ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:406/1234)

Odrywane bułki maślane 240

października przypada  Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba  i bułek nie jest takie trudne,  każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu    Zorra  i dzisiejszymi(...)letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat. Podzielić na 15 równych części

Stare Gary
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 217

wsypujemy do misy robota, dodajemy  pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą(...)gdzie jest dziurka,  to miejsce wypełniamy malinami z rumem, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (ja to robiłam łopatką) i brzegi ciasteczka nacinamy nożem, tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na paterę, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z grubą i chrupiącą skórką 157

wiem, co mnie natknęło-ale skoro wszyscy pieką chleb, upiekę i ja. Domownicy, gdy to usłyszeli-ewakuowali się ...gdyż każdy z nich wie, co to oznacza-ja plus odmierzanie produktów, mieszanie, trzymanie się przepisu. To musi się zakończyć katastrofą. Wiecie co, zaskoczyłam ich (tak samo, jak siebie)...udało się- bez jednego: "No, cholera jasna!!!" Chleb urósł, upiekł się(...)ciasto. Odstawiamy na min, 12 godzin. Blat podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski i uformować kulę (zawijając boki do środka). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką ściereczkę, zawinąć i pozostawić na 2-3 godziny (w ciepłym miejscu)do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik (250 stopni)-włożyć naczynie żaroodporne ( u mnie żeliwny garnek)-na półgodziny. Do gorącego naczynia przełożyć ciasto.Piec przykryte ok.30 minut, następnie

Kopystką po garach
Przepis #156 Bezglutenowe ciasto kokosowe 151

Witajcie, dzisiaj mam propozycję na pyszne ciasto dla wielbicieli kokosa:) Uwielbiam wszystko co kokosowe dlatego wpadłam na pomysł zrobienia wypełnionego po brzegi kokosem ciasta. Deser jest bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Nie ma w nim także mleka. Jest proste i szybkie do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Ten przepis możecie także zobaczyć(...)pieczenia. Dokładnie łączmy wszystkie składniki krótko miksując. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki (moja forma ma wymiary 16 cm średnicy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut . Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch wystudzonego ciasta s marujemy masłem migdałowym a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Zamiast masła migdałowego można użyć innego masła orzechowego. Przepis

Health-Fit-Life
CHLEBEK JAGLANY, Z KASZY JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 161

przechowuję ją w lodówce. Ostatnimi razy miałam kaszę ugotowaną z dość dużą ilością wody (1,5 szklanki kaszy gotowałam w 1 litrze wody, na malutkim palniku, bez mieszania, ok.20 minut, do wchłonięcia całej wody- ugotowałam więcej, gdy przygotowywałam kluski leniwe z kaszy jaglanej ). Oczywiście kaszę przed gotowaniem podprażam w suchym garnku (traci goryczkę). Z przyprawami można poeksperymentować, ja podaję(...)blender. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i siemię lniane, mieszamy. Masę przekładamy na dużą blachę (u mnie z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy (łyżką maczaną w wodzie) na całej powierzchni jak najcieńszą warstwą. Czym cieńszą warstwę ciasta rozprowadzimy, tym bardziej chrupkie uzyskamy chlebki. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu, siemienia lnianego i czarnuszki (lub dowolnie) i skrapiamy pędzlem maczanym

Smaczne Zdrowe
ROLADA KAWOWA BEZ PIECZENIA 153

Rolada kawowa to deser, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Smakiem przypomina tiramisu. Krem jest puszysty o delikatnym posmaku kawy. Natomiast oprawa ma bardziej intensywny

Kuchnia Paulettes
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 356

mleka roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy budyń. Studzimy (bez pokrywki). Truskawki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części(...)układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy bułeczkę, tak formując żeby łączenie było na dole, zaginamy w rogala i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury

Rozpustne gotowanie
Kremowy dahl z soczewicy z chlebkami 144

Pyszny, sycący, kremowy dahl z soczewicy z chlebkami. Potrzebujesz 20 minut na przygotowanie pysznego obiadu lub kolacji. Składniki: szklanka soczewicy pomarańczowej lub żółtej  2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach 2 łyżeczki przyprawy curry lub kurkumy 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżka chili w płatkach 2-3 kostki mrożonego szpinaku(...)smaku i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i szpinak. Gotować 5 minut. W czasie kiedy gotuje się dahl zagnieć z podanych składników ciasto na chlebki. Jeśli będzie za tępe dodaj trochę jogurtu, aby ciasto miało odpowiednią konsystencje. Podziel na równe części i podsypując mąką rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wypiecz chlebki

AZgotuj!
Sernik z waniliową chałwą na kruchym spodzie 132

składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki na 20 min. Nagrzej piekarnik do 180°C. Grzanie dół Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ciastem spód blaszki i piecz na jasnozłoty kolor przez 15 minut. Wyjmij i wystudź spód, przygotuj masę na sernik. MASA SEROWA: - 120 g masła - 250 g cukru drobnego - 4 jajka - 200 g chałwy waniliowej

SMYKWKUCHNI
Malinowe delicje – malinowa chmurka 94

Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie). Ciasto pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut do czasu, aż się zrumieni. Drugą blaszkę(...)koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Rozsmarowujemy na drugim cieście, a wierzch piany posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 C. Jeśli macie duży piekarnik możecie piec oba ciasta jednocześnie, lub jedno po drugim. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta cytrynowa 146

żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe ) Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki(...)czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty. Składniki na krem cytrynowy: ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i skórka) 3 jajka 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam niewielką ilości zimnej wody i odstawiam, żeby napęczniała

Słodki sentyment
Orzeszki z kremem kokosowym 140

pieczenia Krem kokosowy: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 50g masła  Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, owijamy folią, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki(...)pieczemy w rozgrzanej maszynce przez około 2-3 minuty.  2. Przygotowujemy krem: mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Kiedy cukier się roztopi dodajemy mleko w proszku, wiórki i cukier. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać więcej mleka. Masę studzimy. Jeszcze letnią nadziewamy orzeszki - wykładamy 1 łyżeczkę masy na połówkę orzeszka, przykrywamy drugą.  3. Przestudzone orzeszki maczamy

Szefowa kuchni
Drożdżowe wianuszki z jajkiem 191

Wielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków(...)prostu uformować okrągłe bułeczki.  Składniki na 6 małych wianuszków (ja przygotowałam 2 małe i jeden większy, który w trakcie pieczenia stracił pierwotny kształt):   250ml mleka ½ kg mąki 50g świeżych drożdży Babuni 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 80g masła ⅓ łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko na jeden wianuszek Odrobina roztopionego

Kuchnia w czekoladzie
Ucierane Ciasto Jabłkowo - Gruszkowe 193

cytryny Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy całość do połączenia się składników. 2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Ciasto pieczemy 180 stop. przez(...)minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy ) 3. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło. Masa budyniowa na soku 4. Z 300 ml soku odlewamy 50 ml, pozostałą resztę zagotowujemy z cukrem. W tych 50 ml mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się

Gotowanie...to proste !