Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajprostszy polski deser czyli truskawki ze śmietaną zostanie dziś pomalowany zdrowymi dodatkami które sprawią że bez skrupułów po nie sięgniemy. Dzisiejsza oferta zdrowej żywności jest tak
Kuchnia PROzdrowotnaPrzyszedł czas na szarlotkę, jeszcze w tym roku nie robiłam, a przynajmniej nie robiłam żadnej nowej jej wersji. Moje najlepsze szarlotki to ta z bezą (ta
Zdrowa Kuchnia Sowyrogale mleczne.Składniki:- 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne)- 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki)- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam)- białko lub całe(...)przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła.W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść
Smaczne Zdrowedojrzał Twojej słabości.Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota na domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się(...)przesiewam do miski, dodaję sól, cukier i nie gorące ziemniaki.Wsypuję drożdże, dodaję pozostałe składniki. Dodaję tyle wody, aby ciastobyło elastyczne, lekkie i gładkie. Na samym końcu wlewam oliwę.Ciasto musi z łatwością odchodzić od dłoni. Formuję kulę i zostawiam na około 30-40 minut aż wyrośnie, przykryte folią spożywczą.Następnie ponownie wyrabiam, odstawiam na 25 minut w foremce
W kuchni Karmel-itkiprzerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera(...)zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były te przepyszne serowe paluszki:) SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PIZZĘ (33 cm) Z PALUSZKAMI + 1 MAŁĄ (BEZ PALUSZKÓW):450 g mąki pszennej tortowej (typ 450)250 ml bardzo ciepłej wody + 4 łyżki2,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych2,5 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują. Indyjska herbata podawana(...)mleko bez laktozy, roślinne lub całkowicie odtłuszczone. To jednak nie do końca będzie tan sam smak. W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis
Karo in the Kitchenwinogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy )* syrop malinowy
Ostra na Słodkowystygnięcia.wykonanie:Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta.W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.Smarujemy oliwą
Przysmaki Karolkimogloby ich zabraknac.Ale sa tez takie dania, ktore do mojego menu wpisaly sie zaraz po slubie.To te, ktore sa wspomnieniem rodzinnego domu mojego Meza. Dla Niego nie ma Swiat bez pierogow.I tak co roku spedzam dlugie chwile w kuchni na waklowaniu, wykrawaniu i lepieniu tego przysmaku. Za kazdym razem mysle sobie, ze wiecej przy nich roboty niz jedzenia(...)maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace.Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi.Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko
Przysmaki Karolkijajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość. Zapraszam, Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej(...)Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy
Mia Cucina Sofietacała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)truskawek ( można użyć także malin) Cukier puder Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i krótko, na wolnych obrotach miksować do połączenia – ok. 2 minuty. Nie można ciasta miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy z każdej strony. Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony
Calzonella.comtrochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder do posypywania - ew. konfitury do podawania W sporej misce wymieszać przesianą mąkę z wszystkimi sypkimi składnikami, a w drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki
I tu będę miała takie tejeden z nich: naleśniki bez mleka. Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru pół szklanki mąki pół szklanki wody ( może być gazowana) łyżeczka oleju olej do smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni
prawdziwe jedzeniechleb Drożdże przelewamy do mąki Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&PuderDługo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem! Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb"składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe680 g mąki pszennej chlebowa90
Stare Garyosobiście, oczywiście wie, że miesiąc bez pierogów w mojej kuchni jest miesiącem straconym. Uwielbiam je kleić, jest to dla mnie forma relaksu, wyciszenia i chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję
NA MOIM TALERZUszansa - zerknijcie na zdjęcie, bez podglądana nazwy. I co...? Ja, moi drodzy, sama w życiu bym nie wpadła na robienie lodów z marchewki. Ha! Z marchewki! Tak naprawdę szukałam przepisu na zupełnie inne, i przeglądałam książki, aż w Desserter: 1001 opskrifter zobaczyłam lody marchewkowe... Najpierw troszkę się skrzywiłam, później stwierdziłam, że skoro ciasto marchewkowe lubię, to dlaczego
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie. Mieszanki są najróżniejsze - z wanilią, ze skórkami cytrusowymi, z dodatkiem lub bez anyżu, kardamonu czy kopru włoskiego... Czytając
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować
Smaczne Zdrowemasa krówkowa, - ile potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki
W Mojej Kuchni LubięMacie ochotę na tartę pełnoziarnistą?.Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach
Apetyczna babeczka