ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1812/2705)

Szybka szarlotka z bezą 101

zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅  Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce  ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową

zdrowo i aktywnie
Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem 264

owoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam i jedno z najlepiej odbieranych przez moich testerów Ciasto wychodzi bardzo gęste, nie wylejemy go do blaszki, a raczej wyłożymy i rozsmarujemy po formie. Co jeszcze zwraca uwagę(...)migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru. Przepis pochodzi stąd . Drukuj Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem Składniki Ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 szt. jajek 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka (dałam 6) 750 g śliwek cynamon Kruszonka 70 g masła

Mieszam w Garnku
Sernik z kaszą manną na biszkopcie. 729

kostka masła (200 g.) Wykonanie: Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotować masę serową(...)Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik, jeszcze na godzinę lub dwie. Kiedy piekę sernik wieczorem, to zostawiam go w piekarniku na całą noc. Bez uchylania drzwiczek

Agusiowe smakołyki
Wilgotne ciasto cytrynowe 135

potrzebne dwa worki, nawet bez tylki. Chodzi o to, że musicie na cieście zrobić zakręconą spiralkę serową i truskawkową. To one sprawią, że na cieście będą widoczne kropeczki z kremu truskawkowego, a z serowego nieco mniej, ponieważ średnio kontrastuje on z jasnym ciastem, ale nadaje fajnego smaku i o to w wypiekach chodzi. Ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny(...)truskawkowego. Przepis na proste wilgotne ciasto cytrynowe znajduje się poniżej, zerknijcie! Ciasto cytrynowe przygotujecie w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny to świetna propozycja na spotkania towarzyskie, jak również na domowy podwieczorek. Na ciasto cytrynowe potrzebujemy: 375 g mąki pszennej 100 g cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

MamaOskarka
Ciasto piernikowe 170

polewą i orzechami laskowymi, idealna szybka propozycja świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO , ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta(...)mlecznej: 100 g czekolady mlecznej 50 g masła do ozdoby: posiekane prażone orzechy laskowe HELIO PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i mieszam rózgą kuchenną. Keksówkę Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy

Zasmakuj Kuchni
Domowy makaron z mąki z ciecierzycy (bezglutenowy) 213

Makaron na bazie mąki z ciecierzycy to ciekawa alternatywa dla tego pszennego, a także ratunek dla osób z alergiami. Jest bogaty w białko, dlatego w połączeniu

Fabryka pomysłów
Sernik dyniowy 199

Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz

365 dni dookoła kuchni
Kopytka z dyni 134

bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę(...)masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki

I LOVE LIFE
TARTA Z MARCEPANEM I ŚLIWKAMI 149

typowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli nadzienie 200 g masy marcepanowej 2 jajka 90 g masła(...)Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim przygotowana formę. Ciasto nakłuć widelcem, na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć

Kuchnia w opałach
Szybka szarlotka z bezą 168

zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅  Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce  ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową

Zdrowie i pysznie na talerzu
FIT Święta 🎄- Przepis #97 Owsiane pierniczki 214

świąt! Dlatego też  dzisiaj rusza seria FIT Święta - czyli pyszne słodkości , które są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Na dobry początek - pierniczki na bazie mąki owsianej, słodzone miodem. Bez dodatku mleka i masła. Wartości odżywcze ( nie wliczam dekoracji, która jest przeze mnie dodana tylko na potrzeby zdjęć) na 100 g: 333 kcal(...)łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej oraz miód. Na stolnicę wysypujemy mąkę owsianą i ziemniaczaną wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie w które wsypujemy kakao oraz przyprawę oraz wbijamy jajka. Na koniec wlewamy rozpuszczony olej z miodem. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki

Health-Fit-Life
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 196

składników bez przygotowywania rozczynu. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną drobno szalotkę z posiekanym (lub zmiażdżonym) czosnkiem. Wsypać mąkę, chwilę podsmażać, aż do złotego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodać śmietanę nie przestając mieszać. Dodać sól, pieprz, tymianek i gotować jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia

Pociąg Do Kuchni
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą 175

dyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;)  Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej

Obiad gotowy
Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 178

ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit.  Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli(...)minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka urosną). Piec

FitKot
Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami 658

przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka(...)rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.  Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku

Ala piecze i gotuje