ciasto beza - 3500 przepisów (strona:122/234)

Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 183

zrobić po swojemu, i z oryginału tak naprawdę został tylko efekt wizualny.W książce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień(...)łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 223

idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą 150

przecież takie Święta są raz w roku :) Można zaszaleć!  Babka wyjdzie Wam bez zakalca (tak przynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2. mąka i kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie

CookYourself
Konfitura z mandarynek 173

owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1732

kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora.Taką masę doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło.Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cynamonowe bułeczki z lukrem 122

ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej

Pink Envelope
Tort miodowy 396

nią, ale nie zauważył jednego szczegółu: była to masa o smaku kakao, a więc nieco inna w smaku i nie nadawała się w tamtym momencie do zaplanowanego przeze mnie ciasta krówka. Puszka z masą czekała więc na inną okazję, która nadarzyła się właśnie teraz, gdyż do tortu miodowego postanowiłam przygotować masę kajmakową, a dodatek kakao sprawił, że jest ona nieco(...)budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka)3 łyżki cukru2 żółtka100g masłamasa krówkowa/kajmakowa300g masy krówkowej o smaku kakao150g masłapłatki migdałów i maliny do dekoracji Wykonanie:BLATY MIODOWE- masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić- mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto- ciasto podzielić

Smakołyki Bereniki
Jagielnik rabarbarowy 150

łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając(...)nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 221

miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem. Wymieszać suche składniki, dodać mleko/wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać(...)pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch

głodny alergik
Brownie & orzechy 215

makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D.  Brownie robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne :) Jeśli nie jedliście, koniecznie spróbujcie, a rozsmakujecie się w nim :)  Składniki:150 g masła(...)sposób podgrzewamy bez ryzyka ich przypalenia) i studzimy. Orzechy kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały).  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują

WeAreCrazy
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 167

Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki!Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który

Ostra na Słodko
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 125

Piątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WuZetka 294

Miś" ? "Wuzetka i kawa jest obowiązkowa" :)jak dla mnie może tak być w każdej kawiarni. Lecz wydaje mi się, że gwiazda Wuzetki już trochę przygasła.Poniżej przepis na WZ bez bitej śmietany.Składniki na biszkopt:1/2 kostka margarynyszklanka cukru2 jajka3 łyżki dżemu3 łyżki mleka3 łyżki kakao2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g margaryny3 serki homogenizowane3/4 szklanki cukru1(...)mąka, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 płaty.Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy

Bon Appetit Małgorzaty
pyszne ciasto cappuccino 1296

wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 1 szkl cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy(...)formy (35x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 min. w 160 – 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy bez cukru 30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym 5 żółtek 3 łyżki mąki 500 ml mleka 3/4 szkl cukru 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru, budyniu, mąki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi ( + z czekoladą) 134

podzieliłam ciasto na dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :) Ciasteczka: 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce :) Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i smażymy bez dodatku(...)płatki owsiane i słonecznik. Ponownie mieszamy i z połowy gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. Do drugiej połowy ciasta możemy dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać i formować. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania