sałatka - 51777 przepisów (strona:2296/3452)

Surówka z sałaty lodowej i marchewki 194

również wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Całość dobrze wymieszać. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Jeżeli lubimy lekko słodkawy posmak surówek, możemy dodać odrobinę cukru. Zalać tym sałatkę i ponownie dokładnie wymieszać. Źródło: smaker.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka z makaronu z zupek chińskich 241

Zupek chińskich nie ja dam, ale makaron z zupek można wykorzystać na kilka sposobów.  Sałatka z zupek chińskich już dawno przypa dła Wam do gustu. Ciekawe jak bę dzie z zapiekanką :) Spróbujcie :) Skła dniki: Makaron z 2 zupek chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera

ChilliJemy
Wegańskie kotleciki rybne 177

rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Kotleciki te zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli

Lamarida.pl
Piersi z gęsi w sosie śliwkowym z pieczonymi ziemniakami 277

wkładamy do piekarnika naczynie z ziemniakami i pieczemy razem kolejne 30 – 40 min. 12. Po upieczeniu pierś kroimy na plastry. Podajemy polane sosem śliwkowym, zapiekanymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Smacznego

Podwójnaporcja
Pomysł na grzyba 202

płaskiego naczynia, mocno wygładzić i poczekać. Kiedy ostygnie kroi się ją w plastry i podsmaża albo grilluje. Zrobiłam to z pozostałą po obiedzie polentą i dodałam do resztkowej sałatki. Pycha! Kiedy byliśmy w Bergamo trafiliśmy na małą knajpkę, która serwowała polentę z różnymi sosami na wynos. Oczywiście nas skusiła- zamówiliśmy ją z sosem z borowików. Była parująca, aromatyczna i nieziemsko

les mirabelles
Kołpaki z papryką w pomidorach 261

Kolejne słoiki z przetworami grzybowymi w mojej spiżarni to coś co można zjeść zarówno na zimno jak i na gorąco. To pyszna sałatka z płachetką zwyczajną , kołpakowata, którą można podgrzać i podać jak leczo. Malutkie kołpaki nadają się idealnie do marynowania! Płachetki to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Niedługo pokażę Wam, że można je tez zakisić

Smaczna Pyza
Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia 290

Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę. Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki. Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim

Smaczna Pyza
Ziołowe grzanki do zupy 190

zwykłej bułki wrocławskiej (dla glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego).  Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek. Składniki: bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy czosnek granulowany bazylia szuszona oregano suszone oliwa z oliwek Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej żeby to było pieczywo czerstwe, będzie się lepiej kroiło. Wrzucić

Ze smakiem bez glutenu
Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym 219

już wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu.  Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny

Zielona Kuchnia
Super sok z botwinki 243

kompletnym niedoczasie powiem krótko: botwina jest super! :) A sok z botwinki to prawdziwa bomba witaminowa. Jestem wielką fanką botwinki, zarówno w wersji wyciskanej jak i w chłodniku czy sałatce. Zawiera dużo witaminy A , która wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest źródłem witaminy C , która chroni organizm przed infekcjami oraz B2 , która wspomaga układ nerwowy w prawidłowym funkcjonowaniu

Book of spells
Sałatka z sałaty lodowej 205

Sałatka z salaty lodowej ( fajnie to brzmi :D ) jest u mnie często podawana na imprezach rodzinnych. Sałata, Papryka czerwona,  ogórek zielony i ser kanapkowo-sałatkowy idealnie razem współgrają .  Jest prosta i nie potrzebuje zbyt wielu przypraw . Ser jest słonawy, więc użycie soli (jak dla mnie) jest zbędne . :) Składniki : 1 sałata lodowa 1 kartonik półtłustego sera kanapkowo-sałatkowy

Domowa Kuchnia u Mamy
Wątróbka z karmelizowanymi brzoskwiniami i jabłkami 187

dużo za dużo), żelaza, solidna dawka cynku i bogactwo witaminy B oraz wysokiej jakości białka. Kompozycja wątróbki z jabłkiem i brzoskwinią jest doskonała. Nie potrzebujesz już dodatku surówki lub sałatki do obiadu. Jak smakuje? Po prostu ją przygotuj! Składniki na 2 porcje: 400-500 g kurzej wątróbki 2 łyżki mąki majeranek 1 duża cebula 2 brzoskwienie 1 duże jabłko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BURACZKI DO KOTLETA 203

oraz czosnek (ewentualnie paprykę) - gotowałam około 5 - 7 minut. Krok 2. Następnie do garnka wlałam ocet i dodałam starte buraczki, doprawiłam mielonym czarnym pieprzem doprowadziłam do wrzenia - gorącą sałatkę nałożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką do wystudzenia. Gotowe przeniosłam w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Można zapasteryzować. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej 244

Kolejne słoiczki do zimowej kolekcji, zrobione. Tym razem w zalewie miodowej, dokładnie takiej samej, jakiej użyłam do marynowanej papryki. Zimą taka sałatka jest niezastąpiona do hamburgerów czy kanapek. Składniki; ogórki papryka żółta i czerwona marchewka cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 4 listki laurowe 3-4 goździki

Gosia gotuje
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 190

kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką

Karo in the Kitchen