jabłkami i budyniem 291

składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukruZ litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić(...)dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem.Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudruMasło rozpuścić dodać orzechy

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto adwokat- ciasto bez pieczenia 3072

Pyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem(...)ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie

Aga w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 180

grzybów 1 średnia cebula masło klarowane do smażenia Przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele, sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk Przygotowanie: ciasto: ze wszystkich składników na ciasto ugnieć elastyczne ciasto; następnie odstaw je na 10 minut, przykryj ściereczką, by nie zaschło; do takiej gotowej kulki dodaj 2 łyżki szpinaku - powstaną zielone plamki, w razie czego dodaj trochę mąki; farsz: opłucz(...)czasie dodaj farsz z patelni (grzyby z cebulą), przypraw do smaku, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, woda odparuje, wyjmij liść i ziele; ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep brzegi, nadając im swój kształt; gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty

Zasmakuj Kuchni
Mak, powidła, biała czekolada... 154

smakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę świątecznie. Nie trudne do wykonania, choć nieco czasochłonne. Mi ciasto, mimo usilnych starań, nie dawało się zagnieść - jednak po dodaniu śmietany wszystko poszło gładko. Wszystko zależy od wielkości jajka - dlatego warto najpierw spróbować połączyć wszystko bez dodatku śmietany, a dolać ją dopiero, jeśli pojawią się problemy.Dziś udało mi się skorzystać z dziennego(...)przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką, wycisnąć paseczki na połowę ciastek. Odstawić do zastygnięcia.Na ciasteczka bez czekolady wykładać po pół łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z pieczarkami 180

oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Piernik staropolski długo dojrzewający 504

Ciasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo

Smaczna Pyza
Ciastka z rabarbarem 170

Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Składniki na ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura z rabarbarukieliszek do wycinania kółeczek papier do pieczenia skórka z pomarańczy Nagrzewamy piekarnik

Bon Appetit Małgorzaty
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 185

kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.     Cebulę pokroić(...)kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach! Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę

Grunt to przepis!
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 237

ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis

Ratunku obiad
Niezły Dym 142

szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza i  mozzarellą(...)smakować włoska pizza! Zdjęcia mówią same za siebie; wpadajcie licznie! ;) * W piecu trzeba czymś napalić. Bo przecież nie ma dymu bez ognia. Sos pomidorowy i oliwa z oliwek to podstawa każdej pizzy. Uczymy się, jak poprawnie wyrabiać ciasto na pizzę! Pizza gotowa! ... i hop do pieca! Sprawcy całego „zamieszania”: Maciej Gibowski i Tomasz Ćwiszewski. * Niezły Dym pl. Teatralny

Food Square
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 222

popularną a równie smaczną.   Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się  cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.Przepis znalazłam na blogu  White Plateskładnikiciasto500 g mąki pszennej15(...)świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Ciastem

Stare Gary
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1185

większość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że za dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne

Domowa Cookierenka Agi
Mini placek otrębowy z jabłkiem 158

poświęcić więcej czasu na śniadanie  bez presji że zaraz muszę wychodzić, po standardowych czynnościach takich jak ćwiczenia, pranie, sprzątanie, wybieram się na weekend do domu, już mam przygotowane muffinki jako zdrową niespodziankę dla mojej mamy ;) za to na śniadanie (przy tak niewielu składnikach  którymi dysponowałam) zdecydowałam się ciasto z mikrofali, które można przygotować również w piekarniku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 197

wiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)następnego dnia, ale nawet co zdarzy się za godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 547

koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania