waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo(...)rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 300 g truskawek patyczki i foremki do lodów opcjonalnie czekoladowe chrupkie kuleczki Wykonanie: 150 g truskawek miksujemy dokładnie
Kulinarne przygody Gatitynożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy. Smacznego Przepis bierze udział
Oryginalny smakpapierem do pieczenia. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki ( użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm). Ciasto jest dość maziste i lepkie ale dzięki temu po upieczeniu jest kruche i bardzo smaczne *** *** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut *** *** Białka ubijamy(...)piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Masę serową wykładamy na podpieczony spód *** *** Na wierzch masy ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ciasta *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C (piekłam bez termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem *** *** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki
Blog z Apetytembez soli przepis ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła
Smakowite DaniaNarodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny i mąki ziemniaczanej Białka ubijałam w dzieży ok 5 minut, następnie dodawałam(...)drobniutki cukier, po łyżce. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wlałam sok z cytryny. Piekłam przez 45 minut w 140 stopniach - pijąc kawę i czytając książkę prawie nie odchodziłam od piekarnika, żeby sprawdzać czy blat nie został za bardzo przesuszony. Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjęłam delikatnie papier z wierzchu. Wystudziłam
AZgotuj!zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy na grubość 15-20 mm Kroimy na paski 5-7 cm szerokości i zakręcamy wzdłuż jak spiralę lub wyrabiamy na "wałki" Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami... (jeżeli ktoś chce, bo można upiec bez nasion i smarowania) Pieczemy(...)góra/dół Po upieczeniu chwilę studzimy minimum 10 minut. Smacznego
chleba naszegopuder Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto włóż do zamrażarki na około 10 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Nawiń je na posmarowane wcześniej olejem kokosowym foremki do rurek. Piecz około 20 minut w 180 stopniach
Via Gustomąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto siekamy nożem a następnie zagniatamy na koniec dodając sól. Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) i do większej części dodajemy kakao., zagniatamy. Każdy kolor ciasta zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto gdy zamarznie ścieramy na grubych oczkach(...)tarki. Wiórkami wylepiamy blaszkę lekko je przyklepując. Spód pieczemy ok 18 minut w 180 st.C. Ciasto wyjmujemy o studzimy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy połowę cukru cały czas ubijając. Na koniec wlewamy sok z limonki a następnie zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy resztę cukru wymieszaną z budyniem. Gdy masa będzie jednolita wlewamy masło i mieszamy przy pomocy trzepaczki. Piankę
Dzieje kuchennej Wiewiórykwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić(...)lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na spód prostokątnej blaszki (20x30cm). Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez ok 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie rabarbar i truskawki umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i kisielem. Na gorącym spodzie rozsypać herbatniki, wyłożyć rabarbar z truskawkami. Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec
Smakołyki Asistopni. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec około 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia chleb można wyjąć z formy i dopiec na kratce już bez formy. Smacznego! Przepis znalazłam tutaj
kuchnia doskirazem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka(...)jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu. Jabłecznik z bezą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytcukrem pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około
królestwo garówcytryny Jeśli jabłka są kwaśne to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochamcytryny • 2 łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków migdałowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać(...)masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne
To co kochamcukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone(...)cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynek