ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:405/1234)

Ciasto na białkach z makiem i powidłami 390

szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli  3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki soku z cytryny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  2. Białka ubijamy(...)sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.  3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto

Szefowa kuchni
Drożdżówki ze śliwkami 132

łyżeczki soli 1 jajko 1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek 6 śliwek trochę cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 12 części(...)nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. I zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach i studzimy na kratce. Jemy

Marder&Marder Manufacture
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74 180

ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g  masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru ziarenka z połowy laski wanilii lub kropelek kilka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki a następnie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła podsypując mąką(...)mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki.  Rozwałkowany placek kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą lekko rumiane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brzdąc 223

Dziś przedstawiamy Wam ciasto naszego dzieciństwa. Żadna rodzinna impreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru(...)cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy na wcześniej wyłożoną papierem blachę.  Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Teraz zabieramy się za krem. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej przygotowanej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijam wraz

Kolizje Smaków
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 192

twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) szczypta(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC  Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PRALINY DAKTYLOWE A'LA FERRERO ROCHER 169

Pralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo

Kuchnia MagdaLeny
OH, BOY! CAKE 182

namiestnikach, rycerzach i giermkach. Słowem, dzisiaj bawimy na dworze! Przyszły wakacje, zrzucamy koszulki! Od razu będzie widać, w kim płynie błękitna krew… A jeśli ktoś się wstydzi paradować bez niej, taką fajną, jak ja mam na sobie, może dostać tutaj . Składniki: 3 jajka 1 1/2 szklanka cukru 2 tabliczki czekolady 3/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki agrest ciemne(...)dodajecie do masy w ślad za czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki się wymieszają, wylewacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki na talerz. Serek mascarpone miksujecie z 1/2 szklanki

GRUBY WAŁEK
Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) 261

Zapach po otwarciu opakowania? Ekhm... siano? Serio. Może nie brzmi zachęcająco, ale tak właśnie pachnie :D Tutaj nie widać tego koloru (przez sodę i melasę), zapach zupełnie zniknął podczas pieczenia, a smak jest  nietypowy, ale ciekawy (brawo dla mnie za ten wiele mówiący opis). Ciasteczka są słodko-słone, więc pewnie zasmakują miłośnikom solonego karmelu :) Na pewno(...)kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy). Piec

FitKot
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 265

następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić(...)cukierniczego i wypełnić wolne przestrzenie. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i przykryć ciemnym biszkoptem. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udekorować. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: Masło wyjąć z lodówki min. 2 godz. wcześniej. Białka wlać do dużej metalowej miski. Miskę z białkami ustawić na garnku z gotującą się wodą i chwilę ubijać trzepaczką. Następnie

Domowa Cookierenka Agi
Piernik staropolski - dojrzewający 157

zasmakował także w tym roku będzie powtórka.  Dla kogo: dla lubiących rozkładać pracę na części dla miłośników piernika dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść Składniki na ciasto: 500g miodu 250g masła 3 jajka 2 szklanki cukru 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy(...)też za ciepło, bo ciasto nam zjełczeje! Po tych 5-6 tygodniach podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut).    Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć

Mania Wypiekania
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 249

blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Można wyrysować na nich koła o średnicy ok. 26  cm. Masę bezową podzielić na 2 części i rozsmarować równomiernie na wyznaczonych wcześniej kołach. Można też przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać spiralnie aż do uzyskania pożądanej wielkości.  Piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami(...)średnicy 22-24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę z białek  przełożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić  do ostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść

KUCHARNIA
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 139

proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych likier koksowy KREM 400 m mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 10 łyżek cukru pudru 200 g białej czekolady 750 g mascarpone DEKORACJA wiórki kokosowe dekoracja cukrowa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy(...)połączenia się składników. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st przez ok 40 minut.  Po wystudzeniu wycinamy małe okręgi i nasączamy likierem kokosowym. KREM: Mleko kokosowe zagotowujemy. Dodajemy wiórki koksowe i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez ok 40 minut co jakiś czas mieszając. Dodać likier kokosowy. Po zestawieniu

Kuchnia w oparach
JAGODZIANKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 297

najmniej 8h (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy ciasto na drugi dzień z lodówki, wykładamy na podsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok.1cm. Kroimy na kwadraty o boku ok.6-7cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód lub kilka kulek borówek i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem na spód). Przykrywamy(...)pozostawiamy na ok. 1,5h do wyrastania. Po tym czasie jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy w tej temperaturze ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Drugą partię piekłam już trochę krócej. Jeszcze gorące jagodzianki smarujemy przygotowanym lukrem z cukru trzcinowego i kremówki i odstawiamy, kto nie może

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczkowe kubeczki z kremem (bez glutenu, cukru białego) 142

jeszcze odrobinkę wody. 4. Ciasto pozostawić na kilkanaście minut w lodówce. 5. Papierowe kubeczki do cupcake’ów wylepić od środka ciastem (ciasto na brzegach nie może być za grube, na spodzie ma być dość cienkie, ponieważ podczas pieczenia dół się nieco uniesie. 6. Piec kubeczki w 170’C ok 10 minut. Jeśli za bardzo pieką się od góry brzegi(...)zmienić grzanie na dolną gałkę pod koniec pieczenia. 7. Po upieczeniu (uniesiony spody kubeczków delikatnie przyklepać do dołu gdy ciasto jest jeszcze ciepłe)pozostawić je do wystudzenia   i zdjąć delikatnie papierki. KREM 8. Twaróg zmiksować dokładnie z olejem i ksylitolem (jego ilość można określić samemu po spróbowaniu kremu). 9. Dodać kakao i całość wymieszać tak aby pozostały smugi

Candy Pandas
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 188

Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom(...)wyszło, choć pewnie nie aż tak puszyste) i miksujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut, po czym zostawiamy w piekarniku na ok. 2 godziny. Ciasta nie dopiekamy do suchego patyczka; ma być wilgotne i strukturą bardziej przypominać brownies niż murzynka. Podajemy z cząstkami świeżejpomarańczy . Smacznego! Oryginalny przepis

Bazując na smaku