ciasto beza - 3500 przepisów (strona:133/234)

Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 242

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto

głodny alergik
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 175

Kto nie kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto

Apetyczna babeczka
Rolada z galaretką i bananami 229

niczym ani nie nasączałam. Dzięki temu jest bardzo prosta, nie wymaga wielu składników, a zaspokoi nasz apetyt na coś słodkiego :) Co do biszkoptu na roladę to jest to biszkopt bez proszku do pieczenia, który mam od mamy. Jest delikatny, puszysty... naprawdę bardzo, bardzo mi smakuje (a zwłaszcza w oryginalnej wersji na roladę jabłkową... pycha! Przepis niedługo też wstawię) i uważam(...)stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje w środku). Zanim rolada całkowicie wystygnie (jednak nie może być już gorąca) odwijamy ją delikatnie (tak aby nie popękała) i na całej jej powierzchni rozkładamy lekko stężałą galaretkę oraz kładziemy owoce. Ponownie zwijamy roladę zaczynając od tego końca gdzie są owoce. (Tym razem już bez ściereczki w środku ;) Rolada gotowa! :) Przechowujemy

Jedzeniomania
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 182

Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa(...)rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody.  Do rozpuszczonej masy dodać połowę cukru pudru, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blat kuchenny, dodawać stopniowo pozostały cukier i zagniatać jak ciasto.  Masa jest gotowa kiedy uzyska konsystencję plasteliny. Masę podzielić na 3 równe części. Każdą przełożyć do woreczka i szczelne zamknąć. Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wtedy masa nie będzie się

kulinarnyswiatdomi
Jesienny sernik z figami 178

waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 143

tymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej. Pizza HawajskaPosiłek IXNie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata nad morzem

Słodkie Przyjemności
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 185

odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje

Aga w kuchni
Deserek Crunchy 157

więc, je zrobić, bo nie miałam pomysłu na kolacje. Powiem bez ogródek, że kolację miałam pierwsza klasa :). Doskonały również na śniadanie.Składniki:Crunchy:2 jajka6 kopiastych łyżek płatków owsianychpełna łyżka mioduDodatkowo:serek waniliowy (np. Rolmlecz)Wykonanie:Jajka wymieszać z miodem, a następnie dodać płatki. Wymieszać, (trzeba uzyskać konsystencję ciasta, jeżeli będzie za mało płatków, po prostu dosypać).Na patelni wysmarowanej

Moje pyszne gotowanie
Pomidorowa nie do końca klasycznie 164

być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków, z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Versatile Blogger Award 152

namiętnie pochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami.4. Dokładnie za tydzień znowu będę starsza. C. powiedział, że stara nie, bo to dopiero, jak oficjalnie będę starsza od niego. Miły z niego chłopak.5. Zasadniczo lubię siebie. Jestem krytyczna, ale bez przesady. Akceptuję to, czego zmienić nie mogę, i jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb cebulowy 194

się, w przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu).   Jeśli chleb od góry zbyt mocno się

Grunt to przepis!
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 339

jest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500(...)wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza za bardzo nie popękała

Symfonia Smaków
Tarta makowa 220

ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje(...)orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka

Wypieki i Rumieńce
Chałka z kruszonką 109

się ona taka jak ją pamiętam. Na szczęście się udało. Jadłam jeszcze gorącą i rozpływała się w ustach. Ja ją jem albo z samym masłem, albo bez niczego. Mmm… pyszna Składniki: - 0,5 kg mąka pszenna - ciepłe mleko – 200 ml - 2 jajka -50 g masła – 0,5 łyżeczki soli – 3 łyżki cukru – 9 g suchych(...)drożdży Do smarowania - jajko – 1 łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania

dom-agi.pl
Sernik 199

Sobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry Składniki: Spód(...)ciastek ( u mnie 15 dag petit bure i 10 dag kruchych, bez cukru) – 100 g masła; Masa serowa: - 80 dag twarogu; - 250 g śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie

dom-agi.pl
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 142

więc sama metoda prób i błędów. I oto jest! By uzyskać wspaniałą brązową skórkę i niepowtarzalną teksturę precli, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco pracy, ale zapewniam, że warto. Ciasto na początku należy schłodzić, potem bardzo krótko obgotować i upiec. Typowe precle robione w ilościach hurtowych najczęściej są obgotowywane w roztworze sody kaustycznej. W warunkach domowych nie polecam jednak(...)czujności i ostrożności, soda kaustyczna jest bowiem substancją bardzo silnie żrącą. Testując przepisy wydawało mi się, że w domu nie ma możliwości osiągnięcia efektu smakowego jak z niemieckiej piekarni bez sody kaustycznej. A jednak udało się! Sekret tkwi w odpowiednio nasyconym roztworze sody oczyszczonej. Tu proporcje i czas gotowania są naprawdę kluczowe. Spróbujcie! Polecam, szczególnie fanom piwa i piłki nożnej

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania