Pasztet jajeczny Pyszna przekąska nie tylko dla wegetarian. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy jeść go na kanapce na przykład z majonezem lub bez niczego jako przekąskę w formie grubych plastrów. Polecam! Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 15dkg żółtego sera pół czerwonej papryki(...)tarce i wszystkie składniki przekładamy do dużej miski *** *** Dodajemy surowe jajka, majonez, śmietanę, kaszę manną i kurkumę, mieszamy *** *** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut *** *** Kroimy po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z Apetytemciepło jak i na zimno. Więc często domownicy dojadają ją drugiego dnia na śniadanie co dla mnie jest bardzo wygodną opcją składniki na formę o średnicy 24 cm: ciasto; 300 g mąki pszennej 150 g zimnego smalcu 1 jajko 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli do smaku farsz: 2 pojedyńcze filety(...)folię aluminiową, włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko, na około 0,5 mm i wyłóż nim formę do pieczenia. Wcześniej ją natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj, wyłóż folią i wsyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C, przez około 10-15 minut. (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyPrzyznać się kto z Was nie lubi ciastek? Ja uwielbiam! Zazwyczaj staram się robić ciasteczka w zdrowszej wersji z pełnoziarnistej mąki, małą zawartością tłuszczu, bez cukru… Ale kiedy zobaczyłam przepis Pauli z wilkuchnia.pl stwierdziłam, że trzeba zrobić odstępstwo od tej reguły i zrobić coś innego! Akurat w markecie dorwałam świeżą żurawinę, więc lepsza okazja nie mogła się nadarzyć :). Koniecznie(...)żurawiny – 90g cukru – 50g białej czekolady – 40g ksylitolu – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ucieramy z cukrem i ksylitolem. Dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy łopatką do połączenia. Do ciasta dodajemy świeżą żurawinę i posiekaną na większe kawałki białą czekoladę. Całość schładzamy w lodówce
Be Fit Be Strongrobi się je na mleku! Ale uwierzcie- tych także warto spróbować. Chrupiące nie tylko zaraz po upieczeniu, ale i na zimno. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Ja jadłam je bez niczego, ale chłopakom do szczęścia wystarczyła konfitura malinowa i krem z białej czekolady. Z czym Wy je przygotujecie, zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań. Zapraszam Was także(...)mały ok 500g mąki typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej, kremowej barwy. Powoli dolewamy wodę oraz olej. Do wymiesznaych składników stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto łączymy za pomocą szpatułki z ubitymi białkami. Pozwalamy odpocząć
Kuchnia w czekoladziePuszysta i delikatna babka z dodatkiem majonezu, którego w wypieku w ogóle nie czuć. Majonez jest zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Składniki oraz sposób przygotowania: 6 białek ubić mocno na sztywną pianę z 1,5 szklanki (250ml) cukru (cukier dodawać stopniowo) najpierw na średnich, później na najwyższych obrotach miksera. 6 żółtek wymieszać w miseczce z 3 czubatymi łyżkami(...)mąki ziemniaczanej wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia. Wymieszane mąki przesiać małymi porcjami do mieszającej się masy (najwolniejsze obroty miksera) miksować do połączenia składników. Formę do baby wysmarować masłem i oprószyć mąka, wylać masę, włożyć do rozgrzanego 180 stopni pieca na 40 minut z termoobiegiem i później na ok. 20 minut bez termoobiegu sprawdzać do suchego patyczka. Autor
Wasze Przepisymoje, no co Wy. Pyszne. Zrobiłam je wczoraj wieczorem, dziś już wyszły. Biorąc pod uwagę fakt, że My tak średnio za słodkościami, ja coś tam dziubnę, ale też bez szaleństw (choć czasem szaleństwa się zdarzają) to ten… 25 ciastek poszło! Przepis znalazłam przypadkiem. Szukałam przepisów na wykorzystanie suszonych jabłek, których miałam w nadmiarze. I tak od strony(...)łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 25 ciastek) Jabłka miksujemy w robocie kuchennym na drobne kawałki. Dodajemy do nich mąkę, cukier, masło, sodę i proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania kruszonki. Na bok odkładamy 2 łyżki kruszonki. Do reszty dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy
KardamonovySKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru 8 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g ) herbatniki, duża paczka blaszka 25/30 cm lub troszkę większa PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy do miseczki(...)rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 -170 % C, na funkcji termoobieg, gdyby sernik zaczął się przypiekać temperaturę jeszcze zmniejszamy. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy lekko uchylonych dżwiczkach
Kulinarne Fantazje Mariolisłowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól(...)serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha! To danie na bank zagości u mnie
Ostra na Słodkosłowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól(...)serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha! To danie na bank zagości u mnie
Ostra na SłodkoKocham amarantuski! Zawsze smakują rewelacyjnie choć przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Tym razem amarantuski kakaowe. Idealne dla maluchów. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko dzięki dodanemu bananowi. Są idealne jako małe co nieco do kawki także dla mam Serdecznie polecam Wam ten prosty przepis. Amarantuski kakaowe – składniki (10 sztuk): 1/2 średniego dojrzałego banana, płaska łyżka kakao(...)koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka. Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości rafaello i je spłaszczam. Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym na 180 stopni
Natka PietruszkiPrzyznać się kto z Was nie lubi ciastek? Ja uwielbiam! Zazwyczaj staram się robić ciasteczka w zdrowszej wersji z pełnoziarnistej mąki, małą zawartością tłuszczu, bez cukru… Ale kiedy zobaczyłam przepis Pauli z wilkuchnia.pl stwierdziłam, że trzeba zrobić odstępstwo od tej reguły i zrobić coś innego! Akurat w markecie dorwałam świeżą żurawinę, więc lepsza okazja nie mogła się nadarzyć(...)białej czekolady – 40g ksylitolu – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ucieramy z cukrem i ksylitolem. Dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy łopatką do połączenia. Do ciasta dodajemy świeżą żurawinę i posiekaną na większe kawałki białą czekoladę. Całość schładzamy w lodówce
Be Fit Be StrongTort sprawdza się przy każdej okazji. Urodziny, rocznica, święta, no i oczywiście bez okazji Tort z musem pomarańczowym i czekoladowym jest lekki, pachnący i czekoladowy
Słodki sentymentcharakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI 600 g filetu z łososia bez sk ó ry 500 g szpinaku 3 łyżki musztardy 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 łyżki mas ł a 1 ząbek czosnku 1 żółtko s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)przygotowany szpinak odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Filet z łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozwijamy pierwsze ciasto francuskie, na które wykładamy łososia. Wierzch ryby smarujemy 2-3 łyżkami musztardy. Na łososia wykładamy podsmażony szpinak. Rybę przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego
La grande e la piccola cuocamoje, no co Wy. Pyszne. Zrobiłam je wczoraj wieczorem, dziś już wyszły. Biorąc pod uwagę fakt, że My tak średnio za słodkościami, ja coś tam dziubnę, ale też bez szaleństw (choć czasem szaleństwa się zdarzają) to ten... 25 ciastek poszło! Przepis znalazłam przypadkiem. Szukałam przepisów na wykorzystanie suszonych jabłek, których miałam w nadmiarze. I tak od strony do strony(...)pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 25 ciastek) Jabłka miksujemy w robocie kuchennym na drobne kawałki. Dodajemy do nich mąkę, cukier, masło, sodę i proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania kruszonki. Na bok odkładamy 2 łyżki kruszonki. Do reszty dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy
Kardamonovy