ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:613/867)

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 175

cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki(...)pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj

Smakołyki Asi
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 115

smaku mały pęczek mięta Skwarki: kawałek słoniny WYKONANIE:  Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.  Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty(...)Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.  Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.  Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto

Fiołkowe Talerze
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 153

smaku mały pęczek mięta Skwarki: kawałek słoniny WYKONANIE:  Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.  Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty(...)Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.  Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.  Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto

Fiołkowe Talerze
Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami 172

sposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze. Nie sprawiają żadnych kłopotów przy smażeniu, są giętkie i elastyczne. Jedynie może nieco grubsze niż tradycyjne, bez dodatku dynii. Dynia nie wpływa również na smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serm koniecznie spróbuj(...)miodu/cukru 1 łyżka oleju 2 jajka masło ghee/ olej do smażenia Składniki na nałożenie: 2-3 jabłka 1 łyżka miodu/cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łodyżki tymianku - opcjonalnie Wykonanie: puree z dynii przygotować wg  tego przepisu. Puree przetrzeć dodatkowo przez sito do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywne kotleciki w sezamie 129

godzinę, aby smaki się połączyły. Odciskamy warzywa, dodajemy przyprawy oraz jajko. Stopniowo dosypujemy mąki. Wszystko zależy jak odsączyliśmy warzywa, im bardziej, tym mniej mąki będzie potrzeba.  Masę odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby nieco stężała. Dzięki temu łatwiej będzie się formowało kotleciki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej(...)kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia.  W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi doskonałą przekąskę w plenerze :) Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ciasto jogurtowe z truskawkami 16892

czasu połączenia się składników (Im krócej miksowane tym lepiej, bo będzie bardziej puszyste. Dłuższe miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek(...)zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu

Kulinarne Przeboje
Ciasto na maślance z rabarbarem 166

najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki cukru Kruszonka(...)składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na cieście rozsypać rabarbar (bez soku) i pokruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut do tzw suchego patyczka. *Można ciasto upiec w mniejszej

Ala piecze i gotuje
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 882

szczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. JAK SPISAŁ SIĘ SPRZĘT? Przyznam szczerze, że już po wlaniu ciasta na pierwszego gofra i podejrzeniu go podczas pieczenia powiedziałam WOW! Tak, było WOW! Mimo mniejszej mocy od dotychczasowego sprzętu gofry wypiekały się pięknie! Cudownie rosły, ładnie się rumieniły, skórka robiła się(...)odrobinie masła przygotowałam jajko sadzone, pieczone pomidory i grillowany czosnek. Po chwili świetne dodatki do gofra były gotowe! Później w ruch poszła jeszcze kiełbaska i grillowany camembert – mniam! PODSUMOWUJĄC: Sprzęt marki MPM model MOP-23M to nie tylko gofrownica, ale urządzenie 3w1 – składa się z gofrownicy, sandwicha i grilla. Wymienne wkładki bez problemu zamieniają urządzenie w inny

Ostra na Słodko
Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) 120

autorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień niczym się nie różnią. Bez problemu można je upiec wcześniej i cieszyć się smacznym śniadaniem, ponieważ są lepsze od bułeczek, czy też klasycznych kanapek. Ten zapieczony, serowy wierzch kusi... Sprawdzą się również jako idealna(...)łyżeczki proszku do pieczenia  1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko   130 ml soku pomidorowego (u mnie Victoria Cymes )   70 ml oleju Dodatkowo:   100g szynki 20g żółtego sera Wierzch: żółty ser do posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować

Di gotuje
Muffiny czekoladowe z malinami 202

wcale nie koleżanka z sąsiedztwa, choć i taka może być bardzo pomocna, bo przecież - co dwie głowy to nie jedna !My jednak szukaliśmy prostego rozwiązania przy pieczeniu muffin bez odpowiedniej blachy. Świetnym rozwiązaniem są jednorazowe aluminiowe foremki do wypieków . Sprawdźcie w sklepach i koniecznie kupcie. Takie sztywne foremki sprawdzają się także, gdy chcemy przetransportować muffiny lub zabrać na piknik(...)podróż. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego   50 g cukru białego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury

kolorowotorcikowo
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 315

Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem jajka, samego żółtka lub z dodatkiem mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich(...)ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się

karmelowy
Drożdżówki z truskawkami 109

ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru 1 jajko 50 g masła 12 truskawek Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy(...)jeszcze 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2) . Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić

Świat Ciasta
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 152

oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać, składając je i formując niewielki prostokąt. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie wałkowania(...)Foto 3 Foto 4 Placek ciasta posmarować równomiernie masą twarogową, zostawiając wzdłuż dłuższych boków ranty ok 2 cm dla łatwiejszego zawijania ciasta - Foto 1 .  Łapiąc za dłuższy bok, zagiąć 1/3 płatu ciasta do środka i następnie przykryć pozostałą 1/3 częścią placka na tzw."zakładkę" Foto 2 . Uzyskany, długi i wąski prostokąt ciasta pokroić w poprzek ostrym nożem

Grunt to przepis!
Ciasto z masą chałwową i bezami 457

imprezę. Ciasto cieszy się wielkim powodzeniem wśród gości.  Przepraszam za jakość zdjęcia, bo nie jest zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Faworki Drożdżowe bez Wyrastania 299

mleku. Rozpuszczone, letnie masło i rozrobione w letnim mleku drożdże wlewamy do utartych z cukrem jajek. Zaczynamy podsypywać mąką, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub ręką, sprawdzając czy ciasto da się już zamięsić i konsystencją jest gotowe do rozwałkowania. Jeśli tak, to ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około(...)cukrem pudrem faworków możecie śmiało zamrozić. Przed poczęstunkiem zamrożone należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i po kilku minutach są pyszne, świeżutkie, jakby dopiero co smażone. The post Faworki Drożdżowe bez Wyrastania appeared first on Made

Made By Mom And Son
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 191

zwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus(...)nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady. Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao. Świetnie zdaję sobie

peanutbuttermonster
Gulasz z kluseczkami 172

pyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy czy ryżu.Dodatkowo so gulaszu użyłam ketchupu ziołowego Provence firmy Jamar, który otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam(...)mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut.Kluseczki: 500g mąki pszennej,  jajko,  sól,  zimna woda.  Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcjami

Z miłości do słodkości
Babka z szafranem i daktylami 179

ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około(...)piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia. Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania

Ala piecze i gotuje
Lody miętowe z płatkami czekolady 133

Składniki: • 250 g serka mascarpone • 100 ml śmietany kremówki 30-36% • 4 jajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno

KUCHNIA POLSKA
Mini-serniczki z masą kajmakową 207

Jeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do

Świat Ciasta
CZEKOLADOWE SERNICZKI Z CUKREM KOKOSOWYM, NA SPODZIE BROWNIE Z CZEKOLADOWO - DAKTYLOWYM KREMEM 122

Genialne, czekoladowe  serniczki, wykwintne i bardzo aromatyczne. Serniczki dla wymagających, dla wielbicieli gorzkiej czekolady, gdyż to ona gra tu główną rolę. Serniczki składają się z

Upiecz sobie babeczkę
Czekoladowe naleśniki 212

Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie. Dziś korzystając z dnia wolnego postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe i dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem

Niebieski kubek z kawa