perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki
codojedzenianawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi o ciasto, to ja uwielbiam te na zimno. Nie da się takiego zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku
Poezja Smaków - blog kulinarnyformy. Dociskamy (dno formy można posmarować masłem, będzie trochę łatwiej wyjmować kawałki ciasta) i chowamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo (jeśli lubimy żyć na krawędzi) w garnku- my mamy to już tak dopracowane, że na naszej kuchence czekolada się nam nie przypala, a bez wody jest po prostu dużo szybciej. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy serek i śmietanę
les mirabellestendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do blaszki wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 30 min. w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Stan
Grunt to przepis!Biszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia
Smaczne Zdrowereszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną
Kuchnia domowa Anidołu. Królika zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy
Wyprawy kulinarnejuż na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka z kością (surowa, nie parzona)- ok.8-11kg -surowe ciasto chlebowe(ok.5/6 bochenków) -folia aluminiowa (2-3) Blachę z piekarnika wyłożyć warstwami
Smaczne Zdrowegościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło
Czerwona Porzeczkazłotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku trikom (z kilku różnych przepisów) wychodzi bez zastrzeżeń.Składniki5 jajek1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4(...)blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 min. Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercypieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1,5 kg, przyprawa do piernika 2 łyżki, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica(...)wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięserniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki(...)śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.) Orzechowy krokant: część orzechów
Smakołyki Asizeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy 20 dag cukru pudru\ 125 g masła 1 duże(...)przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej
W kuchennym oknie EwyJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową
Ostra na SłodkoZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy:
Maminek kulinarnyrozpisywać i zaraz biorę się za ćwiczenia (killer) Składniki (na 6 dużych kawałków): 1 szklanka startej marchewki (na średnich oczkach) 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku, bez cukru) garść rodzynek 0,5 szklanki otrębów żytnich firmy Kupiec 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku(...)łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie ciasta z serkiem homogenizowanym na wierzchu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTeraz to tylko wspomnienie i czasem truskawki bez wspomnianych dodatkow juz nie smakuja tak bardzo.Tym razem mysle, ze truskawkom brakowalo slonca i moze wlasnie dlatego nie sa tak slodkie jak byc powinny. Jednak z bita smietana w malym caiteczku smakowaly wspaniale.Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietanaskladniki na 6 ciasteczek6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm)1 opakowanie kremowki1 usztywniacz do smietanycukier
Przysmaki Karolkidwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik(...)lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem
SMYKWKUCHNI