ciasto beza - 3500 przepisów (strona:142/234)

Wyróżnienie Liebster Blog Award 142

bardziej w tym kierunku, chociaż bez przesady 5. Jeśli takowe były to wymień swoje kuchenne porażki. Konczi: Największą kuchenną klapą okazała się moja pierwsza lazania... Do dnia dzisiejszego twierdzę, że ktoś mi ją podmienił :D Szpileczka: spektakularnych porażek nie było, mieszkania nie podpaliłam i nikogo nie otrułam, a największą jaką sobie przypominam było pieczenie ciast z koleżanką gdy byłyśmy nastolatkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twaróg domowy 151

Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ?  A może na słodko? Z owocami?       Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków?    A może

mojewypiekiinietylko
Pierogi leniwe 311

Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim (tępą stroną noża) kratkę. Kroimy ukośnie na ok. 2 cm kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię (bez przykrycia). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Możemy

mojewypiekiinietylko
Szarlotka na półkruchym cieście 171

rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Smacznego podwieczorku !Uwagi : piekłam z połowy porcji  w tortownicy 20 cm - myślę że mogłaby być nawet trochę większa  - 22 - 24 cm. W przepisie mowa jest o blasze mazurkowej , takiej bez jednego brzegu.Przepis dodaję

Stare Gary
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 238

Ciasto będzie się kleić, więc najlepiej podsypywać je lekko mąką, ale niezbyt obficie, gdyż bułki wyjdą twarde. W trakcie wyrabiania będzie coraz mniej kleiste i stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto oprószamy lekko mąką, odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub talerzykiem. Zostawiamy do momentu podwojenia jego objętości. Aby przyspieszyć proces, możecie włączyć na 1 min piekarnik na 50 stopni, wyłączyć(...)ognia.W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_MOddzielone żółtka lekko roztrzepujemy widelcem i bardzo małym, powolnym strumieniem wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy je, aby nie zrobiła

Nerds Kitchen
Przepis na Zucotto 305

cytryny) – do nasączeniaMasa:300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/25 g cukru pudru225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki)55 g czekolady drobno posiekanej55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko(...)wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta.Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać we wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem. Śmietanę ubić

UgotujmyTo.pl
Kajzerki 224

drodze cały czas było. I nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem na sprzątaniu(...)końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść.Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła. Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Liska opisuje to tak:Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając

Codzienna kuchnia niecodzienna
It's cookie time! 251

łyżka miodu siemię lniane sezam cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Banana rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy miód, płatki owsiane, sezam i siemię lniane Resztę składników dodajemy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 20 minut w 160° Muszę przyznać, że zapach wydobywający się z piekarnika(...)świecie nie zamieniłabym ich na pseudo-fit ciastka ze sklepowej półki i Was zachęcam do przyjęcia podobnej postawy.  Zdrowe wcale nie musi być nudne i bez smaku

peanutbuttermonster
Kwieciste parówki w cieście francuskim 190

każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie  i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Kroimy w cienkie (ale nie za bardzo) plasterki... ... i zawijamy w kółko nacięciami do zewnątrz Smarujemy roztrzepanym jajkiem... ... i wkładamy do piecyka na 20 minut Zjadamy na ciepło lub na zimno z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 160

troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy  25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru

Słodkie Przyjemności
Placki na tortille 200

się ich porządnie zawinąć bez rozrywania. Smak też jakoś nie powalał na kolana. Nie poddawałam się jednak, bo skoro tyle osób zachwyca się tortillą, to coś musi w niej być :) No i szukałam, dopytywałam i próbowałam. Jakiś czas temu dostałam genialny w swojej prostocie przepis na placki tortilli. I zaprzyjaźniliśmy się z tymi plackami :) Ciasto na placki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 127

Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły genialne.Je

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne ciasteczka imbirowe 163

cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian.Ilość imbiru można dowolnie zwiększać

Gospodyni Miejska