Na ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje
Cynamonowe szczęścieciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale... Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety i udało mi się zająć 3 miejsce :) Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie Spód: 100 g daktyli bez(...)ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie 1 budyń malinowy bez cukru 1 szklanka mleka Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać chwilę i zblendować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową i wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód i piec około 10 minut, przestudzić. Twaróg rozgnieść widelcem. Białka
FitKotPrzepyszny tort daktylowy blaty bezowe : 6 białek szczypta soli 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z
Kolorowa kuchnia Elkidodając cukier i po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na przygotowaną blaszkę i wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.łopatką rozprowadzamy po dużej blasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka i dlatego)Po brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny(...)zagotowujemy .Budyń rozrabiamy z wodą tak jak to się robi z mąką ziemniaczana i wlewamy do masy .Chwilę zagotowujemy.Schładzamy. Roladę rozwijamy ,smarujemy kremem i znów zwijamy ale bez ściereczki i wstawiamy do lodówki na 2 godz.Obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bez wątpienia to najlepszy bezglutenowy chleb jaki jadłam. Nawet moje glutenowe dziecko powiedziało, że jest przepyszny! Ma cudownie chrupiąca skórkę (dzięki pieczeniu z kostkami lodu) i sprężysty, jednolity miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania(...)wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2 bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw
Kuchnia bezglutenowaSernik z jagodami na ciasteczkowym, bezglutenowym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę. Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego(...)łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód Polewa: 300 kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka
Kuchnia bezglutenowaosoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto na naleśniki ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2 jajka(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba
Naleśnikizostawiając 1/3 pustą. Teraz zaczęłam składać ciasto w ten sposób, że najpierw 1/3 część ciasta bez masła złożyłam do środka. Następnie od góry 1/3 części ciasta przykryłam pozostałe ciasto tworząc prostokąt z 3 warstwami ciasta i 2 warstwami masła. Docisnęłam i ponownie rozwałkowałam ciasto na kształt prostokąta. Złożyłam je tak, jak poprzednio i włożyłam na pół godziny do lodówki(...)lodówce. W ten sposób otrzymałam 81 warstw ciasta. Ostatni raz rozwałkowałam ciasto na kształt prostokąta na grubość około 5 mm i wycinałam z niego naprzemiennie trójkąty. Można to zrobić za pomocą noża, ja wycinałam radełkiem. Masę makową rozłożyłam na każdym trójkącie na całej długości. Ciasto od podstawy zawinęłam do środka na około 3 cm, następnie
Kuchnia u KrysiDrożdżówki uwielbiam i zjadam. Oczywiście te domowe, bez wszelakich ulepszaczy i polepszaczy. Dziś upiekłam bułeczki z budyniem. Zostały zjedzone jeszcze cieplutkie. Potrzebujemy: - 400 d mąki - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - drożdże w proszku ( na 1/2 kg mąki) - szczypta soli - 1 budyń i to co potrzebne do przygotowania budyniu (odpowiednia ilość cukru i mleka na opakowaniu) Mąkę(...)godziny w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotuj budyń ze składników podanych na opakowaniu. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób w bułeczkach dziurki (prawie do dna) a powstałe dziurki napełnij budyniem. Piecz 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Można polukrować przed podaniem. Bułeczki najsmaczniejsze
WYSPA SZCZĘSLIWAkremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione(...)skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem. Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną
maniapieczeniadrzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia. * likier miętowy nada masie serowej pięknego koloru miętowego, jeśli nie użyjecie likieru trzeba dodać odrobinę barwnika spożywczego **u żywając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć ją we wrzącej śmietanie, uważając by zieleń nie zmieniła się w brudną zieleń, która nada sernikowi brzydką barwę. ** * sernik pieczemy w kąpieli wodnej, polega(...)Formę z sernikiem owinąć dwukrotnie folią aluminiową, by nie przemiękła podczas pieczenia. MOJE UWAGI: Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony. Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam
Proste Potrawypoprosiłam o fanpaga. I tak jestem z wami już przeszło rok. Z okazji rocznicy fanpaga zapraszam was na tort orzechowo - czekoladowy z karmelem. Tym razem zrobiłam z mamą tort bez masy, bo tatuś nie lubi tych z masą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność. Składniki: Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 drobnego(...)sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej i odstawiamy
Lili w kuchniodlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby nie wyschło, ja tym razem(...)szerokość ok 2 cm, po odrobinie farszu możemy też rozłożyć co kawałek na pozostałej części płata. Zawijamy ciasto filo, robiąc długi rulon, smarujemy go jeszcze olejem i później delikatnie zawijamy w ślimak i przenosimy na blachę wyłożoną matą do pieczenia lub papierem. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta filo i pozostałym farszem. Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym
Co na wege obiad?suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały(...)wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem
maniapieczeniagodziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie(...)odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem
Nie tylko w kuchni