Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu(...)samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne przekładamy je do małych woreczków i wyciskamy
CiastkozercyCiasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :)Składniki:Ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 i 1/2 szklanki cukru- 250 g margaryny- 6 jajek- 2 łyżeczki cukru waniliowego- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka- 150 g margaryny- 10 łyżek cukru- 8 łyżek mąki pszennejoraz(...)Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy
Zainspirowana w kuchnibyło że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku.. A Wam zdarzaja sie takie lub inne wpadki? Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm )Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży(...)wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Połowę ciasta przełożyć
Moje domowe kucharzenieWiększość z nas tak układa swój jadłospis, aby między śniadaniem a obiadem jeszcze coś przekąsić. Moja propozycja to owoc, serek ziarnisty lub jogurt. Proponuję tak skomponować
IzaGotujechodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszaj mleko ryżowe, ekstrakt z wanilii, sok pomarańczowy oraz rum. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszaj rozpuszczoną margarynę lub olej. Rozgrzej gofrownicę
Roślinna - blog wegańskiBez dodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki :) Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach zbliżających się świąt :) Składniki: * 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250g) * 1 całe jajko i 1 białko * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 2 goździki (rozgnieść) * 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku * 1 1/3 łyżki słodziku w proszku * 1 łyża(...)płaska łyżka słodziku w proszku * 1 1/2 łyżki mleka * 10 kropelek soku z cytryny Dodatkowo żurawina lub rodzynki :P Składniki na ciasteczka ze sobą wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minutek w 180 stopniach. Następnie przygotować lukier, łącząc ze sobą potrzebne
Zdrowie na języku :PKolejna świetna propozycja na lekką kolację :) tym razem w postaci sałatki. Lekka i smaczna. Co tu więcej pisać, sałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i
Niezły MłynekSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki(...)cukier puder)biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać
Słodka StronaKarnawał bez karnawałowych różyczek? Nie, no nie przejdzie! Kiedyś bardzo często robiłam je ze swoją mamą. Teraz to ja jestem mamą i robię je swoim pociechom. Idealnym pomocnikiem jest mój mąż, dzieciaki bardziej zainteresowane są układaniem wisienek na gotowych ciachach i wcinaniem jednej za drugą. A mąż to naprawdę czasami niedoceniony gadżet kuchenny ;). Składniki(...)mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis wiśnie drylowane, lub konfitura Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli
Malinowe Pocałunkiszklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam
W kuchni Karmel-itkiStarszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka
Moje domowe kucharzeniewykorzystać większą ilość składników. Sernik chałwowy bez pieczeniaSkładniki:masa serowa 10 okrągłych biszkoptów0,5 szklanki śmietanki 30%0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego250g chałwy waniliowej4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny0,5 szklanki wodypolewa chałwowa 150ml śmietanki 30%200g chałwy waniliowejtłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód(...)schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po kawałku sernika.Sernik jest w smaku bardzo kremowy, mocno chałwowy, ale nie pozostawia na języku uczucia przesłodzenia. Dla mnie, wielbicielki ciast bez pieczenia, sernik chałwowy zajął bardzo wysoką pozycję i na pewno będę do niego wracać
Smakołyki Berenikiwiele osób żyje w przekonaniu, że to naprawdę pyszna i zdrowa przekąska. A tak nie jest. Ludzie! Czytajcie etykiety! Takie pozornie dietetyczne ciasteczka składają się przede wszystkim z cukru, tłuszczów roślinnych utwardzonych, mąki pszennej, substancji konserwujących i całej listy dodatków "E". Płatki owsiane stanowią często ok. 20% składu, co stanowi dramatycznie niski odsetek. Jeszcze ciekawiej robi się, kiedy nasze cudowne(...)łyżka miodu siemię lniane sezam cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Banana rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy miód, płatki owsiane, sezam i siemię lniane Resztę składników dodajemy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 20 minut w 160° Muszę przyznać, że zapach wydobywający się z piekarnika
peanutbuttermonsterforemkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru(...)wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy
Kolizje SmakówSokoterapia to bardzo zdrowy, skuteczny i przyjemny sposób na redukcję cellulitu i nadwagi. Włączając do swojej diety surowe warzywa i owoce a także wodorosty morskie (wspomagają
IzaGotuje