ręce, to tak w skrócie. Wyszły bardzo chrupiące i meeega smaczne. Piekłam je już dwukrotnie i powrócę do nich z pewnością jeszcze nie raz. Są to moje ulubione pełnoziarniste ciacha. Bez cukru, bez pszenicy (orkisz nie ma nic wspólnego z obecną pszenicą), bez laktozy (gdy użyjemy masła z ukwaszonej śmietany, ja takie właśnie używam). Samo zdrowie(...)tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki
Smaczne Zdroweokrągły placek o średnicy ok. 5cm i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarowałam przygotowanym sosem. Rozłożyłam kawałki usmażonego kurczaka, usmażone pieczarki i ogórki pokrojone w półplasterki. Wszystko posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem i wstawiłam pizzę do piekarnika. Pizzę piekłam ok. 25 minut w temp. 200 stopni. Upieczoną wyjęłam z piekarnika, pokroiłam(...)zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjełyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową) 2 łyki cukru pudru Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 kostka masła Polewa 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru (dałam kryształ) 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek śmietany (dałam(...)następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połaczenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt
O kuchni z uczuciemostatniego zleconego pieczenia tortu zostało mi sporo biszkoptu, który ścięłam z wierzchu, by uzyskać równy blat. Nie miałam sumienia go wywalić, bo uwielbiam go i przyznam bez bicia, że nim zrobiłam salami dziubałam non stop... Mowa o biszkopcie brownie, który nie raz już był przeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania(...)masę kajmakową, #cukiertrzcinowy, kakao, czekoladę oraz masło. Wyrabiamy do połączenia się składników, a następnie już bez użycia ostrza mieszamy z bakaliami. Gotową masę schładzamy w lodówce ok 1 godzinę, po czym formujemy 2 różnej wielkości wałki i owijamy je w papier do pieczenia. Chłodzimy najlepiej całą noc. Przed podaniem wyciągamy i każde „salami” obtaczamy np. w kakao
Kuchnia w czekoladzieSernik bez sera :) Przygotowany na bazie kaszy jaglanej i kakao. Idealny dla osób, które nie tolerują laktozy i z tego powodu muszą zrezygnować z tradycyjnych serników. Niezwykle kremowy, bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia :) Spód: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki musu jabłkowego domowego lub ze słoiczka 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego ewentualnie 2 łyżki syropu(...)karmelowego 0 kcal Jedną szklankę płatków owsianych zmielić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać i docisnąć do dna. Schłodzić. Masa: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3-4 łyżki kakao 4 łyżki deseru sojowego waniliowego lub jogurtu jeśli tolerujemy nabiał 2 łyżki miodu 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej
Chocolate Muffin Blogskładniki . Są bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), cukru, jajek, orzechów – wolne od alergenów i dozwolone na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo . To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka. Ciasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów(...)zacząć od rozgrzewania piecyka. Używając blendera (ręcznego albo większego) dobrze wyrób ciasto . Ręcznie formuj płaskie okrągłe ciasteczka albo użyj foremek . Pamiętaj jednak, że tylko proste kształty (gwiazdki, serduszka) wyjdą, ciastu brakuje lepkości na bardziej skomplikowane formy. Ja przykładałem foremkę do papieru do pieczenia, wypełniałem ją łyżką ciasta i palcami je formowałem w środku foremki. Następnie ostrożnie podnosiłem foremkę, pilnując
PaleoSMAKwierzchu. Paprykę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na cieście. Podobnie pokroiłam ogórka i również rozłożyłam na pizzy. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki i także porozkładałam na cieście. Pizzę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie pizzę posypałam resztą sera i zapiekałam ją do jego roztopienia. Pizzę podałam oczywiście na gorąco. (adsbygoogle(...)/2020/01/pizza-z-warzywami.htmlpizza z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-kurczakiem.html), pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjeproszku do pieczenia Do nasączenia: • 1/2 szklanki zaparzonej kawy Masa: • 500 g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej • 280 g miękkiego masła • 300 g słonecznika • 6 łyżek cukru • 4 łyżki mleka • 50-70 ml wódki • około 180g herbatników Polewa: • 8 łyżek wody • 8 łyżek cukru • 80 g masła • 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Sposób przygotowania(...)białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka
W mojej kuchnimałe wgłębienie. Na drugi papier do pieczenia z okręgiem wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać. 5. Obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 130C na funkcji termoobieg przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110C i suszyć bezy przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu bezy można zostawić do ostygnięcia w piekarniku(...)wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać jogurt, skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko mikserem. Bezę z małym wgłębieniem położyć na paterze i wyłożyć na nią połowę kremu, wyrównać. Jedną figę pokroić na kawałeczki (tą która nie była zapiekana) i posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone
Mała CukierenkaPyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować(...)papierem do pieczenia i pierwszą warstwę ciastek, na ciastka połowę kremu, później warstwa ciastek moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy, kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam
W królestwie smaków BeatyBułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na bułeczki możecie dodać drobniutko posiekane suszone pomidory lub oliwki, będzie wytrawnie i równie pysznie! SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 80 ml mleka 200 ml letniej wody łyżeczka cukru pudru 7 g suchych drożdży(...)minut, by dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto delikatnie i krótko wyrabiam jeszcze ręką, dzielę na 9-10 porcji, formuję bułeczki. Układam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Głęboko nacinam tępą stroną
Zasmakuj KuchniPyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o
My Culinary ArtJeśli chcecie podać taką tartę małym dzieciom, możecie przygotować bez dodatku cukru. Wystarczy dodać do niej słodsze jabłka lub inne słodkie owoce, by wyeliminować całkowicie cukier. Jeśli przyrządzacie ją z kwaśnymi papierówkami warto jabłka lekko dosłodzić. 1 i 2/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny bezmlecznej 1 jajko 2 łyżki wody(...)opcjonalnie) cukier lub inne słodzidło (u mnie 4 łyżki) Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie siekamy ją nożem i wrzucamy do mąki. Masę rozcieramy palcami, aż nie otrzymamy lekko grudkowatego ciasta. Następnie dodajemy jajko wymieszane z 2 łyżkami wody i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto formujemy
Dieta bez mlekaprosty, tani i szybki w przygotowaniu! Składniki (blaszka 25 x 25 cm): SPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka roślinnego - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego itp. - 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub ew. innej bezglutenowej) MASA: - dżem wiśniowy ŁOWICZ 100% bez cukru (lub inny niesłodzony dżem) - 2 szklanki daktyli namoczonych 10 minut we wrzątku(...)gotujemy pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Ostudzoną kaszę dokładnie mieszamy (łyżką lub ręką) z mąką ryżową. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze "dogniatamy" ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie dokładnie blendujemy daktyle, olej kokosowy i sok z cytryny. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą dżemu, a później daktylowym
Smakuje zdrowociasto na blat roboczy i wyrabiaj je przez 8 minut. Uformuj kulą z ciasta i odstaw do wyrastania pod przykryciem na 90 minut w ciepłym miejscu. Można ciasto włożyć do natłuszonej miski i przykryć torbą foliową, a następnie włożyć do piekarnika z włączonym światełkiem. Wyjmij ciasto na blat roboczy i krótko zagnieć (2 - 3 razy), aby je odgazować. Podziel ciasto(...)ciastu 10 minut pod przykryciem. Każdą kulę rozwałkuj do postaci prostokąta o wymiarach 20x10 cm. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku kwadratu. Uszczypnięciami palców zespój zewnętrzny dłuższy bok z resztą ciasta. Utworzony wałek ciasta kilkukrotnie potocz po blacie wyrównując dłońmi jego średnicę na całej długości. Spojeniem do dołu umieść wałki wzdłuż na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia
Grahamka, weka i kajzerka