ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:2296/2671)

Tofu kulki w lepkim ostrym sosie 31

Przyznam, że do czego, jak do czego ale do tofu to przekonywałam się bardzo długo. Wciąż nie jest to produkt, po który sięgam w pierwszej kolejności

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mleczko kokosowe-domowe 95

Czas czytania: 2 min Mleczko kokosowe z orzecha, a nie z wiórków? Proszę bardzo, dziś przepis dla osób, które mają wyciskarkę ślimakową, i mogą wykorzystać ją

SprawdzonaKuchnia.pl
Kultowe przekąski z USA – inspiracje i przepisy 45

dzień, ale przygotowane od czasu do czasu w domu będzie zdecydowanie zdrowsze niż kupione w food trucku. Oto nasze propozycje amerykańskich przekąsek. Jakie przekąski z USA są popularne? Bez wątpienia hamburgery i wszelkie ich odmiany oraz hot dogi należą do kultowych przekąsek z USA, tzw. fast foodów czy street foodów. Na bułkach z wołowiną, a teraz też z kurczakami(...)patyku smażona w głębokim oleju, o której powiemy więcej za chwilę. Na amatorów pizzy czeka wersja amerykańska, która zupełnie nie przypomina włoskiej. Przede wszystkim mamy do czynienia z grubym ciastem i masą dodatków. Trudno pominąć buffalo wings, znane też jako hot wings, czyli skrzydełka z kurczaka przyrządzane w panierce z masła i chilli. W kuchni amerykańskiej dużą popularnością cieszy się

e-PrzepisyKulinarne
Rodzaje kaw. Sprawdź i przygotuj najlepszą kawę 83

Kawa, to dla wielu obowiązkowy element każdego poranka lub przyjemny dodatek do słodkiego ciasta. Klasyczna mała czarna, cappuccino, a może mrożona lub melange? Przepisów na kawę

Słodkie okruszki
Pizzette z ciasta francuskiego z marynowanymi pomidorkami (Pizzette di sfoglia con pomodorini marinati) 147

Czasami pewne dania wychodzą przez przypadek, np. przy sprzątaniu lodówki, gdy za oknem tak gorąco, że nie mamy ochoty na długie 

La grande e la piccola cuoca
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 162

Zanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam

W kuchni wieczorem
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 187

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się

Pełny talerz
Brownie bez glutenu 156

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99

maniapieczenia
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 181

słońce i wzrost temperatury, zatem my jemu w zamian dajmy jeszcze  - może ostatni tego roku - podwieczorek na tarasie z kawą  i przepysznym sernikiem  bez pieczenia. Trzeba już w sumie zacząć myśleć o przycięciu krzewów malinowych, ale przynajmniej  u nas możemy wciąż jeszcze znaleźć  owoce. Ostatnie dosyć słoneczne dni sprawiły nawet(...)Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami. 2 rozpuścić w 500g gorącej wody w jednym naczyniu, a trzecią

I tu będę miała takie te
Pasztet z zająca 224

naszym domu świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy :) Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca  SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca          500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku(...)wysypujemy bułką tartą.  Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.  Wyjmujemy z formy po przestudzeniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 187

wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej(...)wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie zaczynam ugniatać ciasto dłonią. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i ugniataj przez ok. 10 min., stopniowo dodając pozostałą wodę. Teraz posyp ciasto nasionami sezamu i kopru włoskiego i zagnieć je jeszcze kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić nasiona. Uformuj z ciasta kulę i umieść w misce posmarowanej wewnątrz

Chilli Czosnek i Oliwa
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1396

średnia czerwona cebula ·        około 8 średniej wielkości pieczarek ·        400 g pomidorów bez skórki ·        2 łyżki koncentratu pomidorowego ·        sos worhestershire ·        ½ puszki kukurydzy ·        ½   puszki(...)zagotować i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, oliwę i jogurt. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Piersi kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść. Kurczaka

Mania Gotowania
Fantazja śliwkowa - powidła ze śliwek odrobinę inaczej 93

Jeszcze nie tak dawno w ogrodzie mojego domu rodzinnego były dwa drzewka, zrywałam ich owoce, gdy jeszcze były całkiem kwaśne i twarde nie mogąc doczekać się, kiedy dojrzeją. Mama piekła z nimi placki, smażyła tradycyjne mocno słodkie powidła. Szczególnie pasowały do przekładania piekarnika. Innym sposobem zachowania śliwek na zimę jest suszenie ich.  Dawno temu mieliśmy szczęście opiekować się odratowaną(...)słoiki 400g potrzeba - 1,3kg śliwek bez pestek - 0,6kg cukru - 100g oorzechów włoskich  - 2-3 łyżki dobrej whisky - 5 łyżek wody Owoce wystarczy pokroić na ćwiartki, ewentualnie ósemki, jeżeli śliwki są bardzo duże. Do nich dodać wodę i planując doprowadzić do wrzenia, następnie na średnim ogniu podsmażyć mieszając praktycznie bez przerwy przez około 10 minut

I tu będę miała takie te
Rozpieszczam się oliwkami 134

pory nigdy go z oliwką nie widziałam... Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak(...)cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę, zagnieść  gładkie, lekko lepkie ciasto.  Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na  okrągłe placuszki.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 193

Chyba czas na porządny deser, a najlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o

Quinoa Raz!
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 134

Czy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna.  Zgodnie z

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania