ciasto bez tłuszczu - 1000 przepisów (strona:19/67)

Ciasto zebra 200

należy wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. W czterech równo oddalonych miejscach wykładamy dwie łyżki ciemnej masy. Na to wlewamy dwie łyżki jasnej masy. Potem znów ciemnej i tak do wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka) w 160 stopniach (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Studzimy przy

Poezja smaku
Chlebek bananowy 379

chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka dni, lub szukać w sklepach bananów z czerniejącą skórką. Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku(...)dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut - po upieczeniu chlebek

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka sypana ze śliwkami 157

jeden po drugi składniki (bez soli), w podanej powyżej kolejności. Nie mieszać! Przykryć folią lub ścierką i odstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, p owinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy

Kuchcik gotuje
Tarletki z borówkami 144

budyniowa:budyń śmietankowy 3/4 bez cukru375 ml mleka2 łyżki cukru30 g masłaDo dekoracji dowolne owoce ;)Przygotowanie:Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

Lawendowe Niebo
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 310

kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki smarujemy tłuszczem (np. margaryną

Słodka Strona
Placuszki z cukinii i parmezanu 143

końce i bez obierania starkuj na tarce z grubymi oczkami  ( ja obrałam cukinię) dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i pozostałe składniki, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj, aż się ze sobą połączą.   Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj ciasto, formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym

Niezły Młynek
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 407

jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego(...)proszkiem i solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej aż wbity w środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez

Poezja smaku
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 308

żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami(...)razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza się ciasto bez jajka, a składające się tylko i wyłącznie z dwóch składników – mąki pszennej typ 500 i maślanki

Karo in the Kitchen
Jak zrobić idealne pączki? 3789

podczas smażenia wchłaniają mniej tłuszczu, zazwyczaj dodaje się 1 łyżkę na 250g mąki. Przepis na pyszne pączki znajdziecie tutaj . WYRABIANIE CIASTA Jeśli już przygotujemy wszystkie składniki i rozpoczniemy przyrządzanie ciasta, warto poświęcić odpowiednią ilość czasu na jego wyrobienie. Im dłużej i staranniej wyrobimy ciasto, tym bardziej puszyste i wyrośnięte pączki otrzymamy. Optymalny czas wyrabiania ciasta drożdżowego na pączki(...)Wyrobione ciasto powinno być dość luźne, gładkie, elastyczne, może lekko się kleić, ale powinno odstawać od miski. WYRASTANIE CIASTA Ciasto na pączki, jak większość ciast drożdżowych, powinno odpowiednio długo wyrastać. Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić w misce i przykryć, najlepiej czystą ściereczką i folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się w ciepłym miejscu, bez

Smakołyki Bereniki
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 577

orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej ok 80 g – 4 łyżki roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 3 duże jajka(...)wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C. Ciasto można udekorować lukrem z pudru kokosowego (suche wiórki zmielone na pył) lub tradycyjnego lukru dla osób, które nie unikają cukru. Smacznego! — BTW całości bez polewy

Ola la LCHF
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1153

zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza(...)pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z ksylitolem (przepis tutaj ),a zatem również bez cukru.Jeśli już myślisz o "tłustym czwartku"pokuś się o zrobienie pączków z tego przepisu.Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na więcej niz jeden. Bardzo polecam! Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na Zucotto 313

cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta.Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta

UgotujmyTo.pl
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 207

ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz niewielkiej ilości wina. Wersja z ciastem na brioszki wydaje nam się jeszcze smaczniejsza(...)punkcie przepisu wyjaśniamy, jak to zrobić. Oczywiście możecie też użyć zwykłej śmietany zawartości 36% tłuszczu w wersji dla leniwców. Zobacz, jak flamiche wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 571 kcal | 18 g białka | 49 g węglowodanów | 34 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. DOMOWE CRÈME FRAÎCHE (5 min + 2 dni) Jeśli nie uda Wam się kupić

Nerds Kitchen
ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 606

bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło – 200 g – cukier – 3 łyżkiDODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania