ciasto beza - 3500 przepisów (strona:89/234)

Pierniczki bez glutenu, wegańskie 242

Pyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym.  W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne(...)sklepie FREE, w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Polecam również WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU (klik).  Składniki na około 20 ciasteczek:2 łyżki skrobi kukurydzianej1/4 szklanki mąki kokosowej BIO2 szklanki mąki migdałowej BIO1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)2-3 duże łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

Mała Cukierenka
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem 449

naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam je na stałe do moich kulinarnych wypieków, bez obawy o zakalce. Kolejną jego zaletą jest szybkość wykonania. Chwila moment i mamy gotowy łakoć do kawy, czy herbaty. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 192

kostkę zimne masło, sól oraz wodę. Składniki zagniotłam. Ciasto schłodziłam przez 1h w lodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz 1 duży por (bez zielonych liści) 200g zielonego groszku (mrożonego) 200g kukurydzy (z puszki)1 łyżka masłaPora pokroiłam w krążki i podsmażyłam na maśle. Groszek podgotowałam

bastalena
Słodkie przekąski na spacer 191

Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku niespodzianka - jabłko starte na grubych oczkach z cynamonem. Muffiny Robi się je błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki mokre z suchymi i do piekarnika. Poniżej przepis na wersję kakaową(...)mleka/wody 2 jajka 1-2 łyżki syropu klonowego / miodu / cukru trzcinowego 90 ml oleju Do nadziania dżem (polecam Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. To zestawienie kilku przekąsek, które zabieramy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Sernik piernikowy 247

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód:220 g pierniczków (bez nadzienia)pół kostki masłaSernik:1 kg twarogu5 jajekszklanka cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika+ masa cukrowa do dekoracji     Pierniczki kruszymy(...)Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Masę cukrową ugniatamy przez chwilę

sama złodycz
Tarta gruszkowa z migdałami 155

kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut. Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy(...)przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów

codojedzenia
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 550

Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą

Ostra na Słodko
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 399

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór

Słodkości i nie tylko
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 150

przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny(...)masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut. Ciasto studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto orzechowo - budyniowe 341

posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące

Z miłości do słodkości
Ciacho malinowo-kakaowe 184

Przepis jest bajecznie prosty, jestem zwolenniczką gotowania i pieczenia bez komplikowania sobie życia długimi listami artykułów spożywczych. Ma być prosto i smacznie i nie drogo.Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm.Zmniejszone ilości podam na końcu posta.Malin nie zasypuje cukrem, gdyż nie o sok mi chodzi, a całe owoce, nawet jeżeli są kwaśne.Do naszego ciacha potrzebujemy(...)wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy  ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie

Pasje Jolki
Lunchbox #1 178

łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki

Czerwona Porzeczka
Placuszki bananowo- jogurtowe (bezglutenowe) 179

sztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1  łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu  Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana

AZgotuj!
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 196

powstrzymać przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i  poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym(...)szklanki takiego purée. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później.  Do naczynia przesiać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wkroić zimne masło i wyrobić ciasto między palcami, aż do połączenia składników.  W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną jajka, p ur é e  i mleko. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić ciasto. Będzie

Kuchnia Ellie
Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 180

Uwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i ciasteczek. Często są one świetną przekąska w pracy czy szkole. Oczywiście jemy też nie słodkie potrawy. Niestety często są one już obecne na blogu więc wśród postów królują słodycze. Dzisiaj chciałam wam pokazać ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry