ciasto bez tłuszczu - 1000 przepisów (strona:23/67)

Śląski chlebek pszenno – żytni 174

niego dwa koła lub wałki, w zależności od tego jaki kształt chcecie uzyskać. Ciasto chlebowe układamy na blaszki wyłożone pergaminem lub wysmarowane tłuszczem. Pamiętajcie, by między chlebkami pozostawić nieco miejsca, by się nie skleiły.  Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie  smarujemy wierzch chlebka zimną wodą (pędzelkiem(...)ręcznie) i  wkładamy do nagrzanego do 200°C piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i chlebek w foremkach pieczemy jeszcze około 55 minut. Chlebek pieczony bez formy upiecze się szybciej, bo za około 40 minut.   Czas pieczenia zależy od tego jak grube mamy ciasto, więc jeśli nie jesteście pewni czy ciasto jest już gotowe

Smakowy Raj
Chleb pomorski 383

wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką warstwą tłuszczu. Później ją prażymy kilka godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 °C. Proces natłuszczania i prażenia trzeba co najmniej raz powtórzyć. Dzięki temu forma sama pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam(...)oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto nie może przerosnąć i „przelać się” przez górny rand formy, gdyż upieczony chleb być może będzie wymagał

Grahamka, weka i kajzerka
Najlepsze faworki świata! 273

ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią Kamis. Ja je zrobiłam bardziej po swojemu. Chodzi mi o same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego.  Później wałkowałam je również(...)maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem

Malinowe Pocałunki
Ciasto dyniowe 234

szklanka musu z dyni  -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -3 jajka -cukier vanilinowy -2 łyżeczki proszku do pieczenia -kropla aromatu pomarańczowego -kostka masła Mus: pieczemy kawałki dyni bez pestek w temperaturze 190 stopni przed 40 minut. Następnie miąższ blendujemy na gładki mus. 1. Roztapiamy masło z cukrem i cukrem wanilinowym 2. Odstawiamy z ognia. 3. Dodajemy(...)Odkładamy pół szklanki masy na polewę. 5. Do masy dodajemy żółtka, następnie mąke z proszkiem do pieczenia. 6. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 7. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę. 8. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Ditecz
Pączki 268

wykrawać (np. szklanką) koła o średnicy ok. 6 cm. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć i nałożyć pół łyżeczki powideł (pączki można nadziewać powidłami również przy pomocy szprycy po smażeniu). Starannie zlepić brzegi i uformować pączka. Odstawić na kilka minut by urosły.  Pączki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: tłuszcz musi być dobrze rozgrzany (warto wrzucić jednego pączka na próbę(...)pierwszej fazie pączki smażymy pod przykryciem a gdy się ładnie zrumienią to je odwracamy i dalej smażymy bez przykrycia. Patyczkiem należy sprawdzić czy pączek jest gotowy (ma być suchy). Po wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka ryżowe z kokosem 349

pieczenia 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych 3 jajka kostka masła cukier waniliowy  Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp(...)momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego

chwile dla mnie
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 451

blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. By ręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos:  Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Farsz(...)kurczaka  myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę do kurczaka, ale równie dobrze, może to być dowolna mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko  i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy

Kolizje Smaków
Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek) 246

szklanka1 łyżeczka1 łyżeczka Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik(...)skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny pumpernikiel :)Po upieczeniu wyjąć z foremki

głodny alergik
Nachos - domowe znaczy zdrowe 209

telewizorem. Po udanym teście patelni Positano firmy Ballarini  (tutaj znajdziecie produkty z tej serii) ze smażeniem w głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie. Składniki - proporcje dla 2-4 osób 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 120 - 140  ml gorącej wody(...)soli opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano Sprzęt patelnia o jak największej średnicy  - korzystałam z 28 cm patelni Ballarini Positano stolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SZPARAGI W TEMPURZE 245

moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac(...)ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min.   • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 200

kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.   Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.   Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i  kremów-domyślałam się 6.   Doskonale nadaje się do panierowania, a następnie smażenia( nawet w głębokim tłuszczu),  ponieważ prawie nie wchłania(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiane z proszkiem  delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego. Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy

Mia Cucina Sofieta
MAGDALENKI 169

pieczenia,skórka otarta z 1 cytryny,kilka kropel cytryny Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie(...)smarowałam każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów

Walijskie Pichcenie
chrupiące śliwki w ucieranym cieście... 242

zostawić do ostygnięcia jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na "kogel mogel" wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć ciasto z 3 minuty tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami na śliwkach rozsmarować resztę ciasta teraz na wierzchu ułożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik z pancakes [ z olejem rzepakowym] 205

Dawno nie jadłam pancakes...tak więc nawet powstał taki mini torcik..przełożony bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..Do ciasta na pancakes dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 3 jajka 1-2 łyżki cukru 2  łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce bez dodatku tłuszczu.Podawać polane np.syropem klonowym..lub tak jak u mnie ..przekładane bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..lub miodelku

Moje domowe kucharzenie
Babka z majonezem 441

koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe)- ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia Babka(...)majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością i bez efektu przesłodzenia.Moją babkę upiekłam

Smakołyki Bereniki