bardzo prosty, pyszny i do tego dość zdrowy pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek. Jeśli usmażyliście pączki, lub faworki i macie dylemat co zrobić z białek, bo nie lubicie klasycznej bezy to mam dla Was doskonały przepisy na ich przetworzenie. Wystarczy ubić pianę, dodać ulubione składniki, wymieszać i upiec. Prawda, że prosto? Ponadto nadmiar białek możecie wykorzystać do przygotowania: Ciasteczka(...)cukier i ubijamy jeszcze chwilę aż się rozpuści. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą dodajemy do nich pianę i mieszamy aż wszystko się połączy. Ciasta nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 25 minut w 180 st. C na złoty kolor. Studzimy na kratce i chrupiemy z przyjemnością
Cynamonowe szczęścieoraz kawy. Ja dałam kawę zbożową. Ciasto spotkało się u mnie w domu z ogromnym entuzjazmem. Polecam i Wam. Spód : 200 g ciasteczek zbożowych/owsianych 70 g roztopionego masła Masa serowa : 800 g serka kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (4 x 200 g) 250 g mascarpone 2/3 szkl. cukru/erytrytolu 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru 4 jajka 2 żółtka(...)Spód: Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Ciasteczka umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy (partiami) na piach. Łączymy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzamy przygotowane ciasteczka z masłem, dociskamy łyżką lub ugniatamy dłońmi. Masa serowa: W misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone, jajka, żółtka, proszek budyniowy, cukier/erytryrol, śmietankę oraz ekstrakt
Smaki Na Talerzuziół, roślin i chwastów. Do przygotowywania cukrów smakowych, aromatyzujących mieszanek przyprawowych, ziołowych soli. Do przygotowywania marynat i bejc. Łyżka do spaghetti – jedni mówią, że niepotrzebny gadżet, inni, że bez niej nie ma życia makaroniarza. Osobiście uwielbiam za funkcjonalność oraz za fajny wygląd, który zawsze dobrze prezentuje się w kuchni. Tasak do ziół – może trochę gadżet, ale jaki klimatyczny(...)czasów. Jest nieduża i niedroga, łatwa do czyszczenia i używania. W kilka chwil robi świetny popcorn i co ważne – zdrową wersję popcornu, bo bez tłuszczu. Dla fanów kina, imprez, dla rodzin. 6 Mini piec do pizzy Wspaniała maszyna, mega nam się sprawdza. Wychodzi z niej najlepsza pizza jaką można przygotować w domu. Piec rozgrzewa się do bardzo wysokiej
Dorota Smakujeprzygotować domowe mini bezy. Całość mieszamy na początku łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Niestety ciasto drożdżowe potrzebuje minimum 10 minut mocnego wyrabiania. Powinno w efekcie końcowym być elastyczne i jednolite. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze części i każdy z tych fragmentów rozwałkowujemy w kształt prostokąta Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość(...)Następnie ciasto smarujemy masłem przygotowanym na farsz, posypujemy bardzo obficie cynamonem i odrobiną cukru. Ciasto zwijamy jak roladę od węższej strony i następnie kroimy ostrym nożem rulon na kawałki około 1 -1,5 cm grubości. Ślimaczki cynamonowe przygotowujemy z każdej części ciasta. Jeśli chcecie uzyskać efekt „wow” to każdy kawałek delikatnie dociśnijcie tak aby ciasto się rozjechało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!materiał na dobry przekładaniec. Najlepiej byłoby tą czekoladę podwoić ; ) No więc mamy „pawełkową” masę i przełamanie w postaci lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Całość w bardzo dobrej deserowej polewie. Ciasto z gatunku tych, co raczej wszystkim do gustu przypadną ; ) Blaszka 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans(...)Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia
Domowe ciastaczekoladowe z orzechami Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70-80% 180g masła – pokrojonego na kawałki 25g kakao bez cukru 3 jajka 200g cukru (użyłam ciemnego brązowego, można użyć dowolnego, ale z ciemnym cukrem brownies ma karmelowy posmak) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Piekarnik nastawić(...)minuty. Dodać czekoladową masę i krótko wymieszać mikserem, patrz FILM . Przesiać mąkę, dodać orzechy i znów krótko wymieszać mikserem. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 21cm x 21cm lub 22cm x 22cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22-27 minut (nie należy długo piec, brownies ma być wilgotne, takie troszkę zakalcowate). 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkasię w ustach, mega delikatne ciasto kokosowe na biszkopcie nasączonym aromatycznym likierem Amaretto. To bez wątpienia super proste w przygotowaniu ciasto inspirowane pysznymi pralinkami Raffaello. Biszkopt jest bardzo lekki i niesamowicie puszysty. Masa mleczno – śmietanowa natomiast gęsta i bardzo delikatna. Wszystko idealnie komponuje się w jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowaliśmy. Ciasto Raffaello to z pewnością piękny deser(...)Zapraszamy zatem na ten pyszny deser i życzymy przyjemności nie tylko z delektowania się nim, ale również z samego przygotowywania. CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE Składniki: Biszkopt: jajka: 4 szt. cukier: 3 łyżki sól: szczypta mąka: 3/4 szklanki proszek do pieczenia: 1 łyżeczka Masa: śmietana 30 %: 0,5 litra cukier: 2 łyżki mleko w proszku: 3 łyżki żelatyna: 3 łyżeczki
Kuchnia Na Wypasiewyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto dzielimy na 2 lub 3 mniejsze kawałki, zawijamy w folię lub wkładamy do woreczków i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy małą maszynkę do mielenia ( rozmiar maszynki 5 ), wyjmujemy z niej nożyk i sitko, zakładamy specjalną końcówkę do wyciskania ciasteczek. Wyjmujemy schłodzone lekko ciasto z lodówki(...)wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast w niedużych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub pokropić paskami polewy czekoladowej. Gotowe, ciasteczka wyśmienicie smakują z kawą lub herbatą. C iasto na ciasteczka nie lepi się , doskonale nadaje
Przepisy i porady kulinarnenadziać według swojego gustu, ale polecam spróbowania zaprezentowanej wersji! To kto się skusi? Ps. Zerknijcie również na ciastka bez nadzienia, czyli zwykłe (a może i nie) czosnkowe ciasteczka wytrawne - klik . Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - składniki: (około 14 sztuk) Ciasto: 150g mąki pszennej 100g masła/margaryny 1 żółtko 1/2 łyżeczki czosnki granulowanego 1/3 łyżeczki soli odrobina pieprzu(...)mąką i przyprawami. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kawałka położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia. Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki. Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem oraz opcjonalnie posypać
Di gotujeStollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy. Wiele osób kupuje świąteczny stollen (Christstollen lub Weihnachtsstollen), albo w zaufanych piekarniach, albo na jarmarkach bożonarodzeniowych, które to właśnie(...)receptur, dzięki temu ciasto przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki możemy ładnie zapakować i obdarować przyjaciół. Składniki na około 20 sztuk 300 g mąki typ 500/550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu
Tajemnice Smakublachę z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180 o C piekarnika i piec ok 8-10 min w zależności od rozmiaru, mniejsze gwiazdki starczy piec 4-5 minut. Uważać aby nie przyrumienić pierniczków - wtedy są gorzkie. Upieczone pierniczki sklejać za pomocą lukru królewskiego na kształt choinki. Dolna partia choinki(...)trzy gwiazdy o średnicy 10 cm oraz dwie gwiazdy 9 cm, z małymi gwiazdkami pomiędzy dużymi, służącymi jako dystans. Góra choinki to mniejsze gwiazdki już bez dystansu. Sklejoną choinkę ozdobić lukrem królewskim wg uznania, udekorować ozdobami imitującymi bombki. Pozostawić do zastygnięcia. Gotowe choinki można zapakować w celofan i podarować bliskim, lub też mogą być ozdobą stołu. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli (do smaku), ponadto: 3 kiełbasy śląskie Morliny https://morliny.pl , 1 średniej wielkości biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g kiszonej kapusty (bez marchewki), 1 łyżeczka mielonego kminku, sól do smaku, dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, mąka do podsypania. Przygotowanie: Foremki, najlepiej sylikonowe, smarujemy masłem i oprószamy mąką. W dużej misce, w wodzie(...)podsmażamy ok. 4 min. Dokładamy kiełbasę i razem smażymy 2 min, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do ciasta dodajemy kiełbasę z kapustą, doprawiamy solą i całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane foremki i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w ok. 185°C ok. 25 min. Babeczki pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia
Moniki Smakołyki