ciasto bez tłuszczu - 1000 przepisów (strona:15/67)

Keks świąteczny 230

Keks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób(...)piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki też nie wyobrażam sobie świąt ;)  Wesołych świąt życzy:Michał

Gotuj Z Muzyką
Lekka babka biszkoptowa z owocami 194

Dołączam również moją propozycję, którą jest leciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same opadają na spód. To ciasto ze starego zaszytu mojej Mamy, ktore zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, aby bardzo dobrze ubić jajka z cukrem i dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku, nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Pysznie smakuje z owocami, ale jest(...)nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna.   Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny

Mia Cucina Sofieta
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 179

pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Choć muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi te pierogi

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 173

ciasta bez dodatku jajek. Przepis stworzyłam na potrzeby konkursu BlogerChef . Liczę, że tym razem zaskoczę jury swoim pomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól,  pieprz czarny, papryka słodka mielona,  tłuszcz(...)dekoracji, bądź pomidory koktajlowe. Wykonanie:1 szkl mąki przesiewamy, dodajemy sporą szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy posiekaną garść rukoli. Wlewamy po trochu wrzącą wodę wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy nie za cienko i kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie

Malinowe Pocałunki
Orkiszowe pierogi z dynią 167

zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godzinyciasto rozwałkować do grubości około 2 mm i wykroić z niego krążki.Po nałożeniu farszu każdy krążek złożyć na pół,zlepiając starannie brzegi.Gotować w osolej wodzie kilka minut po wypłynięciu.Odcedzićna suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić orzeszki pinii.Dodać maslo i listki szałwii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wytrawne ciastka alpejskie 199

wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne(...)celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu, uważając, żeby nie zrumieniły się zanadto i pozostały miękkie.  Suszone pomidory wyłowiłem z zalewy i przełożyłem do blendera. Dodałem do nich dwa średnie ząbki czosnku

Wyprawy kulinarne
Babka bakaliowa 137

połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy.Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami

Maminek kulinarny
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 292

też mąki pełnoziarnistej. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę). Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć(...)stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z kaszy jaglanej 167

czegoś lżejszego;) Proponuję ciasteczka tylko z trzech składników... bez cukru, bez tłuszczu... ale czy smaczne?Oceńcie sami ;)Ciasteczka z kaszy jaglanejSkładniki:100 g kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec

Lawendowe Niebo
Racuszki z twarogu 141

wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i  puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy

mojewypiekiinietylko
Tort kakaowy z mango 203

jeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu.      Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy

sama złodycz
Ciasto budyniowe z kaszą manną 761

dużej cytryny200g kwaśnej śmietany 18%1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru4 łyżki kaszy mannyszczypta soli Wykonanie:- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy

Smakołyki Bereniki
Jaką wagę kuchenną kupić? 163

Waga kuchenna to niezbędny gadżet w kuchni. Dlaczego? Po pierwsze trudno obejść się bez niej gdy robimy wypieki. Często musimy się trzymać dokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem(...)możliwość wyświetlenia kaloryczności, zawartości tłuszczu, białek czy węglowodanów w ważonej rzeczy. Niestety trzeba za każdy razem wprowadzać przypisane do danego produktu specjalne kody.  Wybierając wagę należy także zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie . Może ono wynosić   od 1 do 5 kg. Tutaj musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co chcemy ważyć - niewielkie ilości składników do ciasta czy kilogramy warzyw

Powiedz dietom nie
Sernik z Kokosem Siostry Anastazji 533

Dodajemy resztę składników i zagniatamy do powstania elastycznego ciasta. Formę (ok. 20x30 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Przygotowanym ciastem wykładamy dno blaszki. Warstwa Serowa: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na masę sernikową miksujemy (konsystencja będzie bardzo rzadka - spokojnie - po upieczeniu sernik zgęstnieje ;) ). Na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy(...)pianę. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników (warstwę kokosową przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, bezę kokosową najlepiej wyłożyć na sernik bez wyciągania formy z piekarnika, a jedynie wysuwając ruszt.) Pieczemy jeszcze minimum 20 minut do zrumienienia kokosu i "suchego patyczka". Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania