mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy
moj przepis namojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy
moj przepis namojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy
moj przepis naDziś nowy przepis na kolejne, obłędne ciasto ze śliwkami. W dodatku przepis nie jest skomplikowany, każdy sobie z nim poradzi. Jest to propozycja dla tych, którzy
DietologDziś nowy przepis na kolejne, obłędne ciasto ze śliwkami. W dodatku przepis nie jest skomplikowany, każdy sobie z nim poradzi. Jest to propozycja dla tych, którzy
DietologPierogi z mięsem bywają u nas od zawsze. Kiedyś przygotowywała je moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące
Smaczne Zdrowebez ulubionej pasty kanapkowej lub sosu. Natomiast u mnie w sezonie letnim, zawsze znajdziecie kulkę kruchego ciasta. Niepozorna, a okazuje się jak znalazł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale też nieoceniona, podczas odwiedzin niespodziewanych gości. Rustykalna tarta z brzoskwiniami, inaczej galette to ciasto z dużą ilością słodkich, soczystych owoców ułożonych na cienkim, rozpływającym się w ustach cieście. Deser(...)migdałów świeży tymianek Instructions Ciasto: Do mąki pełnoziarnistej orkiszowej wymieszanej z jasną dodać pokrojone zimne masło, cukier kokosowy, ziarenka wanilii oraz sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. W razie potrzeby, jeżeli ciasto się niezbyt dobrze klei dodać lodowatą wodę. Całość można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć
Fitsweet.mejeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy co najmniej do dziewiątej, Agnieszka nosiła szpilki(...)czasu i nie wymagało dużo pracy. Stosujemy metodę match&mix, która polega na tym, że wykładasz na blaszkę do pieczenia różne składniki (np. pomidorki, batata, kalafiora, szparagi i kawałek kurczaka), wszystko przyprawiasz najprostszymi przyprawami i wstawiasz do pieca, dogotowujesz ryż, a potem komponujesz z tego różne dania na cały tydzień. Często mamy jednak ochotę na coś lepiej doprawionego
Niedzielny kucharzotrzymałam.Robiłam w niej ciasto na chleb..w sumie to za dużo powiedziane..moja praca polegała tylko na włożeniu składników do miski, wymieszania łyżką, zamknięcia, odpowietrzenia ..i praktycznie to wszystko..żadnego zagniatania i zero wysiłku., tylko ciut strachu w momencie "pykania"pokrywy.Ponoć trzeba miską zakręcić..ale ja o tym zapomniałam . Ciasto praktycznie po pierwszym pyknięciu jest gotowe(...)być i za 2 lub 3 razem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę . Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski
Moje domowe kucharzenie250g herbatników 750ml mleka 150g masła 130g kaszy manny 6 łyżek cukru 15 łyżek cappuccino w proszku polewa czekoladowa 100g czekolady deserowej 50g masła Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę - mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku - do gotującego się mleka wsypywać(...)rozpuścić co jakiś czas mieszając) - gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych
Smakołyki Berenikiskładników(można od razu wyrobić rękoma). Ciasto podzielić na 3 w miarę równe części: 1) Pierwszą część rozwałkować na cienki placek i pokruszone jajka Kinder niespodzianki lekko wwałkować w ciasto. Następnie ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok.20 minut. 2) Drugą część ciasta posypać zcukrzonym karmelem trzcinowym, lekko wwałkować. Następnie zwinąć(...)lodówki do schłodzenia ciasta. 3) Ostatnią część ciasta podzielić na dwie osobne. Do jednej dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. W drugą wwałkować rozkruszony karmel. Następnie warstwę z kakaem ułożyć na warstwie z karmelem. Razem zwinąć w rulon, owinąć folią i spożywczą i wsadzić do lodówki w celu schłodzenia ciasta. Po wyjęciu już schłodzonego ciasta pokroić je na plasterki
Smaczne ZdroweKonfitura z czerwonej cebuli - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDrodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało
vaniliowoczekoladowaDziś mam dla Was przepis w sam raz na majówkę w domu, inspirowany naturą :) W jego przygotowaniu świetnie sprawdzi się Vegeta Natur, wykorzystałam ją do przyprawienia
Quinoa Raz!nartach w Austrii, tam też są niezwykle popularne i doskonale smakują na stoku narciarskim jako przekąska. Co z tą musztardą? Możesz podać do precli na przykład miodową musztardę bez żadnych dodatków lub zrobić inny miks – jogurt grecki, musztarda sarepska i musztarda francuska ziarnista. Wszystko wymieszaj i podawaj do jeszcze lekko ciepłych precli. Polecam Wam także inne przepisy(...)płaskim i szerokim garnku lub patelni typu wok zagotuj wodę z sodą. Na blat wyłóż Twoje ciasto i podziel je na 5 równych kawałków. Teraz czas na rolowanie ciasta w długie „liny”, które powinny mieć około 60 centymetrów (tak, takie długie). Ciasto jest dość elastyczne dlatego czasem łatwiej rozgnieść je szybko palcami i rozciągnąć a później szybko zrolować
nietylkopasta.plmniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika(...)się kleić. Wyrabianie mięsa tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że w mięsie uwalniają się połączenia włókien kolagenowych a masa zyskuje spoistość i kleistość – nie potrzeba tutaj jajka do zlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej
Karo in the Kitchencieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce krótszych boków unosimy i zakładamy do środka. Następnie całość składamy jak książkę, na pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości około 1,5 - 2 cm. Zaplatamy po 2 paski razem, w świderek, łączymy końce a następnie zapleciony pasek kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle , które robi ę od czasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki(...)kminek do posypania Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy próbie jego wałkowania okazało się, ż e ciasto jest bardzo kruche i placki mo ż na uzyskać jedynie przez ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;) Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką
Zdrowa Kuchnia Sowy