Dziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort m&m's wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no
Domowe ciastaNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiuwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl/ A wszystko(...)papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego jajka, równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy do ciasteczkowego spodu ), wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo rózgą ) z cukrem, kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na SłodkoSzybki PIERNIK, z malinowymi czapkami Mikołaja 🎅🏻 Piernik czy pierniczki? Co wybieracie? To ciasto piernikowe z daktylami jest naszym ulubionym, idealnie wilgotne, słodkie, mięciutkie 👌 Tutaj filmik z
Candy PandasTym razem musiała być z masa orzechowa przepis na masę 2 szklanki orzechów włoskich i coś tam miałam laskowe zmielone 1 szklanka mleka zagotować z 2
Moje WyrobyJesień na dobre rozłożyła się na kuchennym blacie. Jeszcze nie osypała się wszystkimi liśćmi ale przyniosła pierwszy koszyk przytulności pełen leśnych grzybów, cynamonu, śliwek, winogron, papryki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym
Smakołyki BerenikiSezon dyni w pełni. Zapraszam więc do jej wykorzystania na wszelkie sposoby. Dzisiaj przepis zaczerpnięty z książki "Jadłonomia" Marty Dymek, w którym zmodyfikowałam
Humanistka w kuchniwierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta. Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie(...)wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Żelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSprawdzony przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu placuszki z serka wiejskiego. Serek wiejski mieszam z mąką, jajkiem, cukrem i odrobiną proszku do pieczenia i smażę na patelni na złoty kolor! W kilka chwil powstają pyszne, pachnące placki z chrupiącymi brzegami i delikatnym środkiem. W przeciwieństwie do naszego wcześniejszego przepisu na placki z kaszy jaglanej z jabłkami(...)twarogu. Bardzo ważne jest, aby tak przygotowane ciasto na placki z serkiem odstawić na ok. 10 minut. Ten zabieg pozwoli składnikom odpowiednio się nawodnić, rozluźnić gluten oraz aktywować środki spulchniające. W rezultacie gładsze, bardziej spójne, a same placuszki delikatniejsze i bardziej puszyste. Smażenie placków zacznij od rozgrzania na patelni niewielkiej ilości tłuszczu. Ciasto nabieraj łyżką i nakładaj na rozgrzany olej
Kuchnia Na WypasieSprawdzą się w nim też inne odmiany jabłek, mniej lub bardziej słodkie, natomiast ja miałam szczęście wykorzystania tych zielonych, absolutnie nieidealnych z wyglądu papierówek. Tort jest niskowęglowy, bez dodatku cukru, mąki. Moja wersja jest mało słodka, specjalnie użyłam małej ilości słodzika, by intensywność kwaskowatości musu jabłkowego nie została zdominowana. Tort, jak to tort, wymaga troszkę(...)składniki w temperaturze pokojowej 2 jajka rozmiar L lub 3 jajka rozmiar M 2 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl ( w zastępstwie sprawdzą się zmielone, ulubione orzechy ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka gotowego musu jabłkowego ze słoika lub z tubki lub tego przygotowanego do przełożenia tortu
Kronika Piekarnikaciasto, oprócz masła i mieszam łyżką, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, ciasto powinno stać się gładkie i lśniące. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, ponieważ jest dość delikatne. Wyrobione ciasto wkładam(...)ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odpowietrzam: Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć, dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze. Miskę z ciastem ponownie nakrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut. Po 30 minutach: Wyrośnięte ciasto wykładam
Uwaga Babcia Gotujedelikatnie wilgotny, bez miodu, a w 100 % piernikowy. Wersja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie jesieni bez kawałka korzennego ciasta. Do zestawu dołączcie tylko ciepłą kawę i zadumę czy tydzień temu, o tej samej porze dnia, nie było jakoś jaśniej. Prawdopodobnie było. Moja dzisiejsza propozycja to kolejne ciasto bezkarnie odcukrzone. Erytrytol jako(...)wymiarach 12 cm / 20 cm 70 gram mąki migdałowej 30 gram zmielonych orzechów - u mnie pekany 30 gram mąki kokosowej 1 pełna łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy piernikowej 4 jajka, rozmiar L 120 gram masła 100 ml śmietanki kremówki 30 % erytrytol - do smaku, u mnie około 1/2 szklanki 1/2 szklanki orzechów - u mnie
Kronika Piekarnikamoje, no co Wy. Pyszne. Zrobiłam je wczoraj wieczorem, dziś już wyszły. Biorąc pod uwagę fakt, że My tak średnio za słodkościami, ja coś tam dziubnę, ale też bez szaleństw (choć czasem szaleństwa się zdarzają) to ten… 25 ciastek poszło! Przepis znalazłam przypadkiem. Szukałam przepisów na wykorzystanie suszonych jabłek, których miałam w nadmiarze. I tak od strony(...)pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 25 ciastek) Jabłka miksujemy w robocie kuchennym na drobne kawałki. Dodajemy do nich mąkę, cukier, masło, sodę i proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania kruszonki. Na bok odkładamy 2 łyżki kruszonki. Do reszty dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy
Kardamonovy