ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1187/2705)

Prosta tarta z jabłkami 183

tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil.  Ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3 żółtka 3/4 kostki masła (150 g) 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy(...)najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do zarumienienia,  ok 15 minut w 180 st. C Ja piekłam na papierze do pieczenia, ale tak naprawdę w tym przypadku jest on zbędny. Jabłka: 5-6 dużych jabłek 1 łyżeczka cynamonu

Cynamonowe szczęście
Oponki bez smażenia z piekarnika – donaty z piekarnika - pyszne i puszyste 117

chwilę mieszam, tak żeby masło połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, elastyczne i lśniące. Jeżeli ciasto bardzo by się kleiło do blatu podczas wyrabiania, to możemy blat podsypać delikatnie mąką i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, miskę nakrywam(...)minut do wyrośnięcia. Skrawki ciasta ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki. Pieczenie oponek: Blachę z oponkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 18 minut, tak żeby ładnie się zrumieniły, długość pieczenia zależy od piekarnika i grubości oponek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone oponki zdejmuję

Uwaga Babcia Gotuje
Placuszki owsiane, Česká Hospoda 182

żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody(...)batter should be quite thick (if it's not, add a bit more flour). Stir thoroughly. Fry small fritters in a dry frying pan (1 tbs batter for 1 piece). Serve warm

Qlinarnie i Qlinarnie
BISZKOPT Z MASĄ KAWOWO - ORZECHOWĄ 58

Dzisiaj przepis na ciasto z masą orzechowo - kawową i bitą śmietaną. Ciasto nie jest     skomplikowane w przygotowaniu a bardzo smaczne i efektowne.          BISZKOPT :  4 jajka rozmiar "L" 1/2 szklanka cukru (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1/2 szklanka oleju  1/2 szklanka mąki pszennej tortowej  1/2 szklanka mąki ziemniaczanej(...)Biszkopt przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, 23/33 cm i pieczemy 30 minut w temperaturze 185 % C.  Po upieczeniu studzimy go w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnia. Bardzo zimną śmietanę u bijamy na sztywno z cukrami, jak będzie ubita dodajemy mascarpone, chwilkę mieszamy i wsypujemy śmietanfix. Na blat ciasta rozsmarowujemy dżem wiśniowy, na to masa z orzechów, biszkopt

Kulinarne Fantazje Marioli
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 174

zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam do Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata.   Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 40 min Dla 6 osób: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek(...)koniec wlej mleko ze śmietaną, nadal ubijając. Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 452

minut. Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części. Ciasto kokosowe: 20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto , 5 białek , 1 szklanka cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut. Masa(...)przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić.  Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Ciasto przekładamy w następujący sposób: - ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto. Polewamy ulubioną polewą czekoladową. Smacznego! Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gigantyczny rabarber na ciasto z kruszonką 94

ciasto z rabarbarem i kruszonką. To ciasto wygląda jak drożdżowe z rabarbarem . Jest to ciasto ucierane na maśle i jeśli piszę masło to mam na myśli prawdziwe pachnące masło. Ciasto jest proste w pieczeniu. Miksuję jajka z cukrem, a potem dodaję rozpuszczone masło, ile? Sporo! Lubię jak ciasto jest wilgotne i puszyste, a masło gwarantuje takie wypiek. Upiekłam ciasto(...)myślałam, że jest czerwony. Niestety nie, ale ciasto i tak jest pyszne i gdzie nie gdzie spod kruszonki przebija czerwony kolor. Lubię ciasta z kruszonką. Kruszonka to też taki cukierniczy trik. Jeśli do ciasta dodaje się kwaśne owoce lub rabarbar, który jest mocno kwaśny to dodatkowo można dosłodzić przygotowując słodką kruszonkę. Ciasto z rabarbarem i kruszonką 20 kawałków Składniki

codojedzenia
Comber Kakaowy 184

Ciasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki lub świeże pokrojone w kosteczkę mmm... pychota :D Składniki na jedna foremkę 1 i 1/4 szkl mąki 100 gr masła w temp. pokojowej 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 204

ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem. Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 100 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki z amarantusa duże opakowanie budyniu śmietankowego (64 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach

FitKot
NAJLEPSZA domowa przyprawa korzenna – do piernika 118

minęło? Czas najwyższy zabierać się do roboty! Pierniki dojrzewające pewnie już od dwóch tygodni leżakują i czekają na dzień pieczenia? Wiem, że wiele z Was piecze pierniczki, czy pierniki dzień przed świętami, nie bawiąc się w dojrzewanie ciasta. Stąd wychodzę do Was z propozycją przygotowania własnej przyprawy korzennej! Świetnie sprawdzi się ona w każdego typu korzennych wypiekach lub napojach(...)Świetnym przykładem są ziarna pieprzu, które świeżo po zmieleniu są intensywne w smaku, w porównaniu do kupnego, zmielonego już pieprzu, który jest o wiele bardziej delikatny, czasem już nawet bez smaku. Tak samo jest z przyprawą do piernika. Przygotowując ją w domu, mieląc składniki, otrzymujemy bardzo aromatyczną mieszankę, która już w najmniejszej ilości nadaje wspaniały korzenny smak potrawom

Be Fit Be Strong
TORT WIELKANOCNY 295

świątecznym stole :). Krem czekoladowy jest bardzo stabilny w przeciwieństwie do adwokatowego. Dlatego krem ten polecam jedynie do lekkich tortów bez masy cukrowej i ciężkich dekoracji. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę z czekoladek w śmietance. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy i adwokatowy, składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). Dzień(...)dekorujemy czekoladą. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (tortownica śr 18cm): 4 białka + szczypta soli (rozm

Słodki Pomysł
Dietetyczne ciasto / "Cielak" otrębowy 175

sera chudego białego Emilki 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Sposób przygotowania: Białka z wszystkich jajek wrzucamy do jednej miski, natomiast żółtka rozdzielamy, do dwóch misek, odpowiednio dwa i jedno żółtko;) do miski z dwoma żółtkami, dodajemy otręby, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, kakao, 20 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy(...)sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do masy otrębowej białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka omlety z kremem/serem ;) 156

dzieje i mam nadzieję, że niedługo coś się zmieni. GŁOWA DO GÓRY! ;) Składniki (6 sztuk): 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki chudego twarogu (dałam Emilke 0%) 2 jajka 1-2  łyżki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła jako krem ser Emilka (około 500g(...)twaróg, żółtka z jaj mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut upieczone biszkopciki odstawiamy na około 1 godzinę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek - pycha! bez cukru i bezglutenowy 159

było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście(...)łyżka syropu z agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno  Dodać mąkę i stewię. Delikatnie wymieszać Wylepic spód formy. Podnakłuwać widelcem  Piec w 150st przez 20 minut (aż sie lekko przyrumieni

pyszne zdrowości
Sernik "Krówka" - bardzo prosty, pieczony sernik z dodatkiem ganache i orzechów. 309

bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis(...)sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne. Masę wylać na herbatniki.  Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę.  W rondelku umieścić pół

Poezja Smaków - blog kulinarny