całym mieszkaniu podczas pieczenia. Owsiane ciasteczka anzac mają jeszcze jedną zaletę: można je długo przechowywać, ponieważ długo utrzymują swoją świeżość. Teraz jak o tym myślę to zupełnie bez sensu, że o tym piszę, bo jakim cudem miałyby długo leżeć w szafkach jak są takie dobre :)? Owsiane ciasteczka anzac Składniki na 12 ciasteczek: 130 g mąki pszennej (ja użyłam(...)łyżką gorącej wody i szybko dodaj do ciepłego masła i miodu. Następnie mokre składniki dodaj do składników suchych i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze i delikatnie spłaszcz, formując ciasteczka. Ciasteczka piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po upieczeniu zostaw
365 dni dookoła kuchnidziewiętnastej codziennie od czterdziestu lat i piekli się okropnie, gdy ktoś nieświadomy zajmie jej ulubione miejsce) zajada się Tafelspitzem – gotowaną wołowiną. Bo wiedeńska kawiarnia, to także restauracja. Zamawiamy więc sznycla po wiedeńsku – wykrojonego z najlepszego kawałka cielęciny, rozbitego cieniutko i usmażonego na prawdziwym maśle. A na deser Apfelstrudel i Kaiserschmarrn – skrawki ciasta posypane cukrem pudrem i polane konfiturą, które zrozpaczony(...)pięknym, czystym tenorem. Dołącza do skrzypka i pianistki i wspólnie wykonują chwytającą za serce, cygańską pieśń. Starsza pani, znad swojego talerza, posyła kelnerowi całusa. Nie ma wizyty w Wiedniu bez Apfelstrudla z sosem waniliowym . Trześniewski – genialny pomysł naszego rodaka Piętnastominutowy spacer w zapadającym zmierzchu dzieli nas od samego centrum turystycznego Wiednia – placu Św. Szczepana. W pobliżu jest jeden
smakowitehistorie.comczekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie) 30 g cukru, 2 łyżeczki śmietany 30 %, Ciasto : masło utrzeć na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie dodawać roztopioną (w kąpieli wodnej) czekoladę. Następnie dodać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na około godzinę. Na przełożenie : zemleć lub utrzeć migdały. Zagotować w rondelku(...)się wody wrzucić migdały. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do miski i utrzeć dodając cukier waniliowy (lub brandy waniliowe ) i sok z cytryny. Ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty/kwadraty. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Na jednym placku rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim plackiem. Docisnąć
królestwo garówChrupiące, pyszne i proste do zrobienia bułeczki, bez problemu zrobicie je w domu. Idealne na śniadanko czy kolację. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 8-10 bułek Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 200 ml ciepłej wody 500 g mąki pszennej 40 g masła 25 g świeżych drożdży (7 g suchych) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki(...)masło. 2. Przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy wyrabiając jednolite ciasto. Formujemy w kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 45 minut. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i dzielimy na części (od 8-10 wg uznania). Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko nacinamy nożem na krzyż i smarujemy roztrzepanym
karolgotujeSernik limonkowy z oreo Sernik to ciasto, albo deser (zdania są podzielone), z którym – trzymając się odpowiednich proporcji – możemy dowolnie eksperymentować. Ten przepis powstał właśnie ad hoc z produktów, które akurat były w domu . Twaróg i mascarpone w połączeniu z limonką, na spodzie z ciemnych ciasteczek oreo i z polewą z białej czekolady… to musi być pyszne(...)budyniu waniliowego (bez cukru) 4 jajka 800g zmielonego twarogu półtłustego (zmielonego minimum dwukrotnie) 500g serka mascarpone otarta skórka i sok z 3 limonek POLEWA 100g białej czekolady 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z limonki otarta skórka z 1 limonki 2 kostki czekolady gorzkiej Wykonanie SPÓD Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy
Tajemnice Smakulaskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich 6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiego masła Ciasto rozmrozić. Jeżeli daktyle nie są miękkie(...)daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę. Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie). Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut
Smaczny zeszytpiecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne :) Aby przedziałek po upieczeniu pozostał wciąż na swoim miejscu pamiętajcie o podwójnym odciśnięciu - najpierw po napuszeniu a później tuż przed pieczeniem - kształt wtedy gwarantowany(...)rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką
Kocham..lubię..gotuję..Wasze nastroje przed świętami wielkanocnymi? Specjalnie dla Was przygotowałam lekkie i ekspresowe babeczki, które możecie śmiało wcinać bez większych wyrzutów sumienia. Ograniczyłam w nich ilość cukru i tłuszczu, wzbogaciłam za to dodatkową ilością białka. Sprawdzą się idealnie w wielkanocnym koszyczku i na świątecznym stole. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 szklanki cukru/ksylitolu 200g twarożku grani cukier kokosowy(...)szklanka mąki ryżowej 40g budyniu waniliowego miarka izolatu białkowego o smaku białej czekolady i ananasa (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Do jednej miski przesypujemy składniki suche - mąkę, budyń waniliowy, izolat białkowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i cukrem (zwykłym i kokosowym) do uzyskania piany. Następnie do jajek
Kuchnia Elliekażdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka(...)powiesić je na choince. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 min., aż landrynki się rozpuszczą. Pierniczki na choinkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blaszce, aby witrażyk zastygł. Ozdabiamy lukrem. Lukier: Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek
Kuchnia MagdaLenypączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania. Tak to możliwe. Przy użyciu kilku składników, możemy się delektować małymi smakołykami. Te mini, pulchne kuleczki znikają z talerza raz, dwa. Na to z pewnością musicie się przygotować. Składniki: 300 g serka homogenizowanego o smaku np.waniliowym 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)samego początku gdyż za szybko spali pączusie. Jajka miksujemy mikserem wraz z cukrem waniliowym. Dodajemy serek ciągle miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Ciasto nakładamy łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Możemy łyżeczką najpierw umoczyć w oleju, ciasto nie będzie tak się kleiło. Smażymy z dwóch stron
Życie zaczyna się w kuchnigodzinę. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą. Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się(...)przestygnięcia. Wykonanie kulebiaka: Ciasto wyrabiamy krótko ręką, stolnicę jak jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach dopasowanych do blaszki. Ja piekłam kulebiaka w tradycyjnej keksówce. Kapustę z grzybami rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając wzdłuż szerszego boku kila centymetrów czystego ciasta. Ciasto z farszem zawijamy w rulon. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy tam nasz
Themo przepisykażdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka(...)powiesić je na choince. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 min., aż landrynki się rozpuszczą. Pierniczki na choinkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blaszce, aby witrażyk zastygł. Ozdabiamy lukrem. Lukier: Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek
Kuchnia MagdaLenyJeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny(...)łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować powoli dolewać olej. Odłożyć mikser. Dodać sok, skórkę z cytryny, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę (do suchego patyczka
Simply FoodNa pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch
Via GustoŚwietny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek(...)pieczenia ¾ szklanki cukru 1 torebka cukru z wanilią Dr.Oetker 1 szklanka pokrojonego rabarbaru Sposób przygotowania: W jednej miseczce wymieszać ze sobą suche składniki czyli: mąkę, proszek, cukry. W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych
Wanilia i Kardamon