ciasto beza - 3500 przepisów (strona:118/234)

Imbir kandyzowany. 189

Ginger.  Nawet w moim wiejskim sklepie delikatesowym jest na co dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń . Świeży najlepiej trzymać w  lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach,  przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany(...)łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru

Kulinarny karnet Christophera
domowe lody kawowe 353

Do mnie Słonko w końcu zawitało, a że do lodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko

Domowy Smak Jedzenia
Bajecznie proste ciasto z figami 184

tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne(...)oczarowało. Nie umiem im się oprzeć. Kupuję bez zastanowienia.Najbardziej lubimy je skramelizowane z dodatkiem rozmarynu, podane z lodami waniliowymi. O, jakież to dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie coś...Tym razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 153

chmurka, idealnie komponuje się z kremową masą serową. Całość upiekłam na spodzie z ciasteczek oreo, a wierzch udekorowałam prostym, ale efektownym wzorkiem i kandyzowanymi kasztanami. Te możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem też pewna, że nie wszystkich zauroczą.  Co innego sernik. To sernikowe spełnienie najskrytszych marzeń(...)cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Wycisnąć w równych odległościach równoległe paski na cieście. Następnie w poprzek przeciągać wykałaczką, raz w jedną, a raz w drugą stronę. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi kasztanami. Smacznego! Pieję nad nim z zachwytu, ale nie bez powodu.  Już nic więcej nie napiszę; idę spałaszować kolejny kawałek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 323

przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy na blasze kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kolejne dziesięć minut dopiekamy w temperaturze 155 stopni by wysuszyć blaty. Pieczemy bez termoobiegu. Ok 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie(...)naszych gór nie połamać. Schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Generalnie Mniam! Następnym razem pokuszę się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego

Kuchnia po mojemu
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 305

ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka ( 750 ml) 5 czubatych(...)stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył

Na słodko lub wytrawnie
Niezawodne babeczki z owocami 133

Ostatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni

Mienta blog
Niezawodne babeczki z owocami i KONKURS 124

Ostatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego

Mienta blog
Domowy sękacz 276

cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;) Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej(...)szczyptą soli i cukrem na sztywną masę jak do bez. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy maślanej. Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 326

Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem samo dno (w oryginale potrzeba użyć 3-ch form o tej średnicy i każdy blat ciast piec osobno, ja jednak piekę cały spód na raz w jednej formie, wydłużając czas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni(...)lekkiego przestygnięcia. Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
malinowe babeczki 127

Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki tortowej 125 g masła lub margaryny, zimnej 1 łyżka cukru pudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała  proszku do pieczenia Dodatkowo  szkl.malin Skladniki  na bezę: 3 białek 1/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej   Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka

w mojej kuchni
Zielone naleśniki z jarmużem, makrelą i gorgonzolą 158

Mąkę wymieszać z solą i jajkami. Wlać mleko (ok. szklanki). Powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z kapustą i grzybami 248

nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko z wody, mąki i odrobiny masła. Nie wymaga podsypywania mąką podczas

Pełny talerz
Babka piaskowo - makowa 206

połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego :)        Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśniki z kaszy jaglanej 316

Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze mówiąc miałam problem z dojściem do odpowiedniej konsystencji

Powiedz dietom nie
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 160

spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka

BaRepas
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 150

Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy

Bon Appetit Małgorzaty
Jaglane pierniki bezglutenowe 255

Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto:20 dag maki jaglanej 15 dag mąki kukurydzianej5 dag mąki ryżowej5 dag margaryny Palmy spółki

Apetyczna babeczka
Meksykańskie tacos con carne 257

następnie zawinąłem w folię plastikową i odłożyłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony

Wyprawy kulinarne
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 195

obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można  je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki wg tego przepisu po upieczeniu trzeba  odrywać, jeśli chcemy mieć równe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania